Włączanie się do ruchu- Cofanie

09 Lis 2009, 22:12

Witam.
Chciałbym się upewnić czy mogę włączyć się do ruchu tyłem?? -cofając
Np. Wyjeżdżając z garażu na ulicę.
InTeR
Nowicjusz

Miejscowość: kk

09 Lis 2009, 22:15

Nie kumam? Mam przyjechać do Ciebie i powiedziec Ci czy możesz wycofać na jezdnię? Poproś mamę...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

09 Lis 2009, 22:22

A jest jakiś przepis zabraniający cofanie na jezdnię?? Czy muszę wyjeżdżać przodem.
InTeR
Nowicjusz

Miejscowość: kk

09 Lis 2009, 22:29

He he dobre:D:D no jak ci zabronię to nie możesz ha ha gościu z choinki się urwałeś??
Servis Calibra
mikas24
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie

09 Lis 2009, 23:53

Bez urazy,ale...masz prawo jazdy?I jak długo?Słyszałeś kiedyś o czymś takim jak ustawa prawo o ruchu drogowym?Tam jest na temat cofania napisane jasno i wyraźnie.Więc poszukaj.
A jak będziesz szukał,to przy okazji poduczysz się w tym,czego zapomniałeś od zdania egzaminu.
I jeżeli się nie obrazisz na nas za takie posty,to napisz odpowiedz na swoje pytanie - przyda się potomnym,bo nie ładnie być samolubnym... :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Lis 2009, 09:08

InTeR myślenie nie jest chyba twoją dobrą stroną. Jeśli wjeżdżasz przodem do garażu to wyjeżdżasz tyłem i na odwrót. Czyli jak by cofanie na jezdnie było zabronione w ogóle byś nie wjechał ani nie wyjechał. Lepiej stawiaj auto przed domem bo jeszcze mandat dostaniesz :wink:
:wink: :wink:
Servis Calibra
mikas24
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy egzemplarz Toyoty Supry trafi na aukcję
    Nowa Toyota Supra 2020 w wersji produkcyjnej zostanie pokazana światu po raz pierwszy 14 stycznia 2019 roku na targach motoryzacyjnych w Detroit. Pięć dni później zakończy się aukcja pierwszego na amerykańskim rynku ...

10 Lis 2009, 13:19

Ale porady... .
Jak nie macie nic do powiedzenia to sobie darujcie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Lis 2009, 14:23

InTeR napisał(a):Witam.
Chciałbym się upewnić czy mogę włączyć się do ruchu tyłem?? -cofając
Np. Wyjeżdżając z garażu na ulicę.

A ja nie będę "niegrzeczny" ;) i wyjaśnię koledze.
Oczywiście, że możesz, ale pamiętaj o ważnej zasadzie. Gdy wyjeżdżasz tyłem (lub gdziekolwiek jedziesz do tyłu), to robisz tzw. manewr niestandardowy (jak ja to nazywam) i wszyscy inni, którzy jadą już ulicą/drogą mają bezwzględne pierwszeństwo i musisz im ustąpić. W przypadku kolizji - Twoja wina.
Podczas cofania nie włączaj świateł awaryjnych, (co niektórzy, tak robią :!: (sic!)), w końcu jest (w zależności od modelu auta są dwie) od tego biała lampka z tyłu auta. Gdy ja wyjeżdżam z parkingu/podwórza to zachowuję się tak jakbym wyjeżdżał przodem - włączam migacz informując tych co są już w ruchu w którą stronę będę jechał, np. wyjeżdżam tyłem w lewo (moje lewo - z punktu widzenia kierowcy), włączam lewy migacz. Gdy będzie wolne - jadę, w przeciwnym przypadku czekam. Chyba, że trafi się kulturalny kierowca i Cie wypuści.
Prawo jazdy - nie dla idiotów.
Nawet jeśli już je masz, nie znaczy, że nie możesz nim być.
safari
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pleszew

11 Lis 2009, 18:37

Z awaryjnymi w przypadku cofania osobówek ja się nie spotkałem. W przypadku busów, autobusów, ciężarówek - tak. I tutaj rozumiem, bo oni żeby wyjechać muszą się czasami mocno nakręcić.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Lis 2009, 21:53

Dishman napisał(a):Z awaryjnymi w przypadku cofania osobówek ja się nie spotkałem.

Niestety ja się spotkałem i to nie raz. Nawet raz jechałem z takim i się go pytam, po co włącza awaryjne skoro ma to białe światełko i wystarczy oraz, że powinien włączyć jak już migacz. On (kierowca) na to, że to info dla innych, że cofa i żeby uważali (sic!), czy coś w ten deseń.
Uprzedzam pytania innych: światła cofania działały, przejrzystość powietrza znakomita - słoneczny dzień, bez mgieł, deszczu itp.

W przypadku większych aut, moim zdaniem to nie jest wytłumaczenie - stojąc za nim nie wiem w którą stronę chce wycofywać i nie wiem gdzie się ustawić, żeby zrobić mu miejsce.
Zresztą jak sama nazwa wskazuje, awaryjne służą do informowania o awarii pojazdu lub ostatecznie pozostawieniu go w miejscu niezbyt widocznym, ale do tego służą z kolei światła postojowe (pozycyjne) - to taka mała dygresja.
Prawo jazdy - nie dla idiotów.
Nawet jeśli już je masz, nie znaczy, że nie możesz nim być.
safari
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pleszew