Wentylator klimatyzacji, a chłodnica klimy

15 Lis 2021, 09:47

Witam serdecznie, jestem nowy na forum.
Kupiłem Jeepa Compassa z 2007 roku i mam dziwny objaw przy załączeniu wentylatora w kabinie automatycznie załącza mi się chłodnica z klimy czy to normalny objaw. Dziękuje za pomoc
markopolo75
Nowicjusz

15 Lis 2021, 09:51

Jeżeli masz włączoną klimatyzację to przy włączeniu nawiewu automatycznie startuje wentylator klimatyzacji i to jest jak najbardziej normalny objaw.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Lis 2021, 09:56

klimatyzacja jest wyłączona załączam tylko sam nawiew w kabinie i zaraz się załącza wentylator klimy
markopolo75
Nowicjusz

15 Lis 2021, 10:13

A jak włączysz klimatyzację to wentylator od klimy zachowuje się tak samo? Klimatyzacja jest sprawna?
Masz tam dwa wentylatory na chłodnicy?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Lis 2021, 10:20

mechanik mi klime nabił i stwierdził,że jest ok, ale sam nie wiedział dlaczego tak się załącza.
Może awaria jest po stronie czujnika z klimy?
markopolo75
Nowicjusz

15 Lis 2021, 10:43

markopolo75 napisał(a):klimatyzacja jest wyłączona załączam tylko sam nawiew w kabinie i zaraz się załącza wentylator klimy

No i tak ma być. Nie wyłączysz samej klimatyzacji. Nawet jak wciśniesz przycisk OFF to wyłączasz wszystko - ogrzewanie i klimatyzację. A jak włączysz chociażby 1 bieg z wentylatora nagrzewnicy, to z automatu uruchamia się cały panel sterowania klimatyzacją. Włącznie z wentylatorem klimy na chłodnicy cieczy chłodzącej.
Inaczej nie będzie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Buty inspirowane Lexusem CT
    Od prawie trzydziestu lat ludzie wybierają samochody Lexusa, by wygodnie podróżować na większych i mniejszych dystansach. Okazuje się, że od teraz w Lexusach można również… chodzić. A to za sprawą butów ...

15 Lis 2021, 10:48

Dzięki serdeczne za pomoc
markopolo75
Nowicjusz