Wozidełko za 5 tys. zł

08 Maj 2016, 13:01

Witam, chcę przeznaczyć na zakup pierwszego w pełni własnego samochodu 6 tys zł, z czego 5 będzie przeznaczone na kupno a pozostały tysiąc na naprawy które na pewno wyjdą na początku eksploatacji. Oczywiście, za tą kwotę nie mam wygórowanych wymagań, nie interesuje mnie świetny wygląd i cudowne wyposażenie - ogranicza mnie tylko rozsądek, czyli Matiza nie chce. No dobra, klimatyzacja będzie cenionym dodatkiem. Rok produkcji okolice 2000. Oglądałem już Civica VI, 1,4+LPG sklejanego z dwóch innych egzemplarzy oraz Almerę N16 z 2.2 Di, jednak ta była za droga. Samochód na trasę 2x80km w tygodniu + okazjonalna jazda po Krakowie. Preferowane paliwo to podtlenek LPG, ponieważ na benzynową eksploatację mnie zwyczajnie nie stać a diesel jak to diesel - paliwo tańsze a eksploatacja lubi zabić. Jednocześnie zdaję sobie sprawę, że egzemplarze z LPG lubią być zwyczajnie zajechane. Samochód ma rozsądnie toczyć się przez 3-4 lata i nie zgnić przez ten czas. Czego szukać i na co zwracać uwagę?
Przy samym zakupie mogę liczyć na pomoc "wujka Janusza", tylko nie takiego typowego - ma 30 lat doświadczenia jako mechanik.

Z góry dziękuję za pomoc.
innzare
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 01 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Astra F
Silnik: 1.6 16V 100KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

08 Maj 2016, 13:28

Dobrze przeczytałem, czy może gdzieś machnąłeś się przy wpisywaniu i zamiast 2x80km powinno być 2x180km? Bo jeśli to jest 2x80km tygodniowo plus okazjonalna jazda po Krakowie (liczmy 30km tygodniowo), to w skali roku to da niecałe 10 tysięcy kilometrów rocznie, a przy takim przebiegu twierdzenie, że na jazdę benzyną wyraźnie Cię nie stać jest nie na miejscu, bo różnica w stosunku do LPG będzie niewielka, o ile nie kupisz jakiejś dużej pojemności typu 2.0.

Ogólnie w budżecie do 5 tysięcy złotych na obecną chwilę (moim zdaniem) sytuacja jest taka. Są 3 parametry - samochód zadbany (z dobrą blacharką, uszanowany, nie wymagający wielkich nakładów), samochód z klimatyzacją (sprawną lub ewentualnie do nabicia), samochód z LPG (ekonomiczny) i z tych 3 parametrów możesz wybrać tylko 2. Czyli możesz kupić samochód zadbany i z LPG, ale w tej cenie nie będzie miał klimatyzacji. Możesz również znaleźć egzemplarz z LPG i klimą działającą, ale będzie on wtedy w kiepskim stanie i będą potrzebne spory nakłady finansowe. Pod pojęciem samochód mam na myśli pojazd o względnie normalnych osiągach na dzisiejsze czasy (nie jakiś Matiz czy Punto II) oraz nie zabytek motoryzacji typu Audi 80 czy Passat B4 z przebiegiem 500 tysięcy.

Oczywiście czasem się trafi okazja, że za 5 tysięcy kupisz auto i z LPG i z klimatyzacją i zadbany i z silnikiem dość mocnym, ale szanse są naprawdę niewielkie. Stracisz wiele tygodni i pieniędzy na poszukiwania. Jeśli więc myślisz rozsądnie, to musisz z czegoś zrezygnować, a z czego - to już kwestia preferencji. :)
Petento
Początkujący

Auto: .

08 Maj 2016, 13:41

Hmm, rzeczywiście masz rację, przebieg nie jest duży i koszt też nie wyjdzie zbyt duży, ale 3 lub nawet 4 razy do roku robię trasę Kraków-Mazury, zazwyczaj jadę sam lub w 2 osoby. To już koszt konkretnie uśredniając 400zł w 2 strony. Nigdy też nie wiadomo ile benzyna będzie kosztować za rok. Może faktycznie LPG to nie must-have tak jak i klimatyzacja.

Liczę na dalsze wypowiedzi kolegów, za czym się rozglądać :)
innzare
Nowicjusz

08 Maj 2016, 13:52

Może coś francuskiego?
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Maj 2016, 17:58

406ka super, tylko nie mogę kupić samochodu za więcej niż 5 tys. Jeżeli coś wynikłoby na początku eksploatacji to nie miałbym za co wykonać napraw.

Zrobiłem rozeznanie rynku dotyczące Mazdy 626 na podstawie jednego portalu, tak bardziej ogólnie, stąd oferty są rozrzucone po Polsce i głównie od handlarzy. Samochód nie jest niestety zbyt powszechny.

W japończyku skusiło mnie zaskakująco dobre wyposażenie jak na kraj pochodzenia i dobre silniki (z naciskiem na 2.0), najlepsze egzemplarze w okolicach 7,5 tys, da się znaleźć coś (na pierwszy rzut oka) sensownego w okolicach 5 baniek, opinie użytkowników są dobre:
  • 1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - 2.0, bez LPG, klimatyzacja, kombi, bez widocznych oznak rdzy, jest nawet kontrola trakcji, niestety od handlarza ale z kartą pojazdu - 4500zł
  • 2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - nowsza wersja 1.8 z LPG, klimatyzacja, niezbyt oczywisty stan nadkoli, handlarz - 5000zł
  • 3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - IVka z końca produkcji, do wymiany przednia szyba, 2.0 z LPG, podobno po wymianie rozrządu i po zaprawkach, duży przebieg ale przynajmniej rzeczywisty, niska cena - 2900 zł
  • 4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - słabszy 1.8 z LPG, do roboty nadkola (ok. 1000zł) - 3500zł
Wszystkie egzemplarze są czasami aż podejrzanie tanie, niektóre z zachodu więc ryzyko sklejki rośnie.

Przyglądałem się też focusowi - interesuje mnie tylko silnik 1.6 100 KM, wiele osób mi go polecało, ale tego auta nie da się dostać za 5 tys z 1.6 i w rozsądnym stanie, dlatego odpada

Aktualnie pochylam się nad Meganką, Xsarą i 406tką. Mazda mi się podoba, ale wiem, że będę miał problem z jej zdobyciem i nie mogę wybrzydzać przy takim budżecie.

Co sądzicie o tej 626?
innzare
Nowicjusz

08 Maj 2016, 20:00

Ja od siebie oczywiście proponuje
Hado
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 09 11 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota Celica VII
Silnik: 1.8 VVTI
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota AA 1936 rok
    Napędzana 3,4-litrowym silnikiem z 6 cylindrami Toyota AA była pierwszym samochodem tego producenta. Prototyp wybudowany w domowych warunkach został zaprezentowany podczas pokazów w Tokio. Razem z modelem AA premierę ...
    Jak bezpiecznie holować samochód osobowy?
    Niezależnie od tego ile jeździmy samochodem dużo czy też mało nie możemy założyć, że nie przytrafi nam się awaria, która unieruchomi nasz pojazd. Dlatego warto wiedzieć co zrobić, gdy do takiej sytuacji dojdzie? Po ...

09 Maj 2016, 12:45

Jeśli jesteś zainteresowany takim autem to w niedalekiej przyszłości będę miał na sprzedaż Nissana Primere P10 1.6 102KM, sedan, rocznik 1996 - czyli ostatni rocznik tej generacji. Auto nie ma sporego zapotrzebowania na paliwo jak na tą moc, przejechałem nim 10000 km i jedyne co wymagało wymiany to akumulator, sworzeń wahacza, końcówka drążka kierowniczego i przewody oraz cylinderki hamulcowe z tyłu. Jest to stara, dobra, japońska konstrukcja, moc może się wydawać za mała jak na sedana, aczkolwiek auto waży jedynie 1175 kg. Do tej pory ani razu mnie nie zawiódł, gdybyś był zainteresowany, daj znać to podrzucę jakieś fotki i podam więcej informacji jeśli będzie taka potrzeba. Pozdrawiam
szymon17
Nowicjusz

Auto: Nissan Primera P10
Silnik: 1.6 SRI 102KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1996

09 Maj 2016, 12:57

626 porządne auto, ale ma jedną, szczególną wadę - niestety rdzewieje i to dość szybko, szczególnie podwozie, więc te egzemplarze za 3-4 tysiące mają już zazwyczaj podwozie dość mocno skorodowane, stąd niska cena mimo dobrego silnika i wyposażenia. Focusa 1.6 zadbanego za 5 tysięcy faktycznie będzie ciężko kupić, już bardziej za 5500-6000zł, ale skoro budżet masz sztywny to nie ma sensu się napalać. Zobacz jeszcze na Civica VI 5D, tzw. liftback lub ewentualnie sedan, silnik 1.4 90KM albo 1.5 114KM. Za 4500-5000zł powinieneś już kupić zadbaną benzynkę, oczywiście z klimatyzacją. Megane I po lifcie bardzo fajny samochód, zwinny i silniki benzynowe ekonomiczne, 5000zł to sam raz na zadbany egzemplarz, 406 to już bardziej limuzyna, ale też dobry samochód, tyle, że może być problem ze znalezieniem zadbanego do 5000zł (zazwyczaj trzeba jednak dać trochę więcej, jak za wspomnianego focusa).

Co do cen benzyny - tak samo trudno przewidzieć ceny LPG. Wątpię, że za rok będzie nadal po 1,60zł, albo w ogóle poniżej 2 złotych, a jeśli chodzi o benzynę, to skoro jeździsz na co dzień po Krakowie to masz możliwość tankowania tego paliwa o wiele taniej niż w mniejszych miastach - przy Auchan czy Tesco masz taniej co najmniej o 25 groszy na litrze niż w miejscowościach ościennych :wink:
Petento
Początkujący

Auto: .