Wspólne dojazdy -sposób na wspólne dojazdy.Co o tym sądzicie

22 Mar 2008, 00:33

W Stanach od dawna już funkcjonuje system wspólnych dojazdów zwany carpoolingiem. Zasada jest prosta, jadąc do szkoły czy pracy umawiasz się z innymi którzy jadą w tym samym kierunku, w ten sposób jednym samochodem jedzie kilka osób naraz co zmniejsza ilość pojazdów na drogach i znacznie obniża koszty podróży.
Carpooling sprawdził się znakomicie w USA i ma duże szanse powodzenia u nas w kraju, samochodów przybywa z dnia na dzień a drogi pozostają takie same, tak więc takie wspolne dojazdy w znacznym stopniu mogą się przyczynić do ograniczenia aut na polskich drogach. Polecam dwa portlale które ułatwiają kojarzenie osób do wspólnych dojazdów pierwszy to wspolnedojazdy.pl oraz zagraniczny carpoolconnect.com.
Co wy na to??
benek28
Nowicjusz

22 Mar 2008, 17:07

Wspólne dojazdy do pracy są również stosowane bardzo często i w Polsce.Mam kolegę,który pracuje na kopalni.Do pracy jeżdżą w czwórkę i każdy z nich jeździ przez jeden tydzień swoim samochodem.W ten sposób jeden z nich jeździ tylko przez jeden tydzień na cztery.Jest to oszczędność przedewszystkim na paliwie.To samo stosują też panie,pracujce w np. bankach.Jest to dość popularny w Polsce sposób na oszczędzenie na paliwie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Mar 2008, 17:17

Również uważam to za dobry pomysł. Spotkałem się już z tym nie raz. Chociażby w klasie mam osoby, które dojeżdżają do szkoły "na zmianę". Dość często, jak jeszcze nie miałem prawka i jeździłem PKS'em, na przystankach widniały ogłoszenia typu: "codziennie jeżdżę o 8 do xxx. Jeśli Ty też, zadzwoń a się umówimy" i takie inne tego typu.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

25 Mar 2008, 21:06

Myślę, że tu nie chodzi o ilość aut na drodze, co o koszty podróży. Dobry sposób jeżeli kilka osób jedzie do pracy/szkoły na tą samą godzinę i wraca też o tej samej godzinie. W szkole a szczególnie na studiach może być z tym róznie, bo nie wszystkim chce się jednakowo długo siedzieć na zajęciach. W pracy jest już inaczej.

Dziwi mnie jednak taka jazda z nieznajomymi. Raczej to niebezpieczne... szczególnie że podajesz konkretny dzień i godzinę, miejsce wyjazdu i miejsce docelowe.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Porsche 918 Spyder hybrid - 2,6 sek., 887 KM
    Niemcy postanowili zaproponować światu jeden z najmocniejszych układów hybrydowych. W przypadku zaprezentowanego w 2010 roku na Salonie Samochodowym w Genewie i wprowadzonego do sprzedaży w 2013 roku modelu 918 Spyder, ...
    Alfa Romeo Giulia
    Sedan Alfy Romeo spotkał się z bardzo ciepłym przyjęciem. A z najcieplejszym oczywiście jego sportowa wersja Quadrifoglio z podwójnie doładowanym silnikiem V6 o mocy 510 KM, który opracowano razem z Ferrari. ...