Ważne pytanie o współwłaściciela

20 Mar 2009, 17:10

Witam!

Sprawa jest następująca. Mam zamiar kupić samochód, ale że wolałbym uniknąć wysokiego OC, dobrze jakby był współwłaściciel. Problem jest tylko taki, że mój ojciec nie ma prawa jazdy.
Czy w takiej sytuacji nie będzie żadnego problemu z rejestracją i ubezpieczeniem?
Ile może wynosić różnica w ubezpieczeniu, podczas gdy ja mam zwyżki za wiek (50% zwyżki), a ojciec czyste konto?
I ostatnie pytanie: czy jeśli nie będzie problemu z rejestracją na mnie i tatę, to czy jego dać jako właściciela, a mnie współwłaściciela, czy odwrotnie?

Pozdrawiam i z góry dzięki za info :)
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

21 Mar 2009, 01:53

Kolejnosc dowolna. Ojciec ma jakies znizki ze chcesz go zarejestrowac ? Wiek nie ma chyba az takiego wpływu. Jedynie bedzie musial podpisac papier ze przez jakis czas nie bedzie robil prawka
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy
szakal1990
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska

22 Mar 2009, 18:14

Jeśli dobrze rozumiem to twój ojciec nie ma żadnych znizek, w takim wypadku nie będziesz miał tańszego OC, ponieważ zwyżki twoje i tak sie będą liczyc, a żadnych zniżek z tytułu wspólwłaściciela nie uzyskasz. najlepiej popytaj sie po rodzinie moze ktos kto ma maks znizek zgodzi sie być z tobą wspówłaścielem wtedy będziesz miał taniej.
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

22 Mar 2009, 18:48

Z rodziny nikt niestety nie będzie miał.

A czy znajomy, który ma 60% zniżek, może być bez problemu współwłaścicielem? Wtedy zapłacę tylko 40% podstawowej składki OC, czy w inny sposób jest to naliczane?
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

22 Mar 2009, 21:45

Znajomy też może być współwłaścicielem.

Spiszcie tylko razem umowę - dwóch kupujących, dwa podpisy.

Potem do rejestracji też musicie iść razem lub on upoważni Ciebie do rejestracji w swoim imieniu.
Musisz się liczyć z tym, że jakikolwiek ruch w urzędzie z samochodem musi się odbywać za jego wiedzą i z jego udziałem - jest właścicielem pojazdu na równych prawach jak Ty.

Pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

23 Mar 2009, 20:59

Tak a pózniej znajomy sie obrazi i zarzada praw do samochodu, badz splaty polowy wartosci. Bo bedzie wspolwlascicielem, a nigdzie nie jest zapisane czy on dal ci pól kasy na auto czy zlotowke. I zostaniesz na lodzie. A naliczane jest to ze wzorow ich w hesti to bylo
100-X%-Y%+50%+30% na kazdego wlasciciela i dzielone przez ich liczbe.

x-znizki
y-cos z samochodem niektore maja 30 % inne 0
50% za wiek
30% za prawko krocej niz chyba 3 lata.

Rejestrowac mozesz isc sam, wspolwlasciciel nic nie zmieni. Jest na uowie to jest. Do ubezpieczalni musi isc. i
szakal1990
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Mar 2009, 09:54

Dzięki za odpowiedzi.

Chyba jednak będę ubezpieczał tylko na ojca, bo tak będzie i taniej, i najbezpieczniej.

Pozdrawiam
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

28 Mar 2009, 00:49

Ja jednak bym Ci radził wziąść na siebie odrazu, zniżki zaczną Ci się juz naliczać, jak weźmiesz tylko na ojca to kiedyś i tak będziesz musiał wziąść na siebie i wtedy nie będziesz miał zniżek. Najgorszy jest pierwszy rok, gdy podpisujesz nowa umowę. Ja za pierwszy rok zapłaciłem biorąc tylko na siebie mając maks zwyzek 1100zł, teraz właśnie przdłuzam umowe i naliczyli mi tylko 650 zł, więc różnica jest spora, a to dopiero będzie mój drugi rok płacenia OC.
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

28 Mar 2009, 22:57

A czy ubezpieczalnie nie robią problemów jeśli ubezpiecza się auto na osobę bez prawa jazdy?
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

03 Kwi 2009, 22:28

Robia. Musi osoba bez prawka podpisac ze nie bedzie robila w przeciagu trwania umowy prawa jazdy
szakal1990
Początkujący
Awatar użytkownika

03 Kwi 2009, 22:32

Że nie będzie robiła? Trochę dziwne mi się to wydaje.
A czy nie pytają przypadkiem kto będzie użytkował samochód?
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

08 Kwi 2009, 23:16

Taki aneks podpisywalemw PZU rok temu
szakal1990
Początkujący
Awatar użytkownika

09 Kwi 2009, 01:12

Ja jednak bym Ci radził wziąść na siebie odrazu, zniżki zaczną Ci się juz naliczać

albo kolejne zwyzki ;)
DUCATI
Początkujący