Warunkowy zakręt w prawo (zielona strzałka)Ignorant ze mnie?

20 Cze 2014, 20:36

Witam Panowie i Panie,

dziś w Warszawie - wjazd na Wisłostradę od ulicy Mariensztat. Chcę zawrócić na ciasnym zakręcie (gdzie kiedyś stał CPN). Mając zielone światło ludzie wjeżdzają (robiąc oberka) na most śląsko dąbrowski albo jadąc w lewo, jadą wisłostradą dalej. Ja postanowiłem zrobić oberka i wjechać na most śląsko dąbrowski.

Ale do rzeczy: stoję na czerwonym. Zapala się zielone i zawracam na tym ciasnym zakręcie. Po mojej lewej stronie (bedąc jeszcze na czerwonym) stoją samochody sygnalizujące chęc wjechania na ten sam most (czyli muszą skręcić w prawo i mają wówczas światło warunkowe skrętu w prawo). Ja mając zielone wjeżdzam...i niestety praktycznie każdy samochód mając warunkowe w prawo uważa że ma pierwszeństwo przed tym, którego mają z lewej strony W TEJ SYTUACJI. Albo uczył mnie d...l i ja stałem się debilem, albo baaardzo duża część kierowców nie zna praw i obowiązków związanych z tym znakiem. Proszę Was, wyprowadźcie mnie z błędu albo potwierdzcie moją tezę.

Fakt, prawko mam od ponad roku i może nie znam jakiejś niepisanej zasady kierowców...chociaż staram się być szalenie ostrożny i kulturalny podczas jeździe...

dziękuję serdecznie za poświęcony czas.
sarkon
Nowicjusz

Auto: Brak

21 Cze 2014, 06:30

Wrzuc link do miejsca z GSV..
Z opisu wynika, że masz rację, jesli zawracanie na tym skrzyzowaniu jest dozwolone..
Nie, nie uczył cie d...l - warunkowa strzałka to nie zielone.. to tylko zezwolenie pod warunkiem/warunkami..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

21 Cze 2014, 12:59

Dokładnie tak jest z tą strzałką tylko pod warunkiem że nic nie jedzie(idzie) możesz jechać, ale niestety polscy kierowcy myślą że zielone w każdej postaci daje im pełne pierwszeństwo:(
marcpinio
Początkujący

Auto: mitsubishi carisma
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Yeti Adventure - wersja limitowana
    SKODA wprowadziła na rynek limitowaną wersję modelu Yeti – Adventure. Samochód bazuje na wariancie Ambition i dostępny jest ze wszystkimi silnikami. Model Yeti Adventure to kontynuacja oferty wersji specjalnych, ...