REKLAMA
Miałem dzisiaj dosyć nieprzyjemną sytuację. Na bardzo ruchliwej ulicy wszystkie samochody "zatrzymały się w miejscu" najprawdopodobniej przyczyną tego był kierowca bardzo ostro hamujący na widok czerwonego/pomarańczowego światła na skrzyżowaniu nieopodal. Ja także ostro wcisnąlem hamulec, wytraciłem większość prędkości <około z 65-70 do 20 km/h>, gdy zauważyłem, że dociśnięty na maxa pedał hamulca prawie nie powoduje już utraty prędkości. Miałem szczęście, że jechałem lewym pasem dwupasówki, z pasem zieleni pomiędzy pasami kierunków przeciwnych, gdyż pozwoliło mi to uciec na pas zieleni i dokończyć zatrzymywanie w połowie długości samochodu, który był przedemną <on także zahaczył o pas zieleni ale tylko przodem>. Uniknąłem wypadku i natychmiast zacząłem szukać mechanika.
Tego samego dnia udało mi się naprawić samochód u mechanika (szwagra dobrego kolegi, więc przekret na mnie raczej mało prawdopodbny). Dowiedziałem się od niego, że podczas hamowania zerwał się przewód z płynem hamulcowym z tyłu, a szczęki z tyłu były założone odwrotnie, (prawa na lewe koło, lewa na prawe i odwrotnie czy coś w tym rodzaju, byćmoże inna forma złego założenia).
3 Miesiące temu (czyli 3 miesiace przed zdarzeniem) samochód przechodził badanie techniczne, które wskazało problem z prawym przednim hamulcem, aby je przejść natychmiast oddałem samochód do warsztatu, gdzie nie tylko (podobno) został naprawiony przód ale była również ingerencja w hamulce tylnie <faktury niestety nie mam, żeby sprecyzować dokładnie> chodziło na pewno o wymianę okładzin bądź też szczęk.
Jeżdżę tym samochodem od około roku jest to Astra Classic z 1995 roku, drugi właściciel <ojciec jeździł nią ponad 10 lat>, więc niemożliwe, żeby usterka istniała wcześniej. Jestem laikiem w sprawach technicznych, od niedawna powoli się tych uczę.
MOJE PYTANIA:
1. Czy istnieje możliwość odwrotnego/nieprawidłowego zamontowania tylnych szczęk hamulcowych w tym samochodzie?
2. Czy podczas wymiany okładzin <gdyby okazało się, że były wymieniane tylko one> demontuje się także szczęki?
W tej chwili posiadam opinię jednego mechanika, zanim uznam coś za pewne wolałbym poznać więcej opiń na ten temat. Odpowiadając proszę dodać czy jest się znawcą samochodów czy mechanikiem pracującym/z wykształcenia.
Po około 9 odpowiedziach, jeśli większość będzie wspierać możliwość złego montażu tych części podam nazwę i lokalizację tego zakładu, żeby "nie psuć jej dobrego imienia" nie mając jeszcze pewności, nie robie tego teraz.
Proszę o jak najwięcej odpowiedzi, pozdrawiam i z góry dziękuję.