Wibracje tak powyżej 2 tys obrotów - VW Golf 4 1,8T

10 Lip 2022, 19:46

Witam,
mam pytanie posiadam Golfa 4 z silnikiem 1,8T, wszystko do niedawna było ok, a teraz jazda na trasach, szczególnie ekspresówkach, autostradach jest mega męcząca, spadła "jakość"/przyjemność z jazdy.
Utrzymują się "dieslowskie" wibracje tak powyżej 2 tys obrotów, a ponieważ skrzynia 5 biegowa to mam 120 km/h i od razu 3 tys obrotów i wszystko wibruje.
Myślałem nad kołami - to sprawdzę, ale czy ewentualnie wadliwe sprzęgło po wymianie może takie coś powodować? Jak ruszam to też mam takie zawibrowanie tak jakby tarcza nie była prosta, ale tylko przy ruszaniu, potem np w mieście tego nie odczuwam, ale czy szybsza jazda i wyższe oboty to też się to moze odbijać?
Inna opcja to źle zmontowany wydech (za duże naprężenia?), miałem wspawane złącze elastyczne bo przegniło stare i mam wrażenie że to wszystko zbiegło się z tą robotą.
W każdym razie męcząca jest jazda jak silnik utrzymuje wyższe obroty, jakbym trzymał nogi albo ręce na włączonej maszynce do mielenia mięsa, jak w jakieś kosiarce spalinowej gdzie wszystko drży i potem ręcę mają mrowienie.
Jak to wyelyminować? Bo skoro kiedyś tak nie było to domyśłam się że chyba da się?

Może to złudzenie ale mam też wrażenie że podczas postoju na światłach bardziej niż dawniej silnik wibruje, czuje się to na fotelach, na kierownicy itd, nie ma tragedii ale nie jest to takie jak dawniej że się nie czuło że silnik włączony.
Kiliani
Nowicjusz

Auto: VW Golf
Silnik: 2,0 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

11 Lip 2022, 08:07

Kiliani napisał(a):Utrzymują się "dieslowskie" wibracje tak powyżej 2 tys obrotów, a ponieważ skrzynia 5 biegowa to mam 120 km/h i od razu 3 tys obrotów i wszystko wibruje.
Zwróć uwagę czy wibracje zależne są od prędkości jazdy czy też od obrotów silnika.
Kiliani napisał(a):Jak ruszam to też mam takie zawibrowanie tak jakby tarcza nie była prosta, ale tylko przy ruszaniu
Przy lekkim hamowaniu nie czujesz na kierownicy drgań?
Kiliani napisał(a):Inna opcja to źle zmontowany wydech (za duże naprężenia?), miałem wspawane złącze elastyczne bo przegniło stare i mam wrażenie że to wszystko zbiegło się z tą robotą.
Tu już trzeba by było wejść pod samochód i posprawdzać zawieszenie wydechu i czy gdzieś nie pręży.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Lip 2022, 08:14

Raczej to kwestia prędkości obrotowej silnika, bo jak lecę np 140 km/h wrzucę luz lub wysprzęgle to problem znika.

Przy hamowniu nie czuje drgań, no właśnie ale jak to sprawdzić z wydechem? i czy na SKP to zobaczą czy raczej w serwisie?
Tylko myślę, że będzie problem bo jest wszystko zmontowane czego ja chce, a jednak coś może to powodować czego na podnośniku na zgaszonym aucie się nie stwierdzi.
Kiliani
Nowicjusz

11 Lip 2022, 08:23

Kiliani napisał(a):Raczej to kwestia prędkości obrotowej silnika, bo jak lecę np 140 km/h wrzucę luz lub wysprzęgle to problem znika.
A jak tylko zdejmiesz nogę z gazu tak żeby samochód hamował silnikiem bez wciskania sprzęgła problem również znika?

Na postoju jak zwiększysz obroty silnika do tych 3 tyś. to pojawiają się drgania (utrzymując równo takie obroty)?

Kiliani napisał(a):ale jak to sprawdzić z wydechem? i czy na SKP to zobaczą czy raczej w serwisie?
Tu chyba lepiej będzie sprawdzić na kanale również z pracującym silnikiem. Na SKP taka kontrola nie powinna być droga więc możesz spróbować. Poproś jeszcze o sprawdzenie poduszek silnika i skrzyni.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Lip 2022, 08:25

Mogą być też poduchy, choć wydech jest dobrym tropem.

Kiedyś przy ruszaniu coś mi wibrowało, myślałem że sprzęgło... A to urwane mocowania tłumika końcowego i puszka stukała o belkę.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

11 Lip 2022, 10:34

Poduszki miałem zmieniane, no chyba że są kiepskiej jakości i już padły.
A może być taka akcja że np po wspawaniu złącza elastycznego coś nie pasowało do kompletu i ktoś skręcił "na chama" wydech i on teraz nie tyle dotyka co jest na sztywno jak jakaś rura w całości? Nie wiem czy dobrze myślę, ale wydech powinien swobodnie wisieć czy niekoniecznie?

Zastanawiam się gdzie tu jechać żeby ktoś wsiadł i się przejechał nieco dalej a nie tylko koło warsztatu 2 bieg i 30 km/h

Jak odpuszczę sam gaz to też to czuje dopóki obroty nie zejdą, ale już na luzie jest spoko, czyli koła pewnie są ok i tarcze
Na postoju do tych 3 tys czuje ale wydaje mi się że mniej niż jak auto jedzie tak dziwnie.
Ogólnie jak stoję i czuć już te wibracje większe niż zwykle to jedno puknięcie gazu i to mija na chwilę.
Kiliani
Nowicjusz

11 Lip 2022, 11:15

Każdy model auta ma nieco inaczej poprowadzony wydech, ale generalnie po złączu elastycznym wisi na uchwytach gumowych.

Trzeba by wejść na kanał, albo nawet złapać za tył i szarpać, może coś wyjdzie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

14 Lip 2022, 13:23

Panowie, a wydech ogólnie powinien na sztywno siedzieć czy powinien dać się ruszyć? w ścianie grodziowej mam na sztywno ale tam to idzie ta rura ze złączem, ale jak sprawdzam od tyłu to też raczej sztywno siedzi.
Czy można np na SKP albo nie wiem u mechanika podnieść auto i nim jechać a druga osoba patrzy z kanału co się dzieje? a może by chwycić grubą rękawicą za wydech czy nie stłumią się drgania?

Znalazłem taki temat na forum golfa sprzed lat i nie wiem czy czasem u mnie nie jest podobna sytuacja :roll:

https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&t=229418
Kiliani
Nowicjusz