Współwłaścicel - rejestracja itd

04 Mar 2009, 17:27

Mamy z tatą problem lekki. Otóż kupuje on właśnie samochód w tym tygodniu, ma zniżki itd. Ja jako, że jestem w trakcie robienia prawka nie mam "niczego". Dowód osobisty będę miał za 12 dni. Teraz pytanie czy jak tato zarejestruje auto w tym tygodniu to czy będzie mnie za jakiś można dopisać jako współwłaściciela ?Jakąś umowę trzeba czy jak to jest ??
No i jeśli jestem współwłaścicielem to czy zniżki taty przechodzą też dla mnie czy ja mam swoje "czyste'' konto?

Pozdrawiam.
barnaba44
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2009
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Seat Ibiza 6L
Silnik: 1.9 TDI 131KM (ASZ)
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

04 Mar 2009, 19:33

Jeżeli chcecie zebyś był współwłaścicielem to muszisz byc wyodrebniony w umowie kupna poprostu dopisujesz współwłaściciel i twoje dane.
Jeżeli bedziesz współwłascicielem to z ubezpieczenia bedziesz miał ileś tam procent znizki z ojca konta ale jako że nie ukonczyłeś 25 roku zycia to bedziesz miał zwyżki.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

04 Mar 2009, 20:12

To znaczy, że później nie można "dopisać się" jako współwłaściciel ? Bo umowę ze sprzedającym podpisze w tym tygodniu a ja dowód dostanę 16 marca, a z tego co wyczytałem do podpisania takiej umowy dowodzik byłby potrzeby tak ?? :?
barnaba44
Nowicjusz

04 Mar 2009, 21:32

Jeżeli ojciec bedzie właścicielem a Ty współwłascicielem to nie bedzie Ci potrzebny raczej zaden dowód wystarczy że wpiszesz imie, nazwisko i adres i powinno byc ok. Ja tak wpisałem jak z ojcem kupowaliśmy auto i bez problemu zarejestrowali.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

04 Mar 2009, 23:55

No to spróbujemy, dam znać jak coś. A zniżki/zwyżki to chyba warto dowiedzieć się już w zakładzie ubezpieczeniowym ;] Póki co Załatwimy jedną sprawę.
barnaba44
Nowicjusz

06 Mar 2009, 22:20

1. Ubezpieczacie auto i dostajecie zniżki ojca.
Ty w tym czasie nabywasz zniżek za bezszkodową jazdę.

2. Od razu kupcie auto na dwie osoby, jak nie masz dowodu to wpisz swój numer PESEL.
Jak tego nie zrobisz zawsze możesz stać się współwłaścicielem najlepiej przez umowę darowizny - jeżeli ojciec daruje Ci część pojazdu wartą poniżej 1000 zł (np. 1% auta) to nic nie musisz robić w urzędzie skarbowym.

Jeżeli zaś więcej to musisz w ciągu 6 miesięcy wypełnić druk dotyczący darowizn w urzędzie skarbowym i będziesz zwolniony z podatku 2% z tytułu czynności cywilno prawnych.

Jednak zrobienie tego po przerejestrowaniu na ojca będzie kosztować dodatkowe 100 zł - wymiana dowodu rejestracyjnego i naklejek na tablicach rejestracyjnych .

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Citigo - nr 1 w segmencie aut mini!
    SKODA Citigo zajęła 1. miejsce pod względem sprzedaży w segmencie A na polskim rynku w styczniu 2013 roku. Model Citigo od momentu wprowadzenia na rynek cały czas zajmował bardzo wysokie pozycje, jednak pierwszy raz udało ...