Zawracanie na rondzie turbinowym.

06 Sty 2021, 21:59

Witam,

Poszperałem trochę na forum, nie znalazłem materiału, nad którym rozmyślam.
Mianowicie chodzi mi o zawracanie na rondzie turbinowym.
Rondo posiada 5 wjazdów z czego 2 (numer 4 i 5) nie sprawiają problemów przy zawracaniu, bo nie trzeba zmieniać pasa ruchu. Jak dobrze kojarzę, mój instruktor tłumaczył, że na rondzie turbinowym nie zmienia się pasa ruchu, opuszczamy rondo tym samym pasem, którym wjechaliśmy. Wjazdy numer 1, 2 i 3 utrudniają zadanie, bo trzeba zmienić pas jeśli chce się zawrócić. Moje pytanie brzmi czy taki tor jazdy jak na zdjęciu niżej jest poprawny, aby zawrócić?

Dziękuję za odpowiedzi z góry, pozdrawiam.
baranek13
Obserwowany

07 Sty 2021, 19:07

Tak. Tor jazdy zaznaczony na rysunku jest prawidłowy. Na rondzie turbinowym, jak zresztą widać na fotce, inaczej zawrócić się nie da. To nieprawda, że nie zmieniasz pasa ruchu. Musisz zmienić pas ruchu, bo inaczej się nie da.
Instruktor może miał na myśli coś takiego, że nie tyle nie zmieniasz pasa ruchu, co wybierasz. Ale w przepisach nie czegoś takiego jak wybór pasa ruchu. Jest tylko zmiana pasa ruchu i tym powinien cię kierować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nowa Kia Carens - kompaktowy MPV
    Kia Carens to kompaktowy MPV (Multi-Purpose Vehicle) zaprojektowany całkowicie od nowa z myślą o potrzebach nowoczesnej rodziny. Aerodynamiczna sylwetka, design "cab forward", wybór czterech jednostek napędowych, czterech ...