Wieszaki samurai Jakie dlugie

04 Lip 2010, 20:40

Najprościej majzel i łogień :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

06 Paź 2010, 20:04

Sprawa trochę stara ale dopiero przyszła kolej na resory. Wsadziłem je i średnio mi się to podoba, po pierwsze na oryginalnych wieszakach leżał na resorach i absolutne zero amortyzacji, ustaliłem długość wieszaków i amortyzacja jest ale uważam że wraz za sztywno i średnio mi się to podoba jak wieszaki z resorem wystają przed auto a jak to będzie się sprawować w terenie to wiadomo. Wymyśliłem sobie że spróbuje włożyć górę (główne pióro) oryginalne a dół od tyłu ale :mrgreen: tył ma inną parabolę a przód inną i w takim przypadku nawet jeśli zegram całość to pióra pochodzące z tyłu będą mocniej obciążone. Robił ktoś coś takiego, może ktoś taki patent użytkuje. Proszę piszcie swoje uwagi spostrzeżenia a może doświadczzenia.
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

06 Paź 2010, 20:38

Wymień resory na takie w dobrym stanie, bo dłuższym wieszakiem podniesiesz trochę przod ale dalej to będzie plaski, zmęczony resor. A jak chcesz mieć większą amortyzację to...
- wsadź resory od tyłu
- wyciągnij pioro
- wyciągnij pióro i podcinaj delikatnie resor aż bedzie robił tak jak chcesz.
Ja teraz jak zakładałęm Dobi do Patrola to startowałem z 3 lagami, ale było twardo, (amortyzacja tyle co opony), więc 3 lagę skróciłem i zostawiłem tylko tyle co powierzchnia blaszki łapiącej most na uboltach, drugą lagę pomocniczą skróciłem o 20 cm i autko wybiera pięknie. Jak na razie przejechałem tak ok 900km z czego niecałe 400km w terenie, kolejne ok 200km po betonowych płytach poligonowych reszta to asfalt i drogi leśne, kilka razy przod oderwał się od ziemi gdzieś na podjazdach i mocne lądowanie zaliczyl, zawiecha ok, nic nie siadło :lol: jeśli mogę coś doradzić to wsadź resory od Mazura zarówno na przod i tył daj resory od tylu. Mi za dużo nie wystawały a wybierało to po odpowiednim zestrojeniu pięknie :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI

06 Paź 2010, 20:41

A ile Resory od mazura stoją :?:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

06 Paź 2010, 20:56

[link do oferty na Allegro wygasł]
prosze :mrgreen:
tylne sa za 390
nie ważne jak, oby do przodu :)
SJ413 '85, SPOA, PERSISHINI 225/70/15
PITSJ413:)
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Giżycko

07 Paź 2010, 12:07

Wielkie dzięki :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus zwycięża w stolicy elektromobilności
    Po raz 8. z rzędu Lexus zwyciężył w norweskiej edycji badania satysfakcji klientów Autoindex. Mieszkańcy tego europejskiego kraju, który w największym stopniu postawił na elektromobilność najlepiej ocenili samochody ...
    Ospały i senny za kierownicą
    Nie bądź ospały i senny za kierownicą ponieważ takie zachowania sprawiają, że reakcje kierowcy są dużo wolniejsze, jego percepcja słabsza, a do tego ryzyko wypadku dużo wyższe. Jesienią i zimą, kiedy dni są krótsze ...

07 Paź 2010, 20:42

Hmmmm trochę niejasno wyraziłem się. Jestem w trakcie wkładania tylnych resorów na przód bo trafiły mi się dobre i młode ale wiadomo tylne dłuższe i to mi się nie podoba bo wieszak nie jest w pionie tylko pod kątem i w gruncie rzeczy to chyba bardziej rozciąga resor niż uciska. Kombinuję żeby górne pióro czyli te z otworami na polibusze było oryginalne przednie a reszta piór z tylnego co Wy na taki patent?
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

08 Paź 2010, 09:06

Wsadź cały resor od tyłu, wieszaki pod kątem mogą być, ja przy lifcie +2 nie wbijałem się zbytnio, no wiadomo jak pionówka to wbijesz się, ale tak to było ok i komfort się porpawił trochę ze względu na długość resorka.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI