Wozidło do ok. 30 000

21 Lut 2013, 10:57

Witam Forumowiczów!
Szukam nowego starego auta (czyt. używki ;) ) w cenie do 30k zł. Potrzebuję porady czy dobrze kombinuję. A więc szukam czegoś na codzienne dojazdy do pracy + czasem gdzieś dalej (weekendy, czasem wakacje). Silnik - benzyna, nastawiam się też na zagazowanie, pojemność do 2l. Nadwozie sedan/hatchback, z akcentem na to pierwsze. Nie musi być ultrapojemne, ma za to być trwałe i względnie sensowne w utrzymaniu (wiadomo, auto dobrej klasy swoje kosztuje ale nie chcę pakować się w gigantyczne koszta), niegłupio wyglądać (nie, nie jestem kobietą, ale fura wg. mne musi jednak cieszyć oko), sprawiać frajdę z jazdy i jakoś ogarniać marnej jakości asfalty. Skrzynia manual, najlepiej 6 biegów. Najlepiej jakby był młodszy niż 10 lat, ale w sumie ważniejszy dla mnie jest stan niż rocznik. Wiem, że wymagania spore - jestem gotowy na kompromisy. O czym myślałem:
- Audi A3/A4 (podobno 1.8T to całkiem niezły silnik, fakt że w okolicy jeździ tego masa ale użytkownicy sobie chwalą)
- Honda Accord (ew. Civic, chociaż wygląd jest dyskusyjny ;))
- BMW seria 3 (jak chodzą ichnie benzyny? Jak z elektroniką? Czy trudno dopaść niezarżniętą sztukę w tym budżecie?)
- Mazda 6
Jak silniki w tych autach znoszą gaz? Czy warto się w to w ogóle pakować?
Z racji marnych dróg w okolicy przez myśl przeszedł mi też jakiś nieduży SUV, ale mam wątpliwości co do współczynnika cena/użyteczność, dlatego nie nastawiam się specjalnie na tą klasę ale dobrą propozycję przyjmę do wiadomości. Czekam na rady i propozycje
Vanish
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: Opel Corsa

21 Lut 2013, 15:01

Hej, jestem na podobnym etapie co Ty, te same kryteria(benz.,gaz, sedan,30000,-)i szukam. Z tego co wymieniłeś to przegladam mazdę6, ale też patrzę na vw jettę :naughty: Tyle, że silnik do gazu musi być 1,6 Mpi 102 KM. Idealnie pasują do zagazowania. Kolega ma golfa z tym silnikiem, na gazie zrobił prawie 300tyś i cały czas jeździ :yes:
niki
Nowicjusz

Auto: MAZDA6 1.8

21 Lut 2013, 21:14

Panowie, napiszcie coś od siebie. Co sadzicie o tych propozycjach, jakie jest Wasze zdanie?
niki
Nowicjusz

Auto: MAZDA6 1.8

21 Lut 2013, 22:02

Audi A4 1.8T jak najbardziej. Honda Accord 2.0 V-TEC lub 2.2 i-CDTi tez ok. Civic niższa półka i komfort moze nie ten.
Oba silniki mozna spokojnie zagazować.
1.6 MPI jest dobry do mniejszych aut w stylu Ibizy czy Golfa.
Audi ma też plus za quattro.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

22 Lut 2013, 11:31

Dzięki za odpowiedź. Osoby z którymi rozmawiałem najczęściej polecają mi A4 1.8T i póki co znajduje się u mnie na szczycie listy ;) Accorda stawiam na mocnym 2gim miejscu. Taki Golf jak dla mnie odpada bo nie widzi mi się i tyle, kolega ma i osobiście nie szedłbym w tą stronę, tym bardziej że jednak sedanami lepiej mi się jeździ. Jetta jakoś też mi nie podchodzi, będę raczej celował w modele które wymieniłem :)
Vanish
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: Opel Corsa

22 Lut 2013, 19:11

1.8T to dobry silnik w kilku wariantach mocy. Accord jak dla mnie jest ładniejszy stylistyka VAGa jest już trochę nudna, ale ratuje się tutaj silnikiem i quattro. Jeżeli masz możliwość przejedz się oba autami.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hamowanie awaryjnie na zakręcie
    Jak hamować awaryjnie na łuku? Prawidłowe pokonanie zakrętu wymaga od kierowcy oceny stanu nawierzchni, dobrania optymalnej prędkości oraz obrania odpowiedniego toru jazdy. Łuk jest niebezpiecznym miejscem hamowania awaryjnego, ...

23 Lut 2013, 01:21

Polecam: ALtea / Altea XL
Desire
Początkujący

Prawo jazdy: 06 01 1974
Auto: Tolek
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005