Większy Hachback 12.000-15.000 tyś, Bezyna,

24 Kwi 2011, 15:41

Witam.
Chcę zmienić swój samochód z golfa 3 z 95roku na coś po 2000r. Najlepiej większy hatchback z silnikiem benzynowym do 1.8 ,kwota jaką chcę przeznaczyć na samochód to 12 tyś ew. 15 ale pod warunkiem ,że będzie naprawdę spora różnica w jakości między samochodami.

Od samochodu oczekuję komfortu jazdy, dobrego wyciszenia, aby w mieście pił przy spokojnej jeździe do 10 litrów i jeżeli to możliwe w hatchbacku to miejsca aby spokojnie mogły siedzieć w nim 4 osoby i każdy czuł się luźno.

Samochód będzie eksploatowany głownie na przejazdy z miejscowości A->B ( około 100KM ) raz lub dwa razy w tygodniu plus jazda po mieście oraz od czasu do czasu wycieczki.
Rocznie w golfiku wychodzi mi około 20.000km.

przeszukuję intensywnie samochody i jak na razie mam na oku

- Ford Focus
- Peugeot 307 ( nie wiem czy w tej kwocie znajdę coś w dobrym stanie )
- vw Golf 4 ( jednak najchętniej bym go wyrzucił z listy po przeżyciach z moją 3ką )

Proszę wasze opinie i/lub wasze propozycję innych samochodów.

Pozdrawiam Adrian

ps: Prawko mam 2 lata i tyle czasu też prowadzę samochód.
ps2: Zastanawiałem się też nad sedanami ale troszkę się boję ,że mógł bym czasami nie poradzić sobie przy parkowaniu i innych manewrach na zatłoczonych placykach.
Arian303
Nowicjusz

Miejscowość: O-ca

24 Kwi 2011, 17:26

Ja od zawsze i prawie tylko jezdze duzymi samochodami i jakos z tym problemu nie mam, moj ojciec zawsze auta duze kupuje, typu seat alhambra czy mercedes e w210 i zero problemu takim autem, jest problem zeby zaparkowac co najwyzej bo auto jest dlugie, ale jak jest odpowiednia ilosc miejsca to zawsze zaparkujesz bez problemu. Parkuj do lusterek i tylem najlepiej, a nie jak ucza ze przez tylna szybe nic nie widzac, albo dlugim autem przodem i potem nie ma jak wyjechac.

Z tych 3 co dales, to Focusa najlepiej, ale jakbys chcial wieksze i naprawde fajnie wygladajace w srodku(przynajmniej wg mnie) to Rovera 75 kupisz do 15k zl z 2000-2001r.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

24 Kwi 2011, 17:48

Miałem okazje podróżować w 75tce mojego kolegi, rocznik samochodu 99. Wyciszenie jest tam rewelacyjne, Wygoda podróży mocne 4/6 ( według mnie oczywiście ).

Może ktoś ma propozycje apropo większych hatchbacków ?
Arian303
Nowicjusz

24 Kwi 2011, 18:46

Może HONDA ACCORD
Zmyslony
Nowicjusz

Miejscowość: Mełno

24 Kwi 2011, 18:49

A może ibiza? 1.9TDI spokojnie daje rade. Spalanie małe. Wyciszenie też ma dobre. Miejsca też spokojnie jest.
wrzosowisko4x4
Nowicjusz

Miejscowość: Jelenia Gora

24 Kwi 2011, 19:50

Tylko miał być wiekszy hachback niż Golf III i w benzynie to jakim cudem te kryteria ma spełnić Ibiza 1,9 TDI? W żaden sposób nie moge zrozumieć i nie wiem czy to przez Święta, czy ...?
Z tych co wymieniłeś polecam Focusa. Fajnie się prowadzi i bardzo fajnie się tym jeździ.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

24 Kwi 2011, 19:52

Focus I będzie najlepszym wyborem. Świetnie się prowadzi, wygodny i w miarę bezawaryjny samochód. Naprawdę byłbyś zadowolony z tego samochodu.
Ewentualnie Leon z silnikiem 1.4 z początkowych lat produkcji, ale tutaj musiałbyś wyłożyc te 15 tysięcy.
A z sedanów w tych pieniądzach i z tego rocznika to chyba tylko Skoda Octavia. Ja osobiście do marki Rover coś nie mam przekonania. Do tego te sztuczne drewno w środku - ohyda :P
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

25 Kwi 2011, 06:55

Coraz bardziej jestem za Focusem dzięki waszym opinią, co do Leona to teżbardzo ciekawa propozycja, rozglądne się poważnie za tymi modelami. Co do silnika w Focusie to brać 1.6 czy 1.8 ?
Arian303
Nowicjusz

25 Kwi 2011, 07:13

Ja bym szukał 1,8. Spalanie nie duzo wieksze a potem mozna żałować że sie nie kupiło mocniejszego.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

25 Kwi 2011, 12:14

Jak Leon to na pewno nie z silnikiem 1.4 jak ktoś pisał wcześniej. To za słaba jednostka dla tego ważącego ponad 1,2 tony samochodu. W rezultacie spalanie wyjdzie podobnie jak w 1.6 a moc o 30KM większa.

Jednakże jeżeli masz uraz do Golfa i nie chcesz IV to Leona też byś musiał odrzucić bo w zasadzie to ten sam pojazd tylko w innej kaście.

Poza tym skoro obawiasz się tak bardzo problemów z parkowaniem to w Leonie też mogłbyś mieć problem bo byś musiał nauczyć się cofać na lusterka bo widoczność do tyłu jest nie za dobra. No ale przecież wszystkiego można się nauczyć :)
Shymko
Początkujący

Miejscowość: Wlkp

25 Kwi 2011, 16:05

W Focusach lubi siadać elektryka, często spotykam się z padającymi komputerami. Poza tym foki bardzo gniją w większości podłoga woła o pomstę do nieba. Co powiesz na Mazdę 323 silniki 1.6 i 1.8 nie sprawiają większych problemów. Lub Astra II 1.4 ecotec.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

25 Kwi 2011, 16:29

a moze opel astra II?? wolal bym od focusa i peugeota a co do kgolfa IV no to jak to golf:)
sajgon
Sajgon
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

25 Kwi 2011, 22:32

Focus fakt bardzo dobrze sie prowadzi, calkiem spory w srodku jest. Ale ta rdza...

Ja od siebie polecic moge Megane I po facelifcie. Za 12 000 mozna znalezc bardzo dobry egzemplarz z pelna elektryka, klima, sterowaniem radia z kierownicy i innymi bajerami.

Tez pytanie ile planujesz jezdzic autem. Bo skoro robisz 20 000 i masz zamiar pojezdzic autem 2-3 lata to warto zainwestowac w gaz. Za 3 000 zalozysz dobra sekwencje a potem jezdzisz za pol darmo ;)
budzimir
Nowicjusz

Miejscowość: Lodz

27 Kwi 2011, 08:20

Samochód planuje faktycznie na 3 lata eksloatacji a przebieg roczny raczej nie uleginie zmiany czyli ok. 20.000 km. Z tą rdzą na focusie to każdy co do joty jest jedzony przez rudą ? jak myslicie czy w cenie 12.000-13.000 mozna kupić zadbanego focusa mk1 z końca produkcji ?
Arian303
Nowicjusz

27 Kwi 2011, 10:39

Pewnie mozna kupic ale ford to jednak ford:) nie poruszajac kwesti awaryjnosci bo czesto to zalezy od szczescia poprostu, ale wez pod uwage ze traci na wartosci nie wiele wolniej jak fiat czy alfa
sajgon
Sajgon
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin