Wolnossąca benzyna do 50 tys.

10 Lut 2014, 12:04

Witam,
Rozglądam się za nowym samochodem. Szukam benzynowego kompakta (interesują mnie wyłącznie benzynowe silniki wolnossące), nadwozie hatchback, przynajmniej 130KM, spalanie nieistotne (przebiegi roczne max. 20 tys. km, głównie miasto, okazjonalnie trasa), w miarę bezawaryjnego. Mam do wydania łącznie 50 tys., wliczając w to pakiet startowy. Po rozeznaniu rynku mój wybór zawęziłem w zasadzie do czterech typów:
- Honda Civic IX z silnikiem 1.8 142KM
- Mazda 3 II z silnikiem 2.0 150KM
- Mitsubishi Lancer IX z silnikiem 1.8 143KM
- Subaru Impreza III z silnikiem 2.0 150KM
Zdaję sobie sprawę, że ww. samochody mają problem z blacharką, no ale trudno, nie ma maszyn idealnych. Prośba o opinie użytkowników ww. samochodów czy warto się nimi zainteresować (w szczególności interesuje mnie to, czy dają frajdę z jazdy, jak sprawuje się układ jezdny, jak wygląda dostęp do części itd.) ewentualnie proszę o podanie innych typów spełniających wymienione przeze mnie kryteria (zaznaczam - diesle i turbobenzyny odpadają).

Z góry dziękuję za pomoc :)
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

10 Lut 2014, 13:39

Dorzuc do kompletu Accorda. W tym budzecie warto też zobaczyć oferte Lexusa. Wszystkie sa OK kup taki który Ci sie trafi w jak najlepszym stanie.
Co do Lancera to zobacz czy przypadkiem nie jest na wtrysku bezpośrednim jak bys chciał keidys LPG zamontować.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Lut 2014, 13:57

Dzięki za odpowiedź. Accord też mi się bardzo podoba, ale najnowsza generacja w tym budżecie raczej nie wchodzi w rachubę - naprawdę zadbane egzemplarze zaczynają się od 60 tys. w górę. Nie chcę montować instalacji LPG.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Lut 2014, 15:13

Przelicz opłacalność instalacji kalkulator-lpg
Jak nie chcesz instalować LPG to z tych co podałeś najmniej pali Civic.
2.0 w mieście trzeba liczyć ok 12litrów. Jak depniesz to i lepiej.
Gazik to piękna sprawa można sobie pozwolić na większe pojemności i płacić za wache tyle co w przypadku 2litrowego diesla.
Warunek to dbanie o serwis, zaworki i zlecenie instalacji w polecanym warsztacie, który zdejmie kolektor pod nawierty zamontuje odpowiednie podzespoły, wtryski i nastroi instalacje w trasie.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Lut 2014, 15:58

LPG nie wchodzi w rachubę, bo po pierwsze garaż, w którym mam miejsce postojowe nie jest przystosowany do parkowania pojazdów wyposażonych w taką instalację, a po drugie z doświadczenia wiem, że strasznie trudno potem odsprzedać samochód z LPG. Ale potwierdzam - większe pojemności są bardzo kuszące :)
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Lut 2014, 20:06

jak wolnossąca benzyna to może BMW e90?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nissan Note - opracowany pod kątem europejskich dróg
    Dzięki innowacyjnej stylistyce, debiutującym w tym sektorze technologiom oraz gamie zaawansowanych silników, nowy Note silnie zaistnieje w segmencie B. Produkowany w Europie Note został opracowany pod kątem europejskich ...

11 Lut 2014, 10:11

E90 brzmi super, tyle, że nie ma w ofercie hatchbacka, a tylko ten rodzaj nadwozia mnie interesuje (w bagażniku będzie jeździć piesek, więc sedan odpada, a kombiaki mi się nie podobają).
A czy ktoś może coś powiedzieć o Audi A3 II z silnikiem 3.2 V6 250KM w manualu ? Wiem, że spalanie w mieście to jakieś 16 litrów, ale czy przyjemność z jazdy to rekompensuje?
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Lut 2014, 11:16

No raczej przecież to małe i lekkie auto. Mój van z 3.5 V6 lata jak szalony a waży 2 tony na pusto :)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika