REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Wszytko zależy od klimatyzacji i sterownika. Najczęściej jednak przy dodatnich temperaturach zewnętrznych sprężarka załącza się bez problemu. Możesz zerknąć na wentylatory chłodnicy a w tym czasie niech ktoś włączy klimatyzacje jak wystartuje jeden z nich to znaczy że klimatyzacja załączyła się. Warto np poszukać jakiegoś cieplejszego miejsca jak garaż gdzie będzie chociaż +10 stopni wtedy masz 100% pewność że klimatyzacja powinna się załączyć. Powinna się też załączać przy włączeniu nawiewu na przednia szybę z przycisku bo tu chodzi o szybkie osuszenie szyby.ineedl napisał(a):1. Jak sprawdzić czy klimatyzacja działa w zimne dni
Z tego opisu raczej wynika że działa. Szyba pokryta parą nie odparuje tak szybko ale skoro widać jak jej ilość na szybie zmniejsza się to prawdopodobnie klimatyzacja działa i tu pomaga. Możesz sobie wyłączyć w czasie takiego odparowywania klimę i zobaczysz czy proces ten zwolni lub prawie się zatrzyma. Po tym też można już coś więcej powiedzieć na temat działania klimatyzacji.ineedl napisał(a):Teraz gdy zaparują mi szyby w środku, gdy włączę nadmuch ciepły na szybę i klimatyzacje zaczynają odparowywać, nie jest to natychmiastowe ale gołym okiem widać jak ubywa pary, czy to dowód że klimatyzacja działa?
Nie wyłączać jej przez cały okres zimowy. Klima włączona cały czas, regulujesz tylko temperaturę we wnętrzu i tyle. Najgorsze co może być to wyłączanie całkowite klimatyzacji przyciskiem na dłuższy czas.ineedl napisał(a):2. Jeśli jest działająca a wydaje mi się że tak to jak.mam o nią dbać w zimie by na wiosnę lato nadal była sprawna?
Rokiko napisał(a):Możesz zerknąć na wentylatory chłodnicy a w tym czasie niech ktoś włączy klimatyzacje jak wystartuje jeden z nich to znaczy że klimatyzacja załączyła się.
ineedl napisał(a):Teraz gdy zaparują mi szyby w środku, gdy włączę nadmuch ciepły na szybę i klimatyzacje zaczynają odparowywać, nie jest to natychmiastowe ale gołym okiem widać jak ubywa pary, czy to dowód że klimatyzacja działa?
galakty napisał(a): Włączasz i szyby czyste