Wlanie do diesla tdi , beznyny...

19 Sie 2016, 10:48

Witam , wczoraj przytrafilo mi sie wlac do mojego 1.9 tdi , 105 km , 5 litrów benzyny...mialem wczesniej moze z 3litry ropy , ujechałem około 300m i auto zgasło , poszedłem na stacje , zatankowalem na full ropy i po jakims czasie auto odpalilo.. obecnie jak jest zimny silnik to za 1 razem odpala , a jak uzyska temperature 90 to jak zgasze silnik to musze krecic po 5-6 razy zeby odpalil . Sądzicie , ze przejdzie usterka ? jesli wyjezdze ten zbiornik paliwa ? dolalem mu troche mixolu
audicaa3
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 2005
Auto: Audi A3
Silnik: 1.9 TDi
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

20 Sie 2016, 13:27

Mixol nie zaszkodzi, ale należało raczej dolać ropy do pełna (zwykłej, nie żadnej extra, bo te drugie są dość suche), a do tego pół litra czerwonego półsyntetycznego oleju do dwusuwów. 5 litrów benzyny przeciw 55 litrom ropy z olejem to jest nic .... Normalnie jeździj, nic nie powinno się stać.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

22 Sie 2016, 07:11

dzieki kolego , tak zrobilem , na zimnym silnik od razu odpala , a jak pojezdze to mam problemy z odpalaniem ...trzeba krecic po pare razy sadzisz ze po czasie zacznie to normalnie funkcjonowac ?
audicaa3
Nowicjusz

22 Sie 2016, 09:07

Jeżeli normalnie jeździ, to znaczy że benzyna nie wyrządziła żadnych szkód i powinien jeździć też dobrze na ciepło.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

22 Sie 2016, 15:23

jezdzic normalnie jezdzi , tylko mam problemy z odpalaniem
audicaa3
Nowicjusz

23 Sie 2016, 14:37

Witamy. Utrudnione uruchomienia na ciepłym silniku może nie mieć związku z wlaniem benzyny.
Być może uszkodzony jest czujnik położenia wału korbowego lub inny element, który najpewniej będzie można zdiagnozować przy użyciu komputera.
Czasami pomaga także zmiana dawki rozruchowej przy pomocy urządzenia diagnostycznego.
Zapraszamy serwis Auto-Conrad
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Audi Q3 z silnikami 35 TFSI i 35 TDI
    Na polskim rynku dostępne są już nowe wersje kompaktowego SUV’ Audi Q3. Na początek oferowane jest w trzech wersjach silnikowych: 35 TFSI z manualną skrzynią biegów, 35 TFSI ze skrzynią automatyczną S tronic ...