Wirtualny alkomat - korzysta ktoś?

16 Wrz 2015, 15:21

Witam,

korzystacie może z takich alko testów, dostępnych na niektórych stronkach www? Chodzi mi o tzw wirtualny alkomat, gdzie wpisujesz sobie liczbę wypitych piw, ewentualnie inny alkohol, podajesz czas jaki upłynął od wypicia, swoją wagę, płeć itd. i na tej podstawie szacowana jest obecna liczba promili we krwi. Mi się ostatnio zdarzyło kilka razy testować swój "stan" w ten sposób, jednak słyszałem już niejedną opinię, że taki wirtualny alkomat to właściwie jest nic nie warty, i nie można się sugerować jego wynikami. Wiem oczywiście, że takie coś nie może być mega dokładne ale wydaje mi się, że jednak warto się sprawdzić w przypadku wątpliwości. No więc warto czy nie warto?
stig01
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2007
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

16 Wrz 2015, 17:01

Ja tam bym nie zaryzykował utraty prawka, powierzając pomiar procentów we krwi jakiemuś tam wirtualnemu programikowi :? Kup sosie lepiej jakiś niedrogi alkomat elektroniczny wielokrotnego użytku, i po problemie. Porządny sprzęt tego typu dostaniesz już ok 150 pln.

Zdrówko :piwo:
krowa098
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 02 2007
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna

16 Wrz 2015, 21:11

Wirtualny alkomat jest w zasadzie fajnym bajerem, a nie przydatnym narzędziem.
Nie uwzględnia on masy ciała bez tłuszczu (kulturysta 120 kg, a grubas 120 kg to różnica dla organizmu), tego czy się piło na pusty brzuch, kondycji organizmu, kondycji wątroby itp.
Mało tego.. nawet alkomatowi z allegro bym nie wierzył. Jakby nie patrzył wynik wiążący jest z alkomatu policyjnego (bądź z analizy krwi), który jest bardzo drogi i to jego dokładność będzie dyktowała dalsze skutki zatrzymania po alkoholu nawet jeśli na swój własny sposób się myli w dwie strony.
jerzye46
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW
Typ: Sedan/Limuzyna

17 Wrz 2015, 12:39

Wydaje mi się ze lepszy alkomat to koszt powyżej ok. 400 zł.
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

17 Wrz 2015, 15:55

jerzye46 napisał(a):Wirtualny alkomat jest w zasadzie fajnym bajerem, a nie przydatnym narzędziem

bez przesady. kiedyś na yt widziałem filmik gdzie jakiś gościu porównywał wskazania tradycyjnego alkomatu, z tym co pokazywały alko testy dostępne na stronach różnych. w zdecydowanej większości wirtualne alkomaty pokazywały całkiem zbliżone wyniki, najlepiej było chyba w przypadku: http://www.wirtualnyalkomatonline.pl/ - chociaż mogłem coś popieprzyć jeśli chodzi o adres tej stronki. jakiś więc wyznacznik to jest, ale osobiście preferował bym zakup realnego alkomatu - tak dla pewności.
F1 FAN
RC Auto Fant
Janik
Nowicjusz

Miejscowość: wawa

17 Wrz 2015, 16:55

zielonek napisał(a):Wydaje mi się ze lepszy alkomat to koszt powyżej ok. 400 zł.

Spokojnie można dostać porządny alkomat w okolicach 150 - 200 pln.

zdrówko :piwo:
krowa098
Nowicjusz

18 Wrz 2015, 15:00

Janik napisał(a):w zdecydowanej większości wirtualne alkomaty pokazywały całkiem zbliżone wyniki, najlepiej było chyba w przypadku: http://www.wirtualnyalkomatonline.pl/

Dzięki za linka, sprawdzę :yes:
stig01
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2007
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 TDI 110KM

19 Wrz 2015, 23:32

Tak jest takie info "Wirtualny Alkomat Online firmy Spy Shop to kalkulator oparty na algorytmie matematycznym i nie powinien być traktowany jak prawdziwy, profesjonalny alkomat."...więc radzę uważać :)
stefan40
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 02 1978
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Ford Galaxy
Silnik: 1.9 TDI
Typ: Van
Rok produkcji: 1999

20 Wrz 2015, 13:57

już widzę uśmiech na twarzy policjanta który słyszy tłumaczenie że przecież testowałem/łam się na wirtualnym alkomacie i wyszło ok:) a tak poważnie to jak kogoś nie stać na porządny alkomat elektrochemiczny albo pije sporadycznie to niech się przynajmniej zaopatrzy w sprawdzoną jednorazówkę z certyfikatami która pokaże czy może jechać czy nie np.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

lotek33
Aktywny

Zdjęcia: 3
Auto: vw golf 3
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG

21 Wrz 2015, 07:15

Hee, zacznę z niego korzystać, gdy Policja zacznie z niego korzystać :) Nie wcześniej.
tomczak78
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 04 04 1986
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

21 Wrz 2015, 14:07

[/quote]
tomczak78 napisał(a):Hee, zacznę z niego korzystać, gdy Policja zacznie z niego korzystać :) Nie wcześniej.

nie to żebym kogoś namawiał do korzystania z tego typu wirtualnych alkomatów, bo pewności nie ma żadnej co do wskazania %%%. mimo wszystko jednak uważam, że jak nie masz alkomatu pod ręką, a masz wątpliwości czy jechać czy nie, to wtedy warto rzucić okiem na wynik takiej wirtualnej analizy... tyle w temacie.
F1 FAN
RC Auto Fant
Janik
Nowicjusz

Miejscowość: wawa

21 Wrz 2015, 17:14

Tak, ale to bardziej z ciekawosci i orientacyjnie niz na serio
Hyeniek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 07 1982
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: MAN
Typ: Van

21 Wrz 2015, 20:47

Takie wirtualne to ściema :D, to jest tak ogólne szacowanie że błąd pomiaru jest bardzooo duży, jak chcesz mieć pewność to kup sobie chociaż kilka jednorazówek albo zastanów się nad zakupem normalnego alkomatu, tutaj fajny artykuł na temat wyboru http://mbrokers.pl/motoryzacja/aktualnosci/jak-wybrac-alkomat-rodzaje-i-sposob-dzialania-alkomatow
bpa
Początkujący

Auto: volvo v40

25 Wrz 2015, 15:14

bpa napisał(a):Takie wirtualne to ściema :D, to jest tak ogólne szacowanie że błąd pomiaru jest bardzooo duży, jak chcesz mieć pewność to kup sobie chociaż kilka jednorazówek

Z tego co mi wiadomo takie jednorazówki i wirtualne alko, to porównywalny szit. Tak jak pisałem powyżej, za 200-300 plnów można zakupić porządny alkomat i wtedy już bez większych oporów... :piwo: -> :? -> a na drugi dzień :ok:
krowa098
Nowicjusz

25 Wrz 2015, 15:40

Też mi się nie wydaje, żeby te wirtualne alkomaty były coś warte. Zrobiłem sobie test dwoma różnymi wpisując te same dane, a wyniki wyszły zupełnie inne.

Tak więc lepiej uważać, kupić lepszy alkomat lub po prostu nie pić za dużo przed planowaną jazdą na drugi dzień :)
Pukofon
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocek
Prawo jazdy: 04 06 2008
Auto: VW Golf