Wskazania poziomu gazu w butli.

23 Mar 2014, 12:49

Witam. 3 tygodnie temu założyłem do mojej astry h gtc 1.6 105KM instalację gazową KME. Chciałem zapytać czy miał ktoś z nią do czynienia? Jak z wskazaniami centralki? Mam zbiornik gazu 53,5l, zaraz po instalacji wlałem 47l i po zrobieniu zaledwie 320km świeci się już tylko jedna kontrolka poziomu gazu. Czy to możliwe, żeby tak dużo paliła? Pozdrawiam.
karas848
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 08 2013
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Astra h GTC
Silnik: 1.6 105KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

23 Mar 2014, 21:58

Jak zatankowałeś do pełna wyjeździj lpg do końca będziesz miał czarno na białym ile spalił.
karas848 napisał(a):Czy to możliwe, żeby tak dużo paliła?

Wszystko jest możliwe ale podjedź tam gdzie zakładałeś gaz niech sprawdzą ustawienia.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Typ: Van
Rok produkcji: 1995

24 Mar 2014, 12:15

karas848 napisał(a):Jak z wskazaniami centralki?

We wskazania na centralce zbytnio bym nie wierzył..
Wyjedź gaz do zera - aż zgaśnie lub zacznie szarpać .. zobacz ile km przejechałeś - będziesz miał pojęcie kiedy w/g dziennego licznika zatankować.. Większość jeździ właśnie na dzienny licznik a nie na diodki w centralce..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

25 Mar 2014, 22:05

Na początku zawsze może być różnie. Zwykle po przejechaniu 1000 km trzeba podjechać do warsztatu, który montował instalację, żeby w ramach darmowego przeglądu jeszcze raz sprawdzili i ew. skorygowali ustawienia. U osób, które znam zawsze to pomagało.
robee
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 06 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota
Silnik: 2.0 GLI

27 Mar 2014, 17:53

robee napisał(a):Na początku zawsze może być różnie. Zwykle po przejechaniu 1000 km trzeba podjechać do warsztatu,

Jak zakładałem gaz u siebie to Pan Fachman dokładnie to samo mi powiedział i się sprawdziło, pierwsze tankowania wynik był kosmiczny aż żałowałem że instalkę założyłem - 15-16 litrów, motor 1.8, później po odrobinie coraz mniej, po 1000 km jeszcze raz ustawili instalkę, początkowo spalał 12 i mniej a teraz unormowało się na 10 w cyklu mieszanym i jestem zadowolony.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

15 Kwi 2014, 12:45

Nowa istalalacja gazowa nigdy nie będzie śmigać perfekcyjnie. Dlatego po pewnym czasie, zalecane 1000km dokonuje się korekty i jeśli warsztat, który zakładał instalację jest ogarnięty to wszystko powinno śmigać.
Wiesman
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 08 1980
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 1,8
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co to znaczy być uprzejmym na drodze?
    Po pierwsze być kierowcą przewidywalnym, a nie chaotycznym i pełnym emocji. Po drugie przestrzegać przepisów ruchu drogowego. Po trzecie kierować się zasadą współpracy, ostatecznie intencją wszystkich jest bezpieczne ...

15 Kwi 2014, 22:48

Co do tego poziomu rezerwy to ja mam instalke II generacji i wczoraj ostro się zdziwiłem bo jeździłem i jeździłem i myślę kurcze tankowanie dawno już wypadło a ja dalej śmigam chyba za darmo:)
I co się okazało gdy gaz się skończył i silnik zgasł wtedy kontrolka rezerwy gazu łaskawie zaczęła mnie powiadamiać na czerwono że jest niski poziom gazu w butli...
Także odradzam sugerowanie się kontrolkami,nawet mi to u mnie w serwisie powiedzieli że jest to pic na wodę tak naprawdę.
Polecam jak już wyżej pisali licznik dobowy i wiesz za ile km będziesz tankował pewny sprawdzony sposób ja niestety nie miałem możliwości sprawdzenia tylko w przybliżeniu bo akurat byłem w trakcie wymiany licznika na inny działający:)
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

18 Kwi 2014, 10:08

Dokladnie tak jak koledzy pisza - wyjedz kilka razy do konca to bedziesz wiedzial jakie masz mniej wiecej spalanie uzywajac licznika dziennego (kasowanego po kazdym tankowaniu do pelna).

A pozniej zapomnisz o kontrolce. Ja mialem ten wskaznik ustawiony tak, ze w polowie zbiornika juz swiecila sie ostatnia kreska. Ostatnio mi to gazownik uregulowal, niby jest ok, ale i tak nie zwracam na to specjalnej uwagi, bo wiem ile moge przejechac na gazie.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

26 Kwi 2014, 14:19

Dziękuję bardzo za odpowiedzi, po pierwszej regulacji po 1500km wszystko się unormowało. Do butli wchodzi 47,5 litra gazu, co starcza mi na lekko ponad 500 km. Pozdrawiam :D
karas848
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 08 2013
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Astra h GTC
Silnik: 1.6 105KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2006