Wlanie odmrażacza do paliwa do oleju silnikowego

13 Sty 2016, 10:15

Witam serdecznie,

Jest mi strasznie wstyd nawet pisać o tym, ale kupiłem odmrażacz do paliwa - "K2 DFA-39 Depresator do Diesla" i nie wiem gdzie miałem głowę, ale zdążyłem wlać co prawda niewiele (półtorej nakrętki) do oleju silnikowego zamiast do wlewu paliwa zanim zorientowałem się co ja najlepszego robię.

Niewiele bo niewiele ale to jednak chemia i obawiam się czy olej (świeżo wymieniany razem z filtrem tuż przed nowym rokiem) nie zmieni swoich właściwości. Nie chciałbym np. zatrzeć silnika.

Stąd moje pytania:
1. Czy mogę normalnie użytkować auto?
2. Jeśli nie, to czy mogę przejechać chociażby 100 metrów (Tyle mniej więcej mam do najbliższego warsztatu) żeby ponownie wymienić olej?
3. Jeśli auto jest kompletnie niezdatne do użytku to pozostaje mi dogadać się z mechanikiem żeby jakoś wymienić olej w warunkach garażowych (garaż bez kanału) czy laweta (ulica jednokierunkowa więc może być problem)?

Pozdrawiam
arkon
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 04 2008
Auto: Toyota Avensis
Silnik: 1.99 110KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

13 Sty 2016, 10:31

Dla świętego spokoju olej raze z filtrem lepiej wymienić. Dobrze by było, jakby tego silnika nie odpalać - specyfik wymieszany z olejem poleci w silnik, a tak będzie tylko w misce olejowej i usuniesz go z olejem w całości.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Sty 2016, 09:16

Ok, olej silnikowy i filtr zakupione, pozostaje mi więc spróbować dogadać się z mechanikiem.
Dzięki wielkie :)
arkon
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 04 2008
Auto: Toyota Avensis
Silnik: 1.99 110KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

16 Sty 2016, 08:57

Ja sądzę,że silnikowi nic się nie stanie.Podam przykład wzięty z życia.Miałem uszkodzony silnik w Mercedesie 190benzyna.Na tysiąc km przeciekało ok litra benzyny do oleju silnikowego,zrobiłem tak ok.kilku tyś km,silnik poszedł do remontu.Mechanik stwierdził uszkodzenie pompy olejowej,rzeczywiście ciśnienie oleju podczas jazdy zaczęło się wahać ale gładziom cylindrycznym nic się nie stało.Poza tym silniki po jakimś czasie od wymiany ptacują na oleju wymieszanym z paliwem,zawsze go trochę przecieknie podczas rozruchów(ssanie)Nie wlałeś tego dużo,myślę,że nie zmieni parametrów oleju silnikowego,zresztą to też produkt ropopochodny,wyparuje z oleju szybko.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

19 Sty 2016, 22:14

Nic by się nie stało i spokojnie możesz jeździć, a olej zostaw sobie na następną wymianę - są auta z uszkodzonym filtrem cząstek stałych, które jeżdżą z litrem lub więcej ropy w oleju i nic się nie dzieje (wlaściciel oczywiście nie jest świadom sprawy). Co więcej - są produkty ropopochodne dodawane do oleju celem np oczyszczenia zaworów czy pierścieni ze szlamów i wlewa się je do oleju gdy jeszcze jest w eksploatacji (np. Kleen-Flo 700), także nie ma strachu !
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    11. zlot Master Truck - Opole 2015
    Z wielką radością ogłaszamy, że na tegorocznym zlocie Master Truck, ku wielkiej uciesze zgromadzonej publiczności, wśród wystawionych modeli ciężarówek obecny będzie też fiński "Highway Hero", bowiem swój ...