Brak oplaty skarbowej ,i nie zaresjestowane auto. Kupno

06 Mar 2009, 21:00

Witam mam problem mianowicie, chce kupić auto od kolesia który nie był w urzędzie skarbowym złożyć ze kupił auto i na umowie ma 1000zl i nie zapłacił podatku od wzbogacenia i teraz mam pytanko czy jak kupił auto za 1000 zł to miał iść z tym do urzędu ? auto jest wyrejestrowane przez poprzedniego właściciela. aha i jeszcze jedno pytanko czy jak on ma wyrejestrowane auto to czy może mieć oc bo ma opłacone podobno od poprzedniego właściciela, wartość rynkowa auta to jakieś 2600 zł.Bardzo prosił bym o odpowiedz.
toman2121
Nowicjusz

06 Mar 2009, 21:46

Podatek od wzbogacenia czyli czynności cywilno prawnych płacisz od wartości rynkowej a nie od ceny na umowie.

To, że ten który Ci sprzedaje nie zapłacić Ciebie nie interesuje - to jest jego obowiązek podatkowy.

Możesz więc od niego kupić samochód, zapłacić podatek 2% wartości rynkowej w ciągu 14 dni od daty zakupu, wypełnić druk PCC-3 i wysłać do urzędu skarbowego.

NIE ZAPOMNIJ
Jeżeli ten, który Ci sprzedaje nie przerejestrował na siebie samochodu czyli nie jest w dowodzie rejestracyjnym to MUSI CI DAĆ ORYGINALNĄ UMOWĘ którą zawarł z osobą widniejącą w dowodzie rejestracyjnym.

Jeżeli prowadzi działalność gospodarczą - handel pojazdami to może dać Ci kopię NOTARIALNĄ + zaświadczenie o działalności z której wynika, że handluje pojazdami.

Bez oryginału umowy pośredniej nie zarejestrujesz samochodu.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

7 premier Toyoty namieszało na rynku w 2019 roku
    Rok 2019 był dla Toyoty rokiem siedmiu premier. Japońska marka wprowadziła na rynek nowe auta różnych segmentów - kompaktową Corollę w trzech wersjach nadwozia, sportowe coupé GR Supra, SUV-a RAV4, sporego ...