Wosjko - jak załatwić?

27 Mar 2008, 19:57

Cześć wszystkim. Chciałem Was prosić o porade. Otóż 3 Kwietnia ide na komisje wojskową i jak wiadomo będą mi wystawiać kategorię. Jestem zdrowy ale jednak nie chce iść do wojska, wogóle ale to wogóle mnie nie ciągnie tam i poprostu nie chce tam iść. Ponieważ nie mam zielonego pojęcia w tych sprawach chciałem Was zapytać jakie są możliwości ominięcia woja i co najlepiej zrobić w tym kierunku. Najlepiej było by prowadzić jakąś kartoteke zdrowia i z tym coś kombinować ale nie mam czegoś takiego. Może iść do psychologa ale z drugiej strony jak przygram psychicznie chorego to mogą mi prawko zabrać a prawka napewno nie oddam :D Najlepiej by było chyba kontynuować nauke. Co możecie mi poradzić w tej sprawie? A można wogóle odrobić jakoś to wojsko mimo dostania kategorii A, czy to jest raczej niemożliwe? I jeśli teraz dostane kategorie A to czy ona może ulec jeszcze zmianie na taką która by mnie reklamowała od wojska? Temat może i śmieszny ale dla mnie jest poważny, Bardzo Was proszę o porady
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

27 Mar 2008, 20:09

-stany depresyjne-prawka nie zabiorą a do woja nie wezmą.
-idź na studia
-pamiętaj że niższe katogorie wykluczają możliwość wykonywania niektórych zawodów.
michalmanu
Zaawansowany

Miejscowość: Silesia

27 Mar 2008, 20:37

Z nauką myślę, że będzie najlepsze wyjście.
Z kolei mój mąż załatwił sobie przejście do rezerwy jako jedyny żywiciel rodziny - żona bezrobotna + dziecko na utrzymaniu.
Kasik
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 99
Miejscowość: Opolskie

27 Mar 2008, 21:04

NO Praca to dobre rozwiązanie albo tez studia zaoczne np. Cossinus ma studia zaoczne za darmo i nietrzeba iśc do woja:D Tylko to jest w Poznaniu więc niewiem czy w innych miejscowościach tez i problem z głowy;] A niedługo ma być zawodówka, że żołniez to będzie zawód.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

27 Mar 2008, 23:12

Tak więc kolego. Jak już powiedzieli studia lub dalsza nauka będzie najlepszym dowodem. Co do robienia z siebie debila?? Nie polecam..jak michalmanu napisał, możesz mieć problemy z przyjęciem do pracy jak zobaczą, że masz kat np D. Odrobić wojsko oczywiście możesz jak najbardziej.. Tyle, że zamiast na studia musisz iść na strażaka (do szkoły straży pożarnej) i również policjant (nowe info). Idąc na te mundurowe zawody, masz zwolnienie z pełnienia słuzby wojskowej, gdyż "odrabiasz" ją właśnie jako policjany lub strażak. Inna jeszcze opcja to wyjazd za granicę. Idź na studia a jak dalej nie chcesz się uczyć to wyjedź z kraju...na komisję zapewne wiesz, że musisz wziąć zaświadczenie z sekretariatu szkolnego, że się uczysz (nie ważne gdzie mieszkasz, bez tego papierka zostaniesz zwerbowany). Musisz jeszcze wziąć świadectwo ukończenia gimnazjum (z tym u mnie tak jest, ale czy u Ciebie musisz to mieć to nie wiem)

Ja do wojska także nie chcę iść więc wiem co piszę :)
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

27 Mar 2008, 23:17

Bryann napisał(a):Co do robienia z siebie debila??

co to znaczy?
michalmanu
Zaawansowany

Miejscowość: Silesia

27 Mar 2008, 23:48

Chodzi tu właśnie o pójście do psychologa, okulisty, dentysty itd itd. i załatwienie sobie papierka, że jest się nie zdolnym do pełnienia służby.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

28 Mar 2008, 00:44

Pobór ma obowiązywać do 2010 roku. Nie wiem czy już od 2010 roku nie będzie armii zawodowej bez poboru... .

Ja na Twoi miejscu poszedłbym na komisję i spokojnie na niej stanął bez świrowania ze zwolnieniami, itd. Kończysz szkołę zapewne w 2009 roku. Jak nie chcesz iść na studia, to idź do pierwszej lepszej szkoły policealnej (trwa 2 lata), a po roku w 2010 roku powinno być już po problemie. Nie musisz chodzić na zajęcia, przez pierwszy semestr nie powinni Cię wywalić, a za szkołe policealną w wielu wypadkach się nie płaci.

Owszem można kombinować z kat. D. Teoretycznie możesz mieć problemy z późniejszą pracą, ale chyba policjantem, ani strażakiem nie chcesz zostać... . A kategorię zawsze można sobie zmienić.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Mar 2008, 04:28

Dishman napisał(a):Pobór ma obowiązywać do 2010 roku. Nie wiem czy już od 2010 roku nie będzie armii zawodowej bez poboru... .

Wtedy armia będzie zawodem tak samo jak policja (dużo kasy, szybka emerytura, ryzyko zawodowe)no i reklamy wojskowe w tv, wiele ludzi na to pójdzie ...

A co do tematu to może wyjedz na wakacje do pracy za granicę, i wrócisz sobie np po wakacjach ?
;*
Madmix
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Irlandia