Wentylator się włączył

08 Wrz 2018, 19:03

Witam,
Mam nowego Golfa z przebiegiem 1700 km, dzisiaj po jeździe po mieście, wentylator włączył się po wyłączeniu silniku i chodził z 5 minut. W Internecie przeczytałem, że może to być wypalanie DPFa, ale to już możliwe, że przy takim przebiegu? Dodam, że obecny przebieg to około 1100 km autostrady i 600 km w mieście. Płyn chłodniczy w zbiorniczku na maxa. Dodam, że zauważyłem podczas ostatniej jazdy, że obroty na biegu jałowym zamiast 600 obrotów wynosiły 1000.
MicMaj
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 06 2015
Auto: Volkswagen Golf VII
Silnik: 1.6 TDI 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

08 Wrz 2018, 20:37

Prawdopodobnie postanowił się schłodnić do temperatury optymalnej, według mnie wypalanie dpfa nie występuje na zgaszonym silniku. Raczej nie masz czym się przejmować
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Wrz 2018, 12:18

Kao napisał(a):według mnie wypalanie dpfa nie występuje na zgaszonym silniku
To się zgadza ale auto mógł przerwać ten proces poprzez wyłączenie silnika skoro obroty były podwyższone powinien poczekać aż wypalanie zakończy się i dopiero wyłączyć silnik. Do autora jak zaobserwujesz ponownie że samochód chwilowo ma większe spalanie i podwyższone obroty po pojedź na jakąś trasę i pozwól się wypalić filtrowi DPF przy jednostajnej jeździe przez jakiś czas.
MicMaj napisał(a):ale to już możliwe, że przy takim przebiegu? Dodam, że obecny przebieg to około 1100 km autostrady i 600 km w mieście
Oczywiście że tak :ok:

Pilnuj wypalania i nie przerywaj tego procesu to filtr nie będzie sprawiał ci problemów przez długi czas, najgorsze są zaniedbania, a później płacz że koszty wypalania wymuszane przez interfejs diagnostyczny lub regeneracji itd. są wysokie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Wrz 2018, 14:39

Ale przy wypalaniu dpfa towarzyszy zawsze kontrolka , no chyba ze sie mylę
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Minęło 40 lat Malucha - Fiat 126p
    Pierwsze egzemplarze Fiata 126p popularnego Malucha zmontowano 6 czerwca 1973 roku w zakładach dawnej Fabryki Samochodów Małolitrażowych w Bielsku-Białej, z oryginalnych włoskich części, gdyż wcześniej, od 1972 roku ...
    Moda MINI na wiatr i niepogodę - bardzo Brytyjska
    MINI to nie tylko samochód. Z tą marką związany jest również styl życia, który fascynuje nie tylko na drodze i w garażu. Zgodnie z mottem YOU.ME.MINI. od września 2013 w nowej kolekcji MINI Lifestyle ...