WDR w Viofo A119PRO

12 Cze 2018, 16:09

Witam kupiłem niedawno kamerkę Viofo A119Pro i zastanawiam się nad trybem WDR, używacie tego trybu? Bo ja jakoś nie widzę różnic w jakości nagrań, może coś nie tak robię?
Czym różni się nagranie w WDR od tego bez?
kingoffire
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 07 1997
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2014

13 Cze 2018, 14:25

kingoffire napisał(a):Czym różni się nagranie w WDR od tego bez?
Funkcja WDR pozwala zoptymalizować nagrywany w czasie rzeczywistym obraz zapisując go na karcie SD już jako poprawiony jakościowo. Poprawiane są parametry obrazów prześwietlonych jak i tych zacienionych tak żeby słabo widoczne elementy były lepiej widoczne.

kingoffire napisał(a):zastanawiam się nad trybem WDR, używacie tego trybu? Bo ja jakoś nie widzę różnic w jakości nagrań
Tak naprawdę żeby zobaczyć te różnice które czasem są naprawdę niewielkie to musiał byś dwie takie same kamerki umieścić obok siebie i nagrywać jednocześnie a później tak samo odtworzyć. Wtedy powinieneś zauważyć różnicę w jakości dzięki zastosowaniu funkcji WDR.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

13 Cze 2018, 20:19

Spróbuję nagrać obrazy aby sprawdzić różnicę między trybem WDR i bez, mam nadzieję że w nocy rejestracje będą dobrze widoczne w WDR.
W weekend jadę w trasę to potestuję.

Zastanawiam się jeszcze nad zakupem filtru CPL, niektórzy piszą że zabiera trochę na jasności nagrań. Nie wiem czy jest sens bo sporo w nocy jeżdżę i boję się że zabierze zbyt dużo. Aczkolwiek w ciągu dnia na nagraniach czasami widzę deskę rozdzielczą i chciałbym tego uniknąć.
Ten filtr powinien być ok czy sa jeszcze jakieś inne typy?
https://autorejestratory.pl/pl/p/Filtr- ... r-VIOFO/63
kingoffire
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 07 1997
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2014

12 Lip 2018, 16:22

kingoffire napisał(a):Aczkolwiek w ciągu dnia na nagraniach czasami widzę deskę rozdzielczą i chciałbym tego uniknąć.
Jeżeli deska odbija się w szybie to nie wiem czy ten filtr da radę ją wyeliminować z nagrania.
W ciągu dnia na pewno pomoże ale w nocy może lekko przyciemnić nagrania.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Autobusy specjalne
    Autobusy są stosunkowo rzadko poddawane adaptacjom i wykorzystywane do innych niż tradycyjne zastosowań. Niemniej jednak czasami, szczególnie ze względu na duże wymiary nadwozi oraz wyższy niż w samochodach ciężarowych ...