Wirtualny alkomat - korzysta ktoś?

28 Wrz 2015, 15:08

Pukofon napisał(a):Zrobiłem sobie test dwoma różnymi wpisując te same dane, a wyniki wyszły zupełnie inne.

No właśnie dlatego pisałem, o tym filmiku gdzie jakiś gościu porównywał wskazania tradycyjnego alkomatu, z tym co pokazywały alko testy dostępne na stronach www różnych. w zdecydowanej większości wirtualne alkomaty pokazywały niezbyt rzetelne wyniki, jedynie chyba "Wirtualny alkomat online" był zbliżony do rzeczywistości.
F1 FAN
RC Auto Fant
Janik
Nowicjusz

Miejscowość: wawa

29 Wrz 2015, 08:33

Jednorazówka jednorazówce nie równa, jak się kupi dobrą z odpowiednimi certyfikatami to nie ma obaw, ja kilka razy korzystałem z alkohitów start, później nawet porównywaliśmy z alkomatem normalnym wyniki i były zgodne, jak to 0,2 było przekroczone to było i w jednorazówce takie wskazanie
bpa
Początkujący

Auto: volvo v40

29 Wrz 2015, 15:23

Janik napisał(a):jedynie chyba "Wirtualny alkomat online" był zbliżony do rzeczywistości.

Wpisujc alkomat online w Google wszedłem w pierwszą pozycję. Nie wiem czy o ten konkretnie CI chodzi ale jego wyniki są dziwne. Wg niego nie mogę jechać samochodem przez grube godziny po wypiciu 2 piw.

Wydaje mi się ten, że ten alkomat mija się z prawdą.
Pukofon
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocek
Prawo jazdy: 04 06 2008
Auto: VW Golf
Paliwo: Benzyna + LPG

29 Wrz 2015, 22:20

Gdzieś mi się o uszy obiło, ze jedno piwo to około 2,5 godziny, więc po 2 nie można jechać około 5 godzin. Ja jednak nie ufam takim przelicznikom. Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak ogólne spalanie, u każdego dzieje się to inaczej. Dla mnie logiczne się wydaje to, że kobieta ważąca 50 kg dłużej będzie spalać te dwa piwa, niż rosły mężczyzna... Także moim zdaniem, poza prawdziwym alkomatem elektrochemicznym (porządnym, nie pierwszym lepszym najtańszym) nic nam pewności nie da, a już z cała pewnością nie wirtualne testy ;)
jakataka
Nowicjusz

Miejscowość: 3miasto

30 Wrz 2015, 11:02

bpa jaka jednorazówką robiłeś testy?
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

09 Paź 2015, 18:59

Korzystam z takiego alkomatu, ale raczej w celach rozrywkowo - ciekawskich.
Anielka
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 10 2007
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Toyota
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia - przemyślane rozwiązania
    SKODA Octavia to najważniejszy z modeli marki, który wciąż bije rekordy popularności i jest najchętniej kupowanym modelem od 2009 roku w Polsce. Debiut trzeciej generacji tego auta stanowi wielkie wydarzenie dla całej ...

12 Paź 2015, 08:17

Alkohitem start, jak ktoś się jeszcze zastanawia czy to coś warte (w sensie te wirtualne) tu ciekawy wpis http://babanamotorze.pl/2015/10/05/albo-oktany-albo-promile/
bpa
Początkujący

13 Paź 2015, 15:10

Naiwnoscia jest wiara w wirtualny alkomat, to jest moze dobre do zabawy, albo oszacowania ile moge mniej wiecej wypic, aby czuc sie dobrze o pewnej godzinie na ktora mam zaplanowany wyjazd, ale absolutnie nie mozna tym zastapic fizycznego alkomatu!
ignacy12
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 10 2005
Auto: Volkswagen
Silnik: 1.9 TDI
Rok produkcji: 2002

23 Paź 2015, 08:40

Jak najbardziej testowałem taką aplikacje. Wygląda dokładnie tak samo jak to:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Szczerze mówiąc nie ma co ufać aplikacją bo nie biorą pod uwagę paru parametrów jak np: w jakiej jesteś kondycji ( chory czy nie ). Szczerze mówiąc jak chcesz być pewny że jesteś trzeźwy polecam kupić alkomat osobisty elektrochemiczny. Działa on na takiej samej technologi jak policyjna a kosztuje stosunkowo nie dużo, biorąc pod uwagę ile można stracić. Dobry alkomat osobisty kupisz już od 260 zł do ok 400zł.
bartek192837
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2008
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Astra G
Silnik: 1.6
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

19 Gru 2015, 21:44

Ten test rzeczywiście daje do myślenia, jak ktoś szuka dobrego alkomatu to niech zajrzy do tego rankingu http://www.alkomat.com/porownanie.htm na każdą kieszeń coś się znajdzie
bpa
Początkujący

21 Gru 2015, 12:52

Na pewno nie raz po imprezie miałeś dylemat, czy wsiadać za kółko czy nie. Jedni w takich sytuacjach ryzykują, inni na wszelki wypadek zostawiają samochód na parkingu, a jeszcze inni próbują dowiedzieć się, jaka ilość alkoholu znajduje się w ich organizmie. Czy tzw. alkomat internetowy udzieli nam wiarygodnej odpowiedzi?

W ostatnich latach tzw. alkomaty on – line zyskały na popularności, zwłaszcza wśród ludzi młodych. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że wystarczy dostęp do Internetu i można za darmo wykonać test trzeźwości. Wypełniamy formularz na jednej ze stron oferujących taką usługę i już! Tylko czy wyniki takiego testu są wiarygodne? Czy bez obaw możemy wsiadać do samochodu? Dowiedzmy się, jak działają alkomaty on – line. Po wejściu na odpowiednią stronę internetową pojawia się formularz, który trzeba wypełnić. Należy podać następujące dane: płeć, kiedy spożywaliśmy alkohol (data, godzina oraz informację, przez ile czasu piliśmy), wagę, wzrost, ilość i rodzaj alkoholu.

I pojawia się pytanie: „To takie proste?” Otóż NIE. Musimy mieć świadomość, że na czas rozkładu alkoholu w organizmie ma wpływ o wiele więcej elementów, i to bardzo indywidualnych, niż to, czego wymaga od nas formularz. Po pierwsze, tzw. alkomaty internetowe opierają się na uogólnionych przeliczeniach, a wynik takich wyliczeń jest oczywiście jedynie teoretyczny. Dlaczego? Dlatego, że internetowy alkomat nie bada krwi, wydychanego powietrza, nie ma żadnego fizycznego kontaktu z osobą badaną. Oczywiście jeżeli mamy zamiar wsiadać do samochodu, lepiej skorzystać z takiego rozwiązania, niż w ogóle nie sprawdzać. Porównajmy jednak działanie alkomatów tradycyjnych z tzw. alkomatami on – line.

Tradycyjne alkomaty to urządzenia z sensorem półprzewodnikowym lub elektrochemicznym. Aby sprawdzić stan trzeźwości przy ich użyciu, badana osoba dmucha w ustnik i na ekranie alkomatu pojawia się wynik. Oczywiście w zależności od jakości alkomatu wynik będzie bardziej lub mniej zbliżony do prawdy, ale będzie się opierać na analizie próbki substancji pochodzącej z naszego własnego organizmu. Warto zaznaczyć, że atestowane alkomaty dają wynik niemal idealnie pokrywający się ze stanem rzeczywistym, co niweluje niemal do zera możliwość błędu.

Alkomat internetowy jest to de facto program, który na podstawie zadeklarowanych przez użytkownika danych wylicza poziom alkoholu w organizmie. Tak więc wynik jest wypadkową podanych danych nie uwzględniający takich indywidualnych aspektów, jak stan zdrowia, poziom zmęczenia, indywidualny metabolizm. Nie można więc na nim polegać. Nie mamy żadnej gwarancji, czy wynik jest zbliżony do rzeczywistości, więc tak naprawdę nie mamy odpowiedzi na nasze pytanie: „Czy jestem trzeźwy?”.

Podsumowując, alkomat internetowy daje nam tylko iluzoryczną wiedzę na temat poziomu alkoholu w naszym organizmie. Zdecydowanie odradzamy korzystanie z tego rozwiązania. Lepiej zainwestować w atestowany alkomat i mieć pewność, której oczekujemy w takiej sytuacji.
Gregorek121
Obserwowany

Auto: Audi A4

30 Gru 2016, 11:49

Faktycznie, macie racje, wirtualny alkomat online, czy kalkulator promili działa wg wzorów i czasem lepiej lub gorzej odzwierciedla faktyczny stan pijącego.
Najczęściej wykorzystuje się wzór Erika Widmarka.

Niestety każdy człowiek jest inny. Problemem jest tak naprawdę wyliczenie prawidłowej ilości płynów ustrojowych, to w nich znajduje się alkohol i właśnie stosunek ilości tych płynów ustrojowych do ilości alkoholu tworzy słynne promile.

Skonstruowałem kalkulator który przelicza BMI, wylicza nadwagę a następnie liczy ilość płynów ustrojowych.

Testowałem dwa dni na sobie i żonie. Wyniki zbliżone do analogowego alkomatu. Oczywiście to dalej wzory matematyczne.

Możecie sami potestować "ealco" Wirtualny alkomat ONLINE - kalkulator promili

Strona zoptymalizowana również pod urządzenia mobilne, także po imprezce w przypadku braku alkomatu, można wykorzystać telefon, oczywiście pamiętając że dane są zbliżone do rzeczywistych i nie gwarantują pewności.
maruda
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 06 1970
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: opel corsa
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

12 Sty 2017, 08:53

Ja generalnie nie piję, więc nie potrzeba mi takich bajerów.
smaur
Początkujący

Prawo jazdy: 15 10 1986
Auto: Volvo s 60

12 Sty 2017, 09:25

Ja nie rozumiem jak można wierzyć "wirtualnym" alkomatom. Przecież czynników wpływających na to jak szybko pozbędziemy się alkoholu z krwi jest tak wiele w dodatku są tak indywidualne, że niemożliwością jest aby wyniki z wirtualnego alkomatu zgadzały się z tymi rzeczywistymi. Tak jak już ktoś wcześniej powiedział tylko i wyłącznie do celów rozrywkowych i nic więcej :no:
MikeG
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 04 2012
Auto: Astra

12 Sty 2017, 09:36

Ja to dzwonię na 997 i dmucham do słuchawki :lol: :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV