Wasze opinie o Ford Focus MK1 1.8TDDI hatchback 1999-2001r.

28 Sty 2011, 20:36

Hej. Zamierzam kupić sobie pierwsze auto. Bardzo podobają mi się właśnie focusy. Nie znam się na samochodach, mechanice itd. Czekam na waszą pomoc. porady. Czy może dać sobie spokój z tym autem?

Oto przykładowe oferty które znalazłem:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pozdrawiam.
gn21
Nowicjusz

Miejscowość: woj. Lubelskie

28 Sty 2011, 23:58

Silniki TDDi to dobre jednostki, jednak jeśli porównywać je do następców, czyli TDCi to trzeba przyznać, że odstają pod względem kultury pracy.

Moim zdaniem przebiegi w samochodach, które podałeś w linkach mają przebiegi mocno przekręcone :wink:

Warto się zainteresować Focusem, ale uważam, że lepiej będzie poszukać benzyny+gaz. Mój znajomy jeździ takim już od 5 lat i nie narzeka.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

29 Sty 2011, 14:06

dzięki za odp :) hym..benzyna+gaz? w takim wypadku lepiej kupić auto bez gazu, który później założyć czy to już nie gra żadnej roli? słyszałem że silniki na gazie mogą być sfatygowane i lepiej kupić benzyne a nad gazem zastanowić się później :/ dla początkującego kierowcy jaka pojemność byłaby odpowiednia jeżeli chodzi o benzyne? chodzi mi o coś co by było dynamiczne i nie "muliło" się.
gn21
Nowicjusz

Miejscowość: woj. Lubelskie

29 Sty 2011, 15:00

Jeśli zamierzasz kupić silnik benzynowy z instalacją gazową musisz liczyć się z tym, że silnik jest już trochę wysłużony. Gaz jest paliwem "suchym", przez co silnik nie jest odpowiednio smarowany, dlatego zalecana jest raz na jakiś czas jazda na benzynie, a niestety mało kierowców martwi się o to.

Myślę, że silnik 1,8 16 V(115KM) wystarczy :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla 1966 rok
    Toyota Corolla jest modelem przełomowym dla marki. Nie tylko dlatego, że do dziś sprzedano ich ponad 45 milionów na przestrzeni 12 generacji, ale też dlatego, że to ten model spowodował, że Toyota stała się masowym ...