Warszawa Al. Krakowska

17 Gru 2017, 09:55

Witam.

Przesyłam kilka zdjęć ze skrzyżowania w Warszawie Al. Krakowska.

Proszę o informacje jak powinno sie tam poruszać tzn. Na jednym zdjęciu zaznaczyłem jak moim zdaniem powinno się tam jeździć . Zielone strzałki oznaczają iż tak możemy pojechać bez „kolizyjnie” a mianowicie strzałka żółta że też możemy tak pojechać lecz z ustąpieniem pierwszeństwa autom jadącym lewym pasem ? W razie nie jasności proszę o info to spróbuje lepiej wytłumaczyć.
machcia
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 01 2007
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: VW Jetta VI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

17 Gru 2017, 13:19

No ale przecież przed skrzyżowaniem na jezdni, masz strzałki kierunkowe P8, które wskazują kierunek jazdy z danego pasa przez skrzyżowanie. A napewno wcześniej jest tez znak z taki samymi strzałkami. Nie rozumiem więc o co ci chodzi?
Jakie to jest skrzyżowanie? Aleja Warszawska z jaką?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Gru 2017, 13:47

Myślę, że to skrzyżowanie al. Krakowskiej z POW czyli w tym miejscu al. Powstańców Piłsudskiego. Czasami tamtędy jeżdżę i nigdy nie miałem wątpliwości jak jechać (bardzo dobre oznaczenie poziome, jak i pionowe).
A żółta strzałka jest nieprawidłowa-linia jednostronnie przekraczalna nie pozwala zmieniać pasa ruchu w lewo, linia przerywana(ten kawałek bezpośrednio pod żółtą strzałką) jest tylko dla zaznaczenia pasów ruchu na jezdni ruchu poprzecznego.
Ten pas do jazdy prosto i w lewo rozdziela się dalej i bez zmiany pasa skręcasz w lewo lądując na prawym pasie al Krakowskiej.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

17 Gru 2017, 15:08

Ja tez nie mam z tym problemu i jest to bardzo logiczne lecz jeżdżę tamtędy dość często i większość moich przejazdów kończy sie trąbieniem i nagłym hamowaniem na tych , którzy właśnie jadą początkowo tym prawym pasem do jazdy na wprost lub w lewo a na środku skrzyżowania wjeżdżają na pas zaznaczony żółtą strzałką. 90% moich przejazdów tak sie kończy wiec trochę juz zwątpiłem że czego nie rozumiem więc dlatego ten post.

Dzięki za odpowiedzi
machcia
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 01 2007
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: VW Jetta VI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne