Wpółwlaściciel pojazdu

01 Paź 2009, 18:35

Witam!
Mam taki małe pytanko, otóż chce wpisac pewną osobę jako współwłaściciela mojego auta, chodzi mi głównie aby płacić mniej za OC, podczas rejestracji po kupnie auta chciałem od razu tak zrobić ale okazało się, aby tak zrobić w umowie kupna-sprzedaży musi taka osoba figurować. Za 2 miesiące konczy mi sie umowa OC i chce do tego czasu dopisać współwłaściciela. i właśnie czy pomimo braku tej osoby mogę ją dopisac jako wspołwłaściciela?? wystarczy, że w urzędzie komunikacji wypisze jakiś tam papierek czy będę miał z tym jakieś problemy??
masci6
Nowicjusz

Miejscowość: Kwidzyn

01 Paź 2009, 18:58

Idziesz do notariusza i przepisujesz połowę wartości auta na tego kogoś. Ubezpieczyciel patrzy w dowód rejestracyjny, a na dowodzie jesteś tylko Ty. A jest tak dlatego, że w Wydziale Komunikacji zobaczyli na umowie sprzedaży tylko Twoje dane.

Trzeba się cofnąć aż do zmiany danych na umowie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Paź 2009, 21:36

Masz trzy możliwości:

1. spisujecie umowę darowizny (zwolniona z podatku dla najbliższej rodziny). Darujesz część
tu możesz pobrać
[link wygasł]

2. możesz sprzedać część samochodu
tu możesz pobrać umowę
[link wygasł]

3. idziesz do ubezpieczyciela allianz i tam jest opcja użyczenia samochodu czyli właściciel musi notarialnie użyczyć w użytkowanie samochód osobie która ma większe zniżki i wtedy zadziałają jej zniżki

tu możesz trochę poczytać o współwłasności
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Ponad 210-konna Toyota Yaris
    Sportowa wersja Yarisa z mocnym silnikiem benzynowym. Wraz z nim Toyota powraca do segmentu hot hatchów. Auto o 3-drzwiowym nadwoziu i silniku 210 KM to ogniwo łączące Yarisa WRC z rynkową linią najpopularniejszego ...