Wozidło do ok. 30 000

21 Lut 2013, 09:57

Witam Forumowiczów!
Szukam nowego starego auta (czyt. używki ;) ) w cenie do 30k zł. Potrzebuję porady czy dobrze kombinuję. A więc szukam czegoś na codzienne dojazdy do pracy + czasem gdzieś dalej (weekendy, czasem wakacje). Silnik - benzyna, nastawiam się też na zagazowanie, pojemność do 2l. Nadwozie sedan/hatchback, z akcentem na to pierwsze. Nie musi być ultrapojemne, ma za to być trwałe i względnie sensowne w utrzymaniu (wiadomo, auto dobrej klasy swoje kosztuje ale nie chcę pakować się w gigantyczne koszta), niegłupio wyglądać (nie, nie jestem kobietą, ale fura wg. mne musi jednak cieszyć oko), sprawiać frajdę z jazdy i jakoś ogarniać marnej jakości asfalty. Skrzynia manual, najlepiej 6 biegów. Najlepiej jakby był młodszy niż 10 lat, ale w sumie ważniejszy dla mnie jest stan niż rocznik. Wiem, że wymagania spore - jestem gotowy na kompromisy. O czym myślałem:
- Audi A3/A4 (podobno 1.8T to całkiem niezły silnik, fakt że w okolicy jeździ tego masa ale użytkownicy sobie chwalą)
- Honda Accord (ew. Civic, chociaż wygląd jest dyskusyjny ;))
- BMW seria 3 (jak chodzą ichnie benzyny? Jak z elektroniką? Czy trudno dopaść niezarżniętą sztukę w tym budżecie?)
- Mazda 6
Jak silniki w tych autach znoszą gaz? Czy warto się w to w ogóle pakować?
Z racji marnych dróg w okolicy przez myśl przeszedł mi też jakiś nieduży SUV, ale mam wątpliwości co do współczynnika cena/użyteczność, dlatego nie nastawiam się specjalnie na tą klasę ale dobrą propozycję przyjmę do wiadomości. Czekam na rady i propozycje
Vanish
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: Opel Corsa

21 Lut 2013, 14:01

Hej, jestem na podobnym etapie co Ty, te same kryteria(benz.,gaz, sedan,30000,-)i szukam. Z tego co wymieniłeś to przegladam mazdę6, ale też patrzę na vw jettę :naughty: Tyle, że silnik do gazu musi być 1,6 Mpi 102 KM. Idealnie pasują do zagazowania. Kolega ma golfa z tym silnikiem, na gazie zrobił prawie 300tyś i cały czas jeździ :yes:
niki
Nowicjusz

Auto: MAZDA6 1.8

21 Lut 2013, 20:14

Panowie, napiszcie coś od siebie. Co sadzicie o tych propozycjach, jakie jest Wasze zdanie?
niki
Nowicjusz

Auto: MAZDA6 1.8

21 Lut 2013, 21:02

Audi A4 1.8T jak najbardziej. Honda Accord 2.0 V-TEC lub 2.2 i-CDTi tez ok. Civic niższa półka i komfort moze nie ten.
Oba silniki mozna spokojnie zagazować.
1.6 MPI jest dobry do mniejszych aut w stylu Ibizy czy Golfa.
Audi ma też plus za quattro.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

22 Lut 2013, 10:31

Dzięki za odpowiedź. Osoby z którymi rozmawiałem najczęściej polecają mi A4 1.8T i póki co znajduje się u mnie na szczycie listy ;) Accorda stawiam na mocnym 2gim miejscu. Taki Golf jak dla mnie odpada bo nie widzi mi się i tyle, kolega ma i osobiście nie szedłbym w tą stronę, tym bardziej że jednak sedanami lepiej mi się jeździ. Jetta jakoś też mi nie podchodzi, będę raczej celował w modele które wymieniłem :)
Vanish
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: Opel Corsa

22 Lut 2013, 18:11

1.8T to dobry silnik w kilku wariantach mocy. Accord jak dla mnie jest ładniejszy stylistyka VAGa jest już trochę nudna, ale ratuje się tutaj silnikiem i quattro. Jeżeli masz możliwość przejedz się oba autami.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Demontaż zderzaka Porsche Cayenne, Poradnik
    Podzielę się wiedzą jak zdemontować zderzak w Porsche Cayenne 2 generacji po lifcie. Narzędzia jakie musimy przygotować to: Kluczy nasadowe 10 Torx 20 lub 25, 30 Klucz do spinek lub płaski śrubokręt Odrazu mówię że ...
    Mamy już jesień na drogach - na co trzeba uważać?
    Jesienią kierowcy powinni pogodzić się z gorszymi warunkami na drodze. Mgła, wilgoć, wichury – taka aura wymusza, aby za kierownicą być bardziej czujnym i przygotowanym do błyskawicznej reakcji. Sezon jesienny nieuchronnie ...

23 Lut 2013, 00:21

Polecam: ALtea / Altea XL
Desire
Początkujący

Prawo jazdy: 06 01 1974
Auto: Tolek
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005