Wielki problem z dobraniem dojazdówki VW Golf IV

07 Lut 2022, 19:15

Golf IV z 2003r. Opony 205/55R16. Zamontowana instalacja gazowa z butlą w kole zapasowym. Obecnie wożę ze sobą pełnowymiarowe koło zapasowe na feldze stalowej, które zajmuje pół bagażnika.

Pomyślałem o zakupie koła dojazdowego ale tu pojawia się problem bo jest bardzo mało informacji w Internecie na ten temat.
W zasadzie chyba fabrycznie nie było do Golfa 4 dojazdówek. Znalazłem jakieś informacje o kole dojazdowym do wersji z mocniejszym silnikiem i chyba wiąże się to z większą średnicą tarczy hamulcowej i rozmiarze 125/70 R18.

Czytałem również, że dojazdówka 18 cali będzie na wysokość równała się z zwykła oponą 205/55R16.

Kupiłem na szrocie jakąś dojazdówkę 115/90/R16 i na wysokość jest identyczna jak moja pełnowymiarowa opona z tym, że to chyba dojazdówka od BMW i chyba nie będzie pasowała?

Konkretne pytanie jaką dojazdówkę powinienem kupić aby pasowała do mojego samochodu?
damt610
Nowicjusz

Auto: golf

08 Lut 2022, 18:48

damt610 napisał(a):Czytałem również, że dojazdówka 18 cali będzie na wysokość równała się z zwykła oponą 205/55R16.
Rozmiar który podałeś 125/70R18 jest bardzo dobrym zamiennikiem i jak kupisz taką dojazdówkę z odpowiednią felgą, pasującym rozstawem śrub i otworem osadzenia to będzie to dobre wyjście. Zwróć jeszcze uwagę na rozmiar 125/90R16 który również jest bardzo dobrym zamiennikiem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Europejska premiera samochodu Volkswagen Jetta Hybrid
    Jetta Hybrid jest napędzana nowoczesnym silnikiem benzynowym (TSI o mocy 110 kW/150 KM) oraz silnikiem elektrycznym o mocy 20 kW – takiej samej, jak w XL1, jako skrzynia biegów montowana jest seryjnie automatyczna, ...
    Automaster Show 2013 / relacja
    Na lotnisku w Kamieniu Śląskim 28 kwietnia odbyła się impreza Automaster Show 2013. Dla fanów motoryzacji przygotowanych było kilka testów sprawnościowych: jazda na trolejach czy test Stewarta, ale każdy mógł ...