Wezwanie do zapłaty za fotoradar. Nie kierowałem pojazdem...

16 Cze 2015, 13:45

Witam. Jeden członek mojej rodziny ma obecnie nie mały problem. Sprzedawała ponad rok temu samochód. Przyjechał pewien człowiek z zagranicy na oględziny, obejrzał po czym użyczyłem mu na chwilę samochód w celu jazdy próbnej. W momencie, w którym pojechał na tą jadę próbną zostało mu zrobione zdjęcie. Po ponad roku przyszedł do mnie mandat. Przypomniałem sobie o całej sytuacji i opisałem ją w piśmie do urzędu, który mi ten mandat przesłał. Po jakiś dwóch tygodniach dostałem pismo z powrotem że muszą podać pełne dane, muszę napisać dokładnie komu ten pojazd użyczyłem.

Ja nie mam pojęcia jak tamten koleś się nazywał i gdzie dokładnie mieszkał. Wie ktoś co mam teraz zrobić?
mobilekom1
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 05 1988
Auto: Mazda

16 Cze 2015, 15:43

Zapłacić mandat, skoro nie znasz danych tego człowieka i nie masz skąd ich wziąć.

PS: To w końcu Ty masz problem czy "jeden z członków Twojej rodziny"? :D
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

17 Cze 2015, 09:28

Mandat przyszedł z ITD czy od SM? Bo to ważne. Co ci proponują - mandat, czy masz dodatkowe opcje typu qiz?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Cze 2015, 13:11

Dostałem quiz :)
mobilekom1
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 05 1988
Auto: Mazda

26 Cze 2015, 14:16

Tak więc nie wypełniaj qizu, tylko razem z nim ( niewypełnionym ) opisz sytuację, Napisz im ( musisz to zrobić ostro i stanowczo, ale z zachowaniem kultury ), że to nie ty prowadziłeś i jak mają zdjęcie, to doskonale to na nim widać. J
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Mazda 3 - kompaktowy hatchback do miasta
    Zainteresowani zakupem Mazdy 3 z automatyczną skrzynią biegów mają do wyboru jedną jednostkę – 120-konny silnik o pojemności dwóch litrów. Według danych producenta jego spalanie wynosi 5,6 l/100 ...