Wjazd na drogę - kto ma pierwszeństwo?

03 Paź 2022, 09:26

Witam

Jak Panie/Panowie oceniacie sytuację kto ma pierwszeństwo wjazdu na drogę:
Nr 1 wyjeżdża droga ze strefy zamieszkania pojazd.
Nr 2 wyjechał z garażu jest już na drodze asfaltowej tak jak zdjęciu
Kto ma pierwszeństwo przejazdu?

Pojazd Nr 2 ma pierwszeństwo przed 1 ?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

mar111
Nowicjusz

03 Paź 2022, 12:21

W tej narysowanej sytuacji pojazd 2 jest w ruchu i na swoim pasie na drodze z pierwszeństwem więc nr 1 powinien mu ustąpić pierwszeństwa przejazdu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Paź 2022, 14:05

Mam jeszcze takie wątpliwości:
A czy pierwszeństwo nie jest rozstrzygane jeszcze przed wjazdem tu oba włączają się do ruchu? a co w sytuacji kiedy 1 też już częściowo wjedzie na jezdnię czy nie obowiązuje tu reguła prawej ręki?
Kiedy pojazd staje się pojazdem jadącym po drodze z pierwszeństwem przejazdu, a co za tym idzie ma pierwszeństwo, reguluje to jakoś prod?

Z internetu:
"skręcanie na skrzyżowaniu równorzędnym – jeśli oba pojazdy skręcają w tym samym kierunku, to pierwszy wykonuje manewr ma pojazd skręcający w prawo, wyjazd z osiedla, strefy niezamieszkanej, stacji benzynowej – włączający się do ruchu ma obowiązek przepuścić pojazdy nadjeżdżające z prawej strony."
mar111
Nowicjusz

03 Paź 2022, 14:26

My rozstrzygamy konkretną sytuację z mapki. Jeżeli obaj by stali przed wjazdem na drogę i czekali to pierwszy powinien pojechać nr 1 ale mogło być tak że jego jeszcze nie było na skrzyżowaniu jak manewr zaczął nr 2.

mar111 napisał(a):a co w sytuacji kiedy 1 też już częściowo wjedzie na jezdnię czy nie obowiązuje tu reguła prawej ręki?
Jak to częściowo wjedzie na jezdnię?

"Art. 17. 1. Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się niewynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego..."

Mogło być tak że pojazd nr 2 włączył się do ruchu po upewnieniu się że może i wtedy nadjechał pojazd nr 1. Wynikła z tego sytuacja jak na załączonej grafice.

Jak są oznaczone te wjazdy na głównej drodze?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Paź 2022, 15:38

A czy pojazd nr 1 na pewno wyjeżdża ze strefy zamieszkania? Bo wyjeżdżając z ulicy Lwowskiej na DW849 ( Lwowską główną ) przed skrzyżowaniem stoi znak A7. Chyba, że coś się zmieniło i postawili znak D41.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Paź 2022, 17:55

1.
MotoAlbercik napisał(a): Chyba, że coś się zmieniło i postawili znak D41.

Witam
Wydaje mi się, przy wylocie na główną stoi znak D41
mar111
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX L - 7-miejscowy SUV klasy premium
    Model RX dwie dekady temu zainicjował zupełnie nowy segment luksusowych SUV-ów i od tej pory jest jednym z najpopularniejszych modeli Lexusa na całym świecie. Jego najnowsza generacja w odmianie L jest o 11 cm dłuższa ...
    Toyota Prius Plug-in Hybrid kontra Chevrolet Volt
    Amerykańskie media motoryzacyjne pilnie śledziły pod koniec roku walkę o pierwsze miejsce w segmencie hybryd plug-in. Od 2010 roku najpopularniejszą hybrydą ładowaną z gniazdka w USA był Chevrolet Volt, ale to się zmieniło ...

03 Paź 2022, 18:27

Rokiko napisał(a):My rozstrzygamy konkretną sytuację z mapki. Jeżeli obaj by stali przed wjazdem na drogę i czekali to pierwszy powinien pojechać nr 1 ale mogło być tak że jego jeszcze nie było na skrzyżowaniu jak manewr zaczął nr 2.

OK dzięki za info. Ok zakładamy, że oba 1 i 2 nie wjechały na jezdnię 849 tylko czekają na wjazd bo główną odbywa się ruch, oba samochody czekają na możliwość wjazdu oba stoją, wg. mnie pierwszeństwo ma 1 rusza trochę wolniej niż 2 która rusza dynamicznie i dojeżdża do osi drogi to chyba dalej pierwszeństwo ma 1 a 2 wymusza pierwszeństwo. Tak to pojmuję, w sumie tak ja Pan to opisał.

Rokiko napisał(a):Jak są oznaczone te wjazdy na głównej drodze?

Wjazd w boczną Lwowska ma chyba d40 a wjazd/wyjazd na ten parking wydaje m się, że nie ma żadnego znaku.
mar111
Nowicjusz

04 Paź 2022, 14:17

mar111 napisał(a):Wydaje mi się, przy wylocie na główną stoi znak D41

Tutaj nie ma czegoś takiego, że wydaje mi się albo chyba. Masz mieć pewność. Bo od tego zależy kto ma pierwszeństwo na danej drodze. Ważne jest to, czy jest tam D41, czy np. A7. Bo ważne jest, kto ustępuje pierwszeństwa, a kto włącza się do ruchu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

04 Paź 2022, 18:44

MotoAlbercik napisał(a):Tutaj nie ma czegoś takiego, że wydaje mi się albo chyba. Masz mieć pewność. Bo od tego zależy kto ma pierwszeństwo na danej drodze. Ważne jest to, czy jest tam D41, czy np. A7. Bo ważne jest, kto ustępuje pierwszeństwa, a kto włącza się do ruchu.

Witam

Więc byłem i sprawdziłem przy wyjeździe z małej Lwowskiej na duża Lwowską stoi znak A7, po drugiej stronie nie ma żadnego znaku. Czyli 1 ustępuję pierwszeństwa tym którzy jada ul. Lwowska, a 2 włącza się do ruchu.
mar111
Nowicjusz

05 Paź 2022, 10:31

Tak więc masz odpowiedź na swoje pytanie.
mar111 napisał(a):Czyli 1 ustępuję pierwszeństwa tym którzy jada ul. Lwowska

Nie tym którzy jadą ulicą Lwowską. WSZYSTKIM uczestnikom ruchu drogowego. Nawet tym, co jadą nieprawidłowo ( np. wyprzedzają na skrzyżowaniu ).
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

05 Paź 2022, 11:42

MotoAlbercik napisał(a):Nie tym którzy jadą ulicą Lwowską. WSZYSTKIM uczestnikom ruchu drogowego. Nawet tym, co jadą nieprawidłowo ( np. wyprzedzają na skrzyżowaniu ).

No dokładnie, a 2 wjeżdża na drogę zawsze jako ostatnia. Dzięki za konwersację
mar111
Nowicjusz