Webasto

02 Sty 2012, 19:32

Witam, mam takie pytanko. Mam FR 2.0 Td4 z 2006r. I podobno jest tam webasto, gdy miałem stłuczkę rok temu to nawet było wymieniane. Mianowicie gdzie się go włącza? Jak ono wogóle działa? Bo nie zauważyłem nic świadczącego o tym że mam takie coś w aucie :?
Zontas
Początkujący

Zdjęcia: 17
Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 25 01 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Alfa Romeo 156 Sportwagon
Silnik: 1.9 jTD 115KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

02 Sty 2012, 19:59

było o tym sporo na forum, poszukaj np.
freelander-td4-i-webasto-vt25307.htm?hilit=webasto
pozdr.az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Typ: SUV
Rok produkcji: 2005

02 Sty 2012, 20:13

Dzięki ;) Można powiedzieć że jestem nowy, przeleciałem kilka pierwszych ston i nie spotkałem.
Zontas
Początkujący

Zdjęcia: 17
Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 25 01 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Alfa Romeo 156 Sportwagon
Silnik: 1.9 jTD 115KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002

02 Sty 2012, 21:30

wchodzisz na :
land-rover-freelander-vf85.htm
w miejsce - Szukaj na tym forum... wpisujesz "Webasto" klikasz
"szukaj" i masz
pozdr.
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Typ: SUV
Rok produkcji: 2005

05 Sty 2012, 00:29

Cześć.

O ile mi wiadomo, były montowane wersje Thermo Top C.

Jeśli chodzi o sterowanie, były 3 możliwości:

1/ samoczynne - włącza się 30 sekund po uruchomieniu silnika o ile temperatura wynosi poniżej +7°C, zaś wyłącz się (wygasza palnik) do 2 minut od wyłączenia silnika

2/ sterowany zegarem - jeśli ktoś wyjeżdża zawsze o tej samej porze, wtedy można zegarkiem sterującym (dodatkowym) ustawić, aby webasto zagrzało silnik i wnętrze pojazdu przykładowo na 15 minut, zanim się do niego przyjdzie.

3/ sterowane pilotem - najwygodniejsze - z kilkuset metrów odpalamy webasto, kończymy kawę i jak dojdziemy do autka, to ono już cieplutkie czeka na nas ;)

To tak na szybko.
Resztę szukaj, jak Ci koledzy podpowiedzieli.

--
Pozdrawiam.

Adam.
--
Pozdrawiam.

Adam.
Rander
Początkujący

Miejscowość: Polska ;)
Auto: Mitsubishi Pajero II
Silnik: 2.8TD/125KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Sty 2012, 10:20

W FR 2000r. td4 mojej żony, webasto zamontowane jest w lewym przednim nadkolu, zaraz za zderzakiem, wylot spalin jest w dół, służy jako dogrzewacz, czyli załącza się samoczynnie jak jest zimno na dworze ( poniżej 5-10 st. C), silnik też musi być zimny, chyba poniżej 75 st.C, wyłącza się jak silnik osiągnie w/wym. temperaturę lub sam silnik zostanie wyłączony, oczywiście webasto wyłącza się nie od razu, ale dopiero po schłodzeniu. Silnik zimą przy sprawnym dogrzewaczu osiąga swoją temp. już po przejechaniu ok. 3km. Ogrzewania postojowe występują przeważnie w samochodach ciężarowych, ale fachowcy od webast, którzy się nimi zajmują, mają także pojęcie o tych zainstalowanych w samochodach osobowych.
adamsaba1
Nowicjusz

Auto: Freelander Td4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Volkswagen Amarok Canyon - samochód terenowy
    Volkswagen Samochody Użytkowe prezentuje podczas tegorocznej Wystawy Samochodów Użytkowych IAA w Hanowerze wiele nowości. Obok nowego Cross Caddy kolejną atrakcją jest Amarok Canyon. Model ten pokryty jest lakierem ...