Współwłaściciel samochodu

21 Sty 2008, 21:34

witam, mój tata zastanawia się czy wpisać mnie jako współwłaściciela do dowodu.. twierdzi, że jak mnie wpisze to straci dużo zniżek, ale chyba dzięki temu ja dużo zyskam ? :?
Madzia
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zabrze

21 Sty 2008, 22:22

Wiec tak o. wczesniej bylo tak, ze jesli ktos wpisal np mnie jako wspolwlasciciela, to ja przejmowalem znizki, ktore ta osoba ma tj. ubezpieczenie nizsze...no i rok rocznie za bezstluczkowa jazde naliczano mi 10procent znizki. teraz niestety tak nie ma. jesli tato np wpisze ciebie jako wspolwlascicelke, to on straci wszystkie znizki, a ty nie dostaniesz nic z tego. oboje bedziecie tak jakby jechac od 0procent. pozdrawiam
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

21 Sty 2008, 23:55

Bryann napisał(a):Wiec tak o. wczesniej bylo tak, ze jesli ktos wpisal np mnie jako wspolwlasciciela, to ja przejmowalem znizki, ktore ta osoba ma tj. ubezpieczenie nizsze...no i rok rocznie za bezstluczkowa jazde naliczano mi 10procent znizki. teraz niestety tak nie ma. jesli tato np wpisze ciebie jako wspolwlascicelke, to on straci wszystkie znizki, a ty nie dostaniesz nic z tego. oboje bedziecie tak jakby jechac od 0procent. pozdrawiam

Kolego od kiedy tak jest? Ja nic o tym nie słyszałem, to chore jest chyba.
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

22 Sty 2008, 00:06

Od kiedy dokladnie to jest to niestety nie potrafie Ci powiedzieć..ale dokladnie w piątek kolega mowil mi ze byl wlasnie wziąść tate (miał 60% zniżki) na współwłasciciela żeby nie płacić całego ubezpieczenia no i żeby jemu % leciały. Urzędniczka odpowiedziala mu wlasnie w ten sposób, że jesli zarejestruje ojca na współwłaściciela to straci on wszystkie przysługujące mu zniżki. Tak jak mówisz to chore jest i mu nie uwierzyłem z początku, aż dzisiaj rozmawiałem z następnym kolegą, który dokładnie powiedział mi to samo co ten wcześniejszy.. wczęsniej nawet po wypadku nie wszystkie ubezpieczalnie zabierały odrazu wszystkie zniżki..a tu za samo współwłaścicielstwo traci się wszysściutko...chyba ze oni oboje coś poprzekręcali, ale nie wydaje mi się.
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Sty 2008, 16:45

ale bez sensu... to rzeczywiście się nie opłaca w takim wypadku robić ze mnie współwłaścicielki :lol:
Madzia
Nowicjusz
Awatar użytkownika

22 Sty 2008, 21:28

Madzia: Ale wiesz zawsze dla pewności, żeby rozwiać wszelkie wątpliwości możesz iść i się zapytać o to wszystko :D a nóż widelec jest inaczej hehe
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Sty 2008, 23:27

no to będę musiała się spytać ... jak się czegoś dowiem to napiszę :wink:
Madzia
Nowicjusz
Awatar użytkownika

27 Sty 2008, 17:04

Tak więc czekamy :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Sty 2008, 00:34

Czekamy z niecierpliwością :-). Mam nadzieję że to nie prawda.
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

28 Sty 2008, 00:38

Ja takze :) chciałbym zacząć juz nabijać %%% :) ale jeśli tak jest naprawde to bedzie trzeba zaczynać od 0 ;/ pociągnie po kieszeni :?
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Sty 2008, 01:13

no cóż pozostaje kupic komarka z papierami.. płaci się bardzo mało a procenty lecą.. polecam ten pomysł :wink:
" Śmierć zawsze wsiada z nami do samochodu, i czeka.."
Hell_Soul
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chełmno / Kraków

19 Lut 2008, 22:43

Ja niedawno przerejestrowywałem samochód i jestem właścicielem, a moj tata współwłaścicielem i mam po nim 60% zniżki, nie tracimy jej tylo co roku mi indywidualnie odejmują 10%
Jest ryzyko, jest zabawa...
Smakoszek
Aktywny

Miejscowość: WPN

20 Lut 2008, 00:24

Smakoszek napisał(a):Ja niedawno przerejestrowywałem samochód i jestem właścicielem, a moj tata współwłaścicielem i mam po nim 60% zniżki, nie tracimy jej tylo co roku mi indywidualnie odejmują 10%

Nie jestem taki pewien. Masz taniej, niż gdybyś miał samochód tylko dla siebie, ale jest drożej niż gdyby auto było na Twojego ojca.

Nie wiem ile masz lat, ale dla mężczyzn do bodajże 25 lat i posiadających prawko nie dłużej niż 2-3 lata jest jedna z najwyższych stawek ubezpieczeniowych.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Lut 2008, 00:44

Smakoszek napisał(a):Ja niedawno przerejestrowywałem samochód i jestem właścicielem, a moj tata współwłaścicielem i mam po nim 60% zniżki, nie tracimy jej tylo co roku mi indywidualnie odejmują 10%

Jak to odejmują? To za rok będziesz miał 50%? a co będzie, jak Twój tato nie będzie już współwłaścicielem?? Zostajesz z 0%? Czy musi minąć 6 lat, żeby % leciały Ci w górę??
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Lut 2008, 11:29

Nie, nie o to chodzi. Teraz mam 19 lat, więc jak bym chciał sam zarejestrować tylko na siebie to bym płacił ponad 100% bo nie mam ukończonego 25 roku życia. Za Volkswagena Golfa 1.8 płaciłbym po zwyżce ponad 100 % ok. 1500 zł, nie chce mi sie teraz w te papierki zaglądać. A jak jestem właścicielem i moj ojciec współwłaścicielem to mam z niego 60% i płaci się ok 500 zł.

A co do wysokości zniżek to największe są 60 %, nnie można uzyskać więcej zniżki. Czyli za 6 lat, jak ukończe 25 lat, to będę miał 60 % zniżki i wtedy bede mógł sam zarejestrować, i nie przepłacić. Ciężko to wytłumaczyć, dlatego tak dużo piszę.
Jest ryzyko, jest zabawa...
Smakoszek
Aktywny

Miejscowość: WPN