Wskażnik oleju - problem

09 Lut 2012, 17:17

Witam
Zdarzyło mi się dzisiaj coś dziwnego. Odpaliłem auto, stało na mrozie okolo 3,4 godzin, wrzuciłem bieg, i pojawiła sie ikonka ciśnienia oleju. Zgasiłem go, sprawdziłem olej no i fakt faktem że go prawie nie było, minimum było. Ale to nic, kupiłem olej, dolałem prawie na fulla, odpaliłem, pojezdziłem troche i grało. Jednak za kolejne 3 godziny chciałem jechac i na wolnych obrotach jak go trzymałem silnik powoli gasł i jak auto zgasło w tym samym momencie pojawilas sie ta przeklęta ikona i 3 piknięcia. Myślicie że to od mrozu tak sie porobiło??
Mam Fabie 1,4 Mpi + Gaz 2000r
Eliador
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

09 Lut 2012, 17:44

Trzeba zmierzyć ciśnienie oleju (manometrem) i zobaczyć ile pompuje. Panewki mogły paść (powinny dać znać i stukać mam nadzieje że nie jest tak źle) lub któraś dysza olejowa zaczęła lać choć pompa też może nie domagać. Tak to jest jak się wleje kiepskiej jakości olej, jaki masz filtr oleju? Filtrona op641?
Grześ101
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 04 2001

09 Lut 2012, 18:20

Po raz wtóry było oleju mało?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

09 Lut 2012, 19:22

zdarzyło mi się to pierwszy raz że ta ikonka mi sie pokazała. Auto nie zgasło tylko gaz nie działał, sprzęgło nie działało... A co do filtra to nei wiem, zapomniałem zapytac brata
Eliador
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"SKODA Rapid" Nowy wymiar SKODY
    Pod takim hasłem rozpoczęła się właśnie największa kampania reklamowa marki SKODA w tym roku. Hasło reklamowe SKODY odnosi się bezpośrednio do modelu Rapid, który kontynuuje znaną z Octavii i Superba ideę samochodu ...