Wskazówka nie pokazuje prędkości z jaką się auto porusza

23 Wrz 2012, 02:24

Problem dotyczy tylko prędkosciomierza (wskazówka) w Scenicu 1,8-16v 2000(po lifcie)
Wszystko tam działa tzn.przelicza kilometry,spalanie itd ale sama wskazówka nie pokazuje prędkosci z jaką sie auto porusza. Jak wymienię licznik,to utracę pewnie pierwotne dane (przebieg),a zależy mi na tym zachowaniu przebiegu,gdyż auto jest z kupione w polskim salonie i nie kręcone. Co radzicie? Jest szansa,że ktoś po prostu rozbiera i naprawia takie liczniki? Czy pozostaje już tylko podmiana na inną używkę? Może ktoś wie co mogłoby być w tej chwili zepsute w tym liczniku?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

24 Wrz 2012, 19:53

Po wymianie licznika można skorygować przebieg i wklepać przebieg ze starego licznika. Ale może trzeba go oddać do jakiegoś elektronika i niech go chłopina sprawdzi. Może to być też jakaś przyczyna zewnętrzna jakiś czujnik czy cóś warto by było najpierw porządne skanowanie auta zrobić pod kątem błędów.
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998

24 Wrz 2012, 20:22

Czuję,że bez fachowca się nie obejdzie... Muszę poszukać majstra w mieście.
artur73
Awatar użytkownika

24 Wrz 2012, 20:26

Szkoda że nie mieszkasz gdzieś w okolicy Limanowej znam goście co czyni cuda:)
przemek217
Awatar użytkownika

25 Wrz 2012, 17:37

Limanowa odpada zdecydowanie..! :) :wink:
artur73
Awatar użytkownika

25 Wrz 2012, 18:28

wskazówka nagle przestała sama z siebie działać? Czy wcześniej było grzebane. Musisz wyciągnąć zegar i popatrzeć, może to jakiś przewodzik się przepalił albo ścieżka.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Silnik 2UR-GSE - Lexus
    Pozostajemy w świecie V-ósemek. Z silników tego typu bardzo chętnie korzysta również Lexus. Japońska marka powszechnie stosuje takie motory w autach sportowych. Flagową jednostką Lexusa jest obecnie wolnossący ...

25 Wrz 2012, 18:46

Skoro kolega sie na tym nie zna i nie wie co i gdzie szukać to jak miałby wcześniej grzebać w liczniku.
przemek217
Awatar użytkownika

26 Wrz 2012, 10:22

Fakt...Nie chcę niczego tam sam rozbierać,bo pewnie coś tam plastikowego połamię...
Jak dodatkowe info podam,że w Scenicu jest taka dodatkowa funkcja kontroli wszystkiego na desce rozdzielczej,gdzie zapalają się wszystkie kontrolki itp. Kiedy to włączę to wszystko się aktywuje co powinno ale wskazówka od prędkościomierza jakby drży w tym momencie lecz się nie podnosi.
artur73
Awatar użytkownika

26 Wrz 2012, 11:37

Czyli możesz zrobić test zegarów:) spoko funkcja:) czyli w twoim przypadku będzie to jakieś zwarcie lub coś w podobie na wskaźniku, tak jak pisał kamil638 trzeba szukać uszkodzonej ścieżki w liczniku.
przemek217
Awatar użytkownika

26 Wrz 2012, 12:25

Kiedyś , w którymś tam temacie pisałem :

bonifacy napisał(a):Pamiętam że miałem podobne zgłoszenie problemu . Jak było gorąco , gostek się zatrzymał , to po ruszeniu jak nie walnął w deche to nie miał prędkości . Jaka przyczyna ? Ano bardzo prozaiczna . Dopiero co zakupił auto . Wyczyszczone , nasmarowane jakimś preparatem . Decha , licznik jakby tłuste , świecące , prawie jak nowe . Od tych zabiegów ( tak podejrzewałem) na wskazówce prędkościomierza i na tym bolczyku co ustala jej pozycje zerową , osadził się jakiś klejący syf . Wskazówka po prostu się kleiła :mrgreen:

Cytuje to tak na marginesie. Czasami zdarzają się takie rzeczy ..............
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

05 Paź 2012, 06:34

Zadzwoniłem wczoraj do kilku fachowców.
Jeden zasugerował,że jest to uszkodzenie procesora i nie warto tego naprawiać (koszt 450 zł). Więc trzeba zakupić używany licznik od anglika i go przełożyć. Ze starego licznika przełożyć tarcze by skalowanie było w kilometrach a nie milach i kilometrach. Następnie wbić aktualny przebieg (bo auto jest z PL salonu i chcę mieć przebieg autentyczny). Koszt tych zabiegów to 100zł -operacje przekładki oraz 150 zł ustawienie kilometrów licznika. Razem 250 zł. Oczywiście zakupiłem używany licznik anglika z gwarancją w sumie za 65 zł.
Następnie zadzwoniłem do drugiego fachowca,który powiedział mi zupełnie inną przyczynę awarii... Jak mu powiedziałem,że nie rusza się jedynie wskazówka od prędkościomierza,to zapytał czy przygasają cyfry na elektronicznym wyświetlaczu. Kiedy powiedziałem,że elektronika jest ok,to kategorycznie wykluczył awarię procesora (tę wskazał 1 fachowiec). Jego zdaniem przyczyną jest zepsuty taki mały silniczek od właśnie tej wskazówki prędkościomierza. Można go wymienić. Wtedy nie potrzeba będzie przekładać licznika a co za tym idzie ustawiać od nowa kilometrów przebiegu. Powiedział że dobrze ,iż kupiłem inny licznik bo on nie ma skąd i tak wziąć innego silniczka. Koszt całkowity to ma być 100 zł.
Jak ugryzę temat (jadę do tego drugiego) ,to napiszę o przyczynie usterki. :)
artur73
Awatar użytkownika

11 Paź 2012, 14:29

Oczywiście była uszkodzona ośka i silniczek. Fachman naprawił. Jednocześnie nie wszystko jak to przy francuzach było przekładalne z dokupionego licznika... Powodem jest to,że pomimo iż mozna licznik załozyć inny od uzywanego,to poszczególne drobne części z wewnątrz tych liczników nie koniecznie pasują wymiennie. Jest tak dlatego,że niby te same liczniki zostały wyprodukowane przez dwóch różnych producentów... Akurat w moim Scenicu licznik jest firmy JEAGER,a dokupiony licznik był SAGEM. :unsure: Na szczeście "polak potrafi"..! :)
artur73
Awatar użytkownika