Sprawdzanie działania klimatyzacji

18 Lis 2021, 23:04

1. Jak sprawdzić czy klimatyzacja działa w zimne dni

Dodam że.chodzi o samochód Opel Astra 1.6 kombi 2002r. Gdy kupowałem samochód sprzedający zapewniał że klimatyzacja działa. Kupując starałem się upewnić czy na pewno działa puszczając zimne powietrze normalne z pola oraz potem gdy włączyłem klimatyzacje i było zimniejsze. Teraz gdy zaparują mi szyby w środku, gdy włączę nadmuch ciepły na szybę i klimatyzacje zaczynają odparowywać, nie jest to natychmiastowe ale gołym okiem widać jak ubywa pary, czy to dowód że klimatyzacja działa?

Jak mam sprawdzić w tych warunkach jakie są teraz , bez wizyty u mechanika że klimatyzacja działa ?

2. Jeśli jest działająca a wydaje mi się że tak to jak.mam o nią dbać w zimie by na wiosnę lato nadal była sprawna?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

19 Lis 2021, 10:02

ineedl napisał(a):1. Jak sprawdzić czy klimatyzacja działa w zimne dni
Wszytko zależy od klimatyzacji i sterownika. Najczęściej jednak przy dodatnich temperaturach zewnętrznych sprężarka załącza się bez problemu. Możesz zerknąć na wentylatory chłodnicy a w tym czasie niech ktoś włączy klimatyzacje jak wystartuje jeden z nich to znaczy że klimatyzacja załączyła się. Warto np poszukać jakiegoś cieplejszego miejsca jak garaż gdzie będzie chociaż +10 stopni wtedy masz 100% pewność że klimatyzacja powinna się załączyć. Powinna się też załączać przy włączeniu nawiewu na przednia szybę z przycisku bo tu chodzi o szybkie osuszenie szyby.

Można tez sprawdzać po rurkach od klimatyzacji w komorze silnika ale w zimie nie jest to takie proste. Ogólne zasady to takie:
  • Rurka z wyjścia parownika (z kabiny) do sprężarki powinna być zimna.
  • Rurka do wejścia parownika (najczęściej z filtra-osuszacza) powinna być lekko ciepła.
  • Rura z wyjścia sprężarki do skraplacza (najczęściej montowanego na
    chłodnicy) powinna być gorąca.
Jak coś pomieszałem to niech ktoś sprostuje :)

ineedl napisał(a):Teraz gdy zaparują mi szyby w środku, gdy włączę nadmuch ciepły na szybę i klimatyzacje zaczynają odparowywać, nie jest to natychmiastowe ale gołym okiem widać jak ubywa pary, czy to dowód że klimatyzacja działa?
Z tego opisu raczej wynika że działa. Szyba pokryta parą nie odparuje tak szybko ale skoro widać jak jej ilość na szybie zmniejsza się to prawdopodobnie klimatyzacja działa i tu pomaga. Możesz sobie wyłączyć w czasie takiego odparowywania klimę i zobaczysz czy proces ten zwolni lub prawie się zatrzyma. Po tym też można już coś więcej powiedzieć na temat działania klimatyzacji.

ineedl napisał(a):2. Jeśli jest działająca a wydaje mi się że tak to jak.mam o nią dbać w zimie by na wiosnę lato nadal była sprawna?
Nie wyłączać jej przez cały okres zimowy. Klima włączona cały czas, regulujesz tylko temperaturę we wnętrzu i tyle. Najgorsze co może być to wyłączanie całkowite klimatyzacji przyciskiem na dłuższy czas.

Poczytaj sobie jeszcze tematy na forum:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Lis 2021, 11:34

Rokiko napisał(a):Możesz zerknąć na wentylatory chłodnicy a w tym czasie niech ktoś włączy klimatyzacje jak wystartuje jeden z nich to znaczy że klimatyzacja załączyła się.

No nie do końca...Jak będzie uszkodzone sprzęgiełko albo sama sprężarka, to wentylator się załączy, a klimy nie będzie.
No i trzeba dodać, że jak podają producenci, klima nie załącza się przy temp. poniżej chyba 5 stopni, czy coś koło tego.
Kolejna sprawa, to żeby sprawdzić, czy klima działa, to najprościej jest spojrzeć, czy sprężarka się zasprzęgliła. Chyba, że w aucie jest sprężarka na stałe zasprzęglona, to wtedy trzeba podłaczać zegary, żeby sprawdzić, czy działa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Lis 2021, 13:03

ineedl napisał(a):Teraz gdy zaparują mi szyby w środku, gdy włączę nadmuch ciepły na szybę i klimatyzacje zaczynają odparowywać, nie jest to natychmiastowe ale gołym okiem widać jak ubywa pary, czy to dowód że klimatyzacja działa?

Tak, to dobry sposób na sprawdzenie. Klimatyzacja powoduje że dosłownie po kilkunastu sekundach para z szyb schodzi. Najbardziej przydatne podczas srogich ulew i stania w korku, bez klimatyzacji nie ma szans by pozbyć się pary. Włączasz i szyby czyste ;)

A najlepiej to na wiosnę podjedź do serwisu klimatyzacji i sprawdzą czy wszystko jest OK.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

20 Lis 2021, 18:08

galakty napisał(a): Włączasz i szyby czyste

Ale tu nic nie powinieneś włączać. Klima ma być włączona cały czas.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Celica przerobiona na wyścigową terenówkę!
    Prezentowana Toyota Celica GT została wyprodukowana w 1984 roku, a jej właścicielem jest John Rood. Inspiracją do stworzenia ekstremalnej wersji japońskiego coupe były samochody wyścigowe grupy B. Jej właściciel szczerze ...