Warunki na drodze..

18 Mar 2013, 19:11

Zastanawia mnie jedno.. Spadnie śnieg a odśnieżarki odpoczywają, jak to jest? Drogi nieprzejezdne, ruch jest tragiczny, jazda wolna.. Za każdym razem tak samo .. Przecież ogląda się prognozę pogody, informują wszystkich co nas czeka, czy śnieg spadnie, czy będzie słonecznie.. A mimo to wszyscy prawie są w szoku. Skąd się wziął śnieg :). Tydzień temu mój samochód ślizgał się jak na lodzie bo odśnieżarek brakowało, po co ruszać się :)
KarolinaKl
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia
Auto: Toyota Corolla
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

18 Mar 2013, 21:02

Sam nieraz narzekam, że drogi niepoodśnieżane, nieposypane, ale powiem ci jak jest, bo również zajmuję się odśnieżaniem ulic. Sprawa jest taka, że to nie zalezy tak naprawdę od "drogowców", czyli tych co odśnieżają, tylko od miasta - miasto spisuje umowę na odśnieżanie ulic w mieście z daną firmą. Druga umowa ( zazwyczaj jest to ta sama firma ) podpisywana jest na odśnieżanie ulic krajowych przebiegających przez miasto. Kolejna umowa to sodśnieżanie ulic należących do samorządów ( MZBM itp ).I każda umowa określa, kiedy ma być droga odśnieżana. A to zalezy od kategorii drogi - najczęściej są odśnieżane drogi krajowe, potem drogi miejskie główne, potem lokalne Najrzadziej są odśnieżane drogi należące do samorządów ( wewnętrzne, w strefach zamieszkania ). I np. w umowie jest napisane, że pług ma wyjechać dopiero wtedy, jak opady śniegu występują nie mniej niż pół godziny. Czyli od momentu jak zacznie padać śnieg, to ja na drogę mogę wyjechać dopiero po pół godzinie. Troszkę głupie dla mnie, bo śnieg może padać ledwo ledwo, a może padac intensywnie i może zasypać drogę w ciągu 10 minut, a ja nie mogę wcześniej wyjechać. Umowa określa również posypywanie dróg - zależne to jest od ...temepratury. Jak nie ma -8 stopni, to nie mogę wyjechać sypać. I co zrobić, jak sypie śnieg i jest -5 stopni? Co daje odśnieżanie, jak droga i tak zamarza. Ale sypać mi nie wolno, bo mi za to nie zapłacą...
Tak więc tak naprawdę, to nie do drogowców powinniśmy mieć pretensje tylko do naszych UM, bo to oni decydują w umowie sposób odśnieżania i sypania.
A oprócz tego są jeszcze osobne umowy na odśnieżanie i sypanie chodników, kóre również się dzielą na chodniki przy drogach krajowych, chdnki miejskie itd. I tu znowu są inne warunki - np. pług na chdnik może wyjechac diopiero jak jest 5 cm śniegu. Sypać dopiero jak jest -5 stopni. I potem są efekty - jest odwilż, na chodnikach robi się breja pośniegowa, która w nocy przy -1 już zamarza. Ale sypać nie wolno, odśnieżać nie wolno jak jest mniej niż 5 cm...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Mar 2013, 09:37

tak dokładnie pada i pada ten śnieg a odśnieżarki nic nie robią to oburzające pogoda wykańcza nasze samochody a jeżeli już coś zrobią to posypia tą solą i tak też szkodzą naszym autom wiec nie wiem......
buli30
Obserwowany

Auto: opel astra

20 Mar 2013, 16:00

no niestety odśnieżarki nie pracują jak powinny;/ trzeba ostrożnie jeździć i czekać na wiosne..
maliniak7c
Obserwowany

Auto: Renault Clio

20 Mar 2013, 18:20

Niestety nic się nie zrobi, trzeba przeczekać, w końcu śnieg stopnieje i będą normalne warunki na drodze..:), na razie trzeba się męczyć, niedługo jak śnieg spadnie trzeba będzie na piechotę wszędzie chodzić.
KarolinaKl
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia
Auto: Toyota Corolla
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

03 Maj 2013, 09:21

W końcu śnieg całkowicie stopniał,nastał maj,jednak warunki na drodze w kwestii dziur wyglądają naprawdę fatalnie... Widać,że ta zima jeszcze bardziej pogłębiła "kryzys" jaki tam panuje.
Ozon24
Nowicjusz

Auto: BMW 525

22 Maj 2013, 09:26

Niestety tak jest i tak będzie jedyne co pozostaje to po prostu pzryzwyczaić się do tego :cry: :(
motomoto
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: PASSAT B5, 1,9, 101KM