Wiem, że macie dość, ale proszę o poradę. Auto do 7, 8 tys.

04 Lip 2017, 10:24

Ostrożnie z tymi Megankami - elektryka, zawieszenie, osprzęt silników, układ chłodzenia, pompy wspomagania i w zasadzie wszystko inne lubi tu się popsuć.
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 8
Auto: honda

04 Lip 2017, 10:25

CrazyHorse napisał(a):P.S. Widziałem, że świetnie Ci idzie w forumowym konkursie, mocno trzymam kciuki

Mamy nowego forumowicza hondziarz dzięki temu :D

Ja mam radę - jak ktoś chce wygrać tą wkrętarkę to niech nawrzuca kupę fotek :wink:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

04 Lip 2017, 10:28

Niby na Lagunę dwójkę z początku producji budżet jest, tylko podobno kupno 'królowej lawet' to spore ryzyko.
Dałoby radę wyrwać e46 z pocztątku?
Saab 9-3 i Alfa 156 bardzo mi się podobają, tyle że chyba ciężko z dostępnością części i awaryjnością Alfy.
krzysiekm1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 05 2017
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nie mam

04 Lip 2017, 10:28

Dzida, nie doceniasz Galaktycznego :ok: On wygra ten konkurs bez takich machlojek - zobacz ile skubany nakulał już postów. Ja tam mu kibicuję :piwo:
CrazyHorse
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Corolla E12, Audi 80, Camry IV
Silnik: 110KM, 90KM, 131KM

04 Lip 2017, 10:30

krzysiekm1 napisał(a):Dałoby radę wyrwać e46 z pocztątku?

Szkoda zachodu, bo kupisz z małym silniczkiem niewiele ponad 100KM, a serwis będzie kosztował jak dla pełnoprawnego BMW.

CrazyHorse napisał(a):wygra ten konkurs bez takich machlojek

Teraz ja się boje wrzucać poradnik kupującego o e46, bo będzie, że chce wkrętarkę :(
Ostatnio edytowany przez dzida, 04 Lip 2017, 10:32, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Lip 2017, 10:32

hondziarz napisał(a):Ostrożnie z tymi Megankami - elektryka, zawieszenie, osprzęt silników, układ chłodzenia, pompy wspomagania i w zasadzie wszystko inne lubi tu się popsuć.

Po lifcie większość problemów poprawiono, a reszta jest mocno naciągana. Pompa wody się psuje? Bo się jej nie wymienia przy rozrządzie ;)

krzysiekm1 napisał(a):Niby na Lagunę dwójkę z początku producji budżet jest

Nie. Zrazisz się tylko do tej marki. Jak chcesz Lagunę II to po 2005 roku.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

04 Lip 2017, 10:38

dzida napisał(a):Teraz ja się boje wrzucać poradnik kupującego o e46, bo będzie, że chce wkrętarkę

Przestań, fajne są te Twoje poradniki. Poza tym dwóch pierwszych zawodników i tak nie przegonisz - wola zwycięstwa jest bardzo duża :D

galakty napisał(a):Po lifcie większość problemów poprawiono, a reszta jest mocno naciągana

Buahahahahahahaha :mrgreen: I jak tu nie kochać tego forumowicza? :mrgreen: Zabrakło mi tylko stwierdzenia, że kolega hondziarz jest na pewno fanem niemieckich aut :ok:

Autorze - trzymaj się z dala od francuskiej motoryzacji w tym budżecie. Pisze Ci to ktoś, komu te auta zabrały swego czasu połowę życia.
CrazyHorse
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Corolla E12, Audi 80, Camry IV
Silnik: 110KM, 90KM, 131KM

04 Lip 2017, 10:44

galakty napisał(a):Po lifcie większość problemów poprawiono

Po lifcie poprawiono przede wszystkim blachy (przedlifty gniły bardziej niż Hondy), ale reszta jak się psuła tak się psuje.

CrazyHorse napisał(a):Zabrakło mi tylko stwierdzenia, że kolega hondziarz jest na pewno fanem niemieckich aut

W żadnym wypadku :ok: Raz Honda na zawsze Honda :!:
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 8
Auto: honda

04 Lip 2017, 13:59

To w takim razie za czym konkretnie się rozglądać? Jakieś linki?
krzysiekm1
Nowicjusz

04 Lip 2017, 14:04

Za czymś w dobrym stanie. Nie da się konkretnie polecić, bo pojedziesz po Golfa 1.6 z radością na ustach, a za miesiąc pieprzną nity w skrzyni i się rozleci i będzie płacz, że szrot z niemiec.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

04 Lip 2017, 19:02

A ja może zaproponuję trochę nieszablonowe jak na to forum rozwiązanie - w tym budżecie bierz to auto, które Ci się podoba i nie wygląda na totalny szmelc, resztą się nie przejmuj. Negocjuj mocno cenę, żeby pokryła przyszłe naprawy i ciesz się jazdą, a nie trać tygodni, miesięcy na poszukiwania tego ,,ideału'' (bądź co bądź koszt samych poszukiwań - przejeżdżonego paliwo to już niemały wydatek, o zmarnowanym czasie i nerwach nie wspomnę), bo w tym budżecie takich nie ma, a nawet jak już taki jest, to kosztuje powyżej średniej dla danego rocznika, a i tak wcześniej czy później coś padnie. Obserwowałem już wiele transakcji samochodów za takie pieniądze i najbardziej zdroworozsądkowe podejście jest takie, które przedstawia większość kupujących - zwracają uwagę na stan opon i czy są 2 komplety, kiedy był rozrząd wymieniany, ile jest rdzy, ewentualnie jak już zawieszenie całe jest rozklekotane to zwrócą uwagę, mocno negocjują cenę i tyle - reszta ich zbytnio nie interesuje i mają racja, bo gdyby człowiek miałby tak szukać auta za takie pieniądze w stanie ,,igła'' to trwałoby to miesiąc. :)
Petento
Początkujący

Auto: .

04 Lip 2017, 22:05

krzysiekm1 napisał(a):to słyszałem, że Scenic nie cieszy się zbytnią bezawaryjnością podobno.
no to trochę źle słyszałeś, a wbrew pozorom Sceniki I są poszukiwane, nawet 1.9 DTI :ok: (pracowałem w komisie, więc proszę mi tu nie rzucać jakimiś dziwnymi oskarżeniami panie SzalonyKoń )

AR 156 za tą cenę to raczej kiepski wybór, zwłaszcza, że dobre i godne polecenia są tylko diesle. 156 tylko po lifcie, a to kwestia 10k+, no i jednak trzeba być trochę pedantem, bo potem się błyszczy "wiedzą" w stylu "włosi to tylko dobre makarony robio"

I proszę wszystkich o przystopowanie ze spamem, wypowiadamy się tylko na temat.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

05 Lip 2017, 18:11

[link do oferty na Olx wygasł]
A ten Nissan? Co myślicie? Wygląda na zadbanego, ma gaz.
krzysiekm1
Nowicjusz

05 Lip 2017, 18:21

1,8 ma wadliwe pierścienie tłokowe - lepiej nie iść w tym kierunku.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika