Wasze zdanie - Volvo XC90, Ford Ranger, Toyota Hilux

16 Mar 2019, 12:58

Witam,

szukam samochodu dla ojca, który prowadzi działalność ogólnobudowlaną i potrzebuje coś do przewożenia materiałów, po drogach nieasfaltowych, z doczepioną przyczepą.
Wymagania:
- wysokie nadwozie (przyzwyczajony do jazdy busem),
- cena do 60-70 tys zł.

Skupiłem się z nim na tych samochodach:
- Volvo XC90 I
- Ford Ranger V (lub IV bo V raczej w tej cenie nie znajdziemy),
- Toyota Hilux VII,

Jakie są wasze odczucia do tych samochodów? Jakie silniki szukać a jakich byście unikali? Który z tych samochodów waszym zdaniem będzie najtańszy w utrzymaniu? (Ojciec mieszka w Szwecji i tam koszt serwisów jest dość wysoki).

Sam rozważałem jeszcze Audi Q5 i BMW X5.

Generalnie całość można uprościć do: samochód roboczy, który nada się do normalnego użytkowania i będzie mało awaryjny.

Dziękuję.
exculibrus
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 2008
Auto: Nie mam

16 Mar 2019, 14:13

Hilux jest idealnym autem na takie okazję, porządny napęd z reduktorem, solidna twarda konstrukcja. Skrzynia automat bardzo trwała i nie ma z nia problemów, warto rozglądać się za 3.0 D4D.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Mar 2019, 19:05

Ok, dzięki.
exculibrus
Nowicjusz

02 Kwi 2019, 19:01

Jedziemy jutro obejrzeć ten model. Ktoś z doświadczeniem może podpowiedzieć na co zwracać uwagę?

https://www.blocket.se/lund/Toyota_Hilu ... =23_13&w=1

Stwierdziłem, że jest to rzeczywiście najlepsza opcja, przy wysokich kosztach serwisów w Szwecji.
exculibrus
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Inteligentne oświetlenie MATRIX LED ŠKODY bez tajemnic
    Co dokładnie kryje się pod nazwą oświetlenie Matrix LED, które zastosowano w najnowszym odświeżonym modelu ŠKODY SUPERB? Jakie są zalety tej technologii i dlaczego zapewnia jeszcze większy poziom bezpieczeństwa ...