Wiązka halogenów i przednich czujników parkowania - Peugeot 4008

12 Wrz 2022, 12:30

Dzień dobry, szukam wiązki halogenów i przednich czujników parkowania do Peugeota 4008. Czy ktoś orientuje się czy wiązki są zamiennie montowane również w innych modelach samochodów ? Niestety nie mogę nigdzie namierzyć tych elementów.
Szary1899
Nowicjusz

13 Wrz 2022, 10:26

Zadzwoń do serwisu przy ASO i zapytaj o cenę i numer OEM będziesz wtedy mógł łatwiej poszukać po takim numerze.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Wrz 2022, 20:04

Dzięki za odpowiedź. Dzwoniłem do serwisu. Niestety nie mogli w systemie namierzyć tej wiązki. Nie wiem czy kto kwestia wiedzy serwisu czy jest z tym aż taki problem. Prosili o podanie numerów starej wiązki, ale takiej nie posiadam.
Szary1899
Nowicjusz

13 Wrz 2022, 21:35

Szary1899 napisał(a):Prosili o podanie numerów starej wiązki, ale takiej nie posiadam.
Powód poszukiwań ? Dokładasz czy się zepsuła ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

14 Wrz 2022, 10:09

Szary1899 napisał(a):Dzwoniłem do serwisu. Niestety nie mogli w systemie namierzyć tej wiązki. Nie wiem czy kto kwestia wiedzy serwisu czy jest z tym aż taki problem.

Raczej niewiedza i brak chęci pomocy ze strony serwisu. Serwis jest pomocny tylko i wyłacznie przy prostych czynnościach. Najlepiej im wychodzi przegląd gwarancyjny, bo robią to odruchowo, z pamięci, bo głównie tylko to robią. Ale tak jest nie tylko w serwisie Peugeota. W każdym jednym.
Najlepiej by było poszukać sklepu, który zajmuje się tylko częściami do Peugeotów lub samochodów francuskich. Jeden taki sklep jest np. w Krakowie. Podajesz dane samochodu i szukają w katalogu numeru danej części. A po tym numerze można poszukać w hurtowniach. Serwis oczywiście również takie dane posiada. Wystarczy wklepać w komputer nr VIN i by odszukali. Bo jak auto ulegnie uszkodzeniu, to skąd taki serwis niby bierze części :?:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Wrz 2022, 10:20

Podawałem numer VIN w serwisie. Nic nie znaleźli, zaproponowali jedynie wysłanie zapytania do francuskiej centrali. Z podejściem serwisu zgodzę się z Tobą. Chyba, że po prostu źle trafiłem z zapytaniem. Dzięki za odpowiedź, poszukam sklepu z częściami do aut z FR.
Szary1899
Nowicjusz

14 Wrz 2022, 12:36

Podaj mi VIN auta na pw to Ci podrzucę numer wiązki.
MotoAlbercik napisał(a):Raczej niewiedza i brak chęci pomocy ze strony serwisu.
Typowe dla aut francuskich, taka polityka....
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Wrz 2022, 14:38

Tu masz screena, 3 ostatnie to wiązki czujników, przed ostatni dla wersji z pomocą parkowania.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Kao
Moderator
Awatar użytkownika

14 Wrz 2022, 18:53

Szary1899 napisał(a):Podawałem numer VIN w serwisie. Nic nie znaleźli

Jakby chcieli, to by znaleźli...Bo jak wg ciebie naprawiają auta po kolizjach? Taż za każdym razem do Francji ślą zapytania?
Kao napisał(a):Typowe dla aut francuskich, taka polityka....

Problem w tym, że nie tylko dla francuzów...
Co do numerów wiązek - nie zdziwię się, jak nie będą pasowały. Trzeba by jeszcze się dowiedzieć, gdzie ów Peugeot był produkowany - w Rosji czy w Japonii. Bo każda fabryka może mieć inne numery wiązek. Ale to wg VIN powinno być wiadome.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Wrz 2022, 21:05

Znalazłem dzisiaj sklep z częściami do francuzów. Kompetentna obsługa znalazła po numerze VIN wiązkę. Okazuje się, że jest jedna halogeny + PDC. Czas oczekiwania tydzień, bo magazyn centralny Peugeota i cena około 450 pln. "Podobno" powinna pasować. W razie czego możliwy zwrot, ale sprzedawca nie brzmiał przekonywująco :)

Szukałem jakiejś używki po numerze jak w wiadomości powyżej, ale nic nie ma. Zastanawiam się jeszcze czy części pasują zamiennie od ASX albo Aircross.
Szary1899
Nowicjusz

15 Wrz 2022, 09:17

Szary1899 napisał(a):Znalazłem dzisiaj sklep z częściami do francuzów. Kompetentna obsługa znalazła po numerze VIN wiązkę.

A jednak sie dało :) A ASO poległo....
Masz starą wiązkę? Wiesz jak wygląda? Dobrze by było wiedzieć ile jest złącz, uli pinowych itd. Kolorystyka kabli może być inna. Ale poczekaj, a kupując weź paragon i zadbaj, aby było dokładnie wpisane co kupiłeś ( numer tej części ). Będzie ci łatwiej zwrócić, jak sie okaże, że to nie ta wiązka.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

15 Wrz 2022, 09:41

Właśnie cały problem polega na tym, że nie mam starej wiązki. Mam tylko czujniki w zderzaku i dwie wtyczki wychodzące z pasa przedniego auta. Chyba pozostaje mi tylko zakup zakup nowej wiązki. Nie miałbym z tym problemy gdybym miał pewność, że będzie na 100 % pasować. Jak otrzymam wiązkę, dam znać czy wszystko jest ok. Dziękuję za pomoc w temacie :)
Szary1899
Nowicjusz

15 Wrz 2022, 13:57

Jak nie masz kamery cofania to będzie to ten ostatni z tego co Ci podrzucilem
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

16 Wrz 2022, 09:54

Hej, nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy, ale auto wyposażone jest w kamerę cofania. Ja szukam wiązki na przód auta, tylna kamera cofania ma coś do rzeczy ?
Szary1899
Nowicjusz