Wracając do tematu. Pooglądałem inne samochody typu Civic i na mojej liście zostały tylko 3 nudne ale najbardziej mi odpowiadające autka
Golf IV, Astra G, Audi A3. Samochód będę prawdopodobnie sprowadzał przez znajomego, który się tym zajmuje i sprowadzał samochód dla teścia, więc jest zaufany.
Zastanawiam się najbardziej nad a3 ze względu na ocynkowaną budę. Wszyscy polecają 1.8T jednak ja wolałbym unikać tego silnika. Jak wspomniałem 80% jazdy to miasto, więc zastanawiam się nad 1.6 i 1.8. Podobno 1.6 ma problemy ze skrzynią - mocowanie i droga naprawa. Ale znów 1.8 jest 20 zaworowy i ma dwu masę, więc koszta w razie czego też spore no i instalacja droższa. Do golfa też raczej myślę o 1.6, Astra tak samo 1.6 8V lub 16V. Priorytet będzie mieć A3, a następnie Golf.
Często przemieszczam się Meganką, która ma 101KM z 1.6 i taka moc mi wystarcza w takim aucie, więc czy jest sens do A3 czy Golfa brać coś większego? W trasy to i tak jeżdżę z zamiarem dojechania do celu,a nie walki z czasem
PS Civic, Carisma, Corolla i inne japońce to nie mój świat, oglądałem je i dostrzegam plusy tych aut, ale mnie nie przekonują.