Wilanowska/ Sobieskiego nowe oznakowanie.

21 Gru 2020, 19:31

Jest dużo lepiej niż było, tak myślałem ale życie weryfikuje i Kierowcy B nie ustępują kierowca A. A moim zdaniem jadąc A skręcając do biedronki mam pierwszeństwo przed pojazdami z drogi podporządkowanej(B) ustępuję jedynie tym z Prawej(brak literki bo im ustępują wszyscy i prawidłowo.
sebsn122
Nowicjusz

Zdjęcia: 4
Auto: Fiat tipo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

21 Gru 2020, 20:55

Samochód A ma pierwszeństwo tylko przy skręcie w prawo.
malmon3
Aktywny

22 Gru 2020, 17:17

Ale niby dlaczego skoro, samochód A mógłby nawet tu zawracać na drodze głównej podwójny skręt w lewo i co B ma zrobić ma zrobić musi mu ustapić
sebsn122
Nowicjusz

Zdjęcia: 4
Auto: Fiat tipo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

23 Gru 2020, 10:42

sebsn122 napisał(a):Jest dużo lepiej niż było, tak myślałem ale życie weryfikuje i Kierowcy B nie ustępują kierowca A.

Pewnie jeżdżą sobie na pamięć, albo nie zwracają uwagi na znaki.
sebsn122 napisał(a):A moim zdaniem jadąc A skręcając do biedronki mam pierwszeństwo przed pojazdami z drogi podporządkowanej(B) ustępuję jedynie tym z Prawe

Zgadza się - jedziesz drogą z pierwszeństwem i skręcając w lewo masz pierwszeństwo przed jadącymi z naprzeciwka, ponieważ oni wyjeżdżają z drogi podporządkowanej, zgodnie ze znakiem A7.
Pojazd B ma pierwszeństwo tylko i wyłącznie przed pojazdami wyjeżdżającymi z prawej, czyli ze strefy ruchu, ponieważ strefa ruchu jest drogą wewnętrzną, a więc wyjeżdżający z niej są włączającymi się do ruchu, a nie ustępującymi pierwszeństwa. To również warto wiedzieć.
malmon3 napisał(a):Samochód a ma pierwszeństwo tylko przy skręcie w prawo.

:!: :!: :!: Nie Nie wprowadzaj w błąd :!:
Pojazd A, jest na drodze główniej pojazd B na podporządkowanej. Pojazd A skręcając w lewo zjeżdża z drogi głównej w strefę ruchu ( drogę wewnętrzną ) i ma pierwszeństwo przed pojazdem B, który jest na drodze podporządkowanej i ustępuje pierwszeństwa pojazdom znajdującym się na drodze głównej. Pojazd A skręcając w lewo, mimo, że skręca w drogę wewnętrzną nie traci pierwszeństwa :!:
Pojazd A na tym skrzyżowaniu ustępuje tylko i wyłącznie pierwszeństwa pojazdom z prawej, obojętnie, gdzie by jechały - czy w lewo, czy w prawo czy też na wprost.
Pojazd z drogi po prawej, którego nie ma na tym rysunku, na tym skrzyżowaniu ma pierwszeństwo przed wszystkimi, obojętnie gdzie by nie jechał. Nawet przed A, ponieważ i A i B znajdują się drodze głównej ( z pierwszeństwem przejazdu ), ale że pojazd A ma pojazd B z prawej strony, to go przepuszcza.
Natomiast pojazdy wyjeżdżające ze strefy ruchu, czyli drogi wewnętrznej na drogę publiczną, ustępują wszystkim pojazdom na tym skrzyżowaniu.
Na drodze z prawej strony pojazdu A zapewne stoi znak D1 z tabliczką wskazującą rzeczywisty przebieg drogi z pierwszeństwem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Gru 2020, 17:16

Mój błąd, wielkie dzięki za wyjaśnienie.
malmon3
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...