Wspomaganie od Renault Clio II (D.A.E X65)

31 Maj 2016, 17:47

Witam. Mam zamiar zamontować wspomaganie elektryczne z clio II i mam do Was kilka pytań. Znalazłem schemat podłączenia. Według tego schematu powinno się podłączyć +12 V ze stacyjki( pin 10) ale ten pin jest wolny, czujnik kąta obrotu (pin 3,13) pin 13 także jest wolny. Ogólnie nie pasuję mi tam całe rozmieszczenie poszczególnych pinów. Czy do takiego wspomagania trzeba coś jeszcze podłączyć(wiadomo oprócz masy czujnika obrotu zasilania i silnika) ? Sterowanie ma być zamontowane w ciągniku. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Zdjęcie
Zdjęcie

PS. Jeżeli temat zamieściłem w złym dziale to proszę o przeniesienie i przepraszam :)
marek2012r
Nowicjusz

Auto: Citroen Xsara I

08 Cze 2016, 13:50

marek2012r napisał(a):Znalazłem schemat podłączenia. Według tego schematu powinno się podłączyć +12 V ze stacyjki( pin 10) ale ten pin jest wolny, czujnik kąta obrotu (pin 3,13) pin 13 także jest wolny. Ogólnie nie pasuję mi tam całe rozmieszczenie poszczególnych pinów.
Czy kostka ta szeroka z 20 pinami którą masz maiła tak oryginalnie podłączone kabelki? Bo np. pin 1 powinien być pusty według schematu plus to co piszesz. Może w kostce są pozamieniane kable lub schemat nie jest dokładnie od tej wersji modułu?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

08 Cze 2016, 14:37

Z tego co wyczytałem juz w innych tematach na temat tego modelu wspomagania, to w każdym kostka jest podpięta w ten sposób i zauważyłem że jeżeli liczyłbym odwrotnie (tzn od lewej to wszystko by się zgadzało). Tylko teraz pytanie. Czy te 4 przewody co wychodzą z kolumny kierownicy to podpinać pod piny "torque" czy "angle". Jeżeli pod torque to co oznaczają piny opisane jakoś "screening torque" oraz "supply torque"? I które piny trzeba podłączyć żeby wspomaganie ruszyło?
marek2012r
Nowicjusz

03 Sie 2016, 20:04

Witaj kolego
Mam pytanko skąd wziąłeś ten schemat ???
bo to co na tej rozpisce to nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
uruchomiłem to ustrojstwo
pozdrawiam :o
heretyk44
Obserwowany

Auto: 300c

08 Sie 2016, 02:13

Witaj. Schemat znalazłem na internecie jak wpisalem w grafice ten model wspomagania. To mógłby kolega napisać jak sie do tego zabrać żeby to w końcu smigalo? Bo już się od dłuższego czasu przy tym bawie I nie chce mi zadziałac :D
marek2012r
Nowicjusz

15 Lis 2018, 23:30

Witam. Czy mógł by Pan poinstruować jak podłączyć te wspomaganie ?
Ostatnio podbity przez mateusz1234, 15 Lis 2018, 23:30
mateusz1234
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Przelicznik jednostek ciśnienia - psi ile to bar?
    Psi to jednostka używana do pomiaru ciśnienia, zwłaszcza w kontekście nauk fizycznych i inżynieryjnych. Jest to skrót od pascal (Pa), który jest miarą jednostkową dla układu SI (Międzynarodowego Systemu Jednostek) ...