Wniosek o zwrot akcyzy samochodu sprowadzonego z UE.

10 Lip 2008, 21:30

Witam.

Proszę Was o pomoc. Potrzebna mi jest wartość rynkowa WV Golfa 3 1996r. o pojemności 1781 cm3 w październiku 2004 roku (zaróno używany jak i uszkodzony).

Sytuacja jest taka: Samochód sprowadzony z Niemiec w październiku 2004r. za 400 Euro (tata był przesłuchiwany i musiał pisać wytłumaczenie, że auto przyjechało na lawecie i było uszkodzone) na lawecie. Teraz chciałbym złożyć wniosek o zwrot podatku akcyzowego gdyż wtedy wynosił on aż 65% (1116 zł) a teraz 3,1% (53 zł).

Do ustalenia kwoty zwrotu potrzebna mi będzie cena samochodu używanego o podobnym stanie w Polsce (paź 2004r). Nie wiem gdzie mogę znaleźć takie dane? Ważne dla mnie, bo jak uda mi sie uzyskać zwrot to całą kwotę mogę zatrzymać dla siebie, a to już pozwala powiększyć moje oszczędności, które zbieram na własny samochód. Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
oskii8

10 Lip 2008, 21:33

Możesz zapytać w ubezpieczalni lub urzędzie skarbowym (tam gdzie się opłaca podatek za zakup auta). Oni mają taki taryfikator, w którym jest podana cena auta
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

10 Lip 2008, 21:58

A potrzebna mi będzie obecna wycena auta czy z 2004 roku? I czy mieliby wycene aut uszkodzonych? Nie chcę żeby sie doczepili do tych 400 euro. W każdym razie spróbuję jutro.
oskii8

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Silnik V12 - Lamborghini
    Z mocarnymi jednostkami V12 kojarzy się również największy konkurent Ferrari, czyli Lamborghini. Włosi stworzyli dwie generacje swojej słynnej V-dwunastki. Skupmy się na pierwszej, bo to ona w dużej mierze ukształtowała ...