Wszechstronne Auto do 15tyś

03 Gru 2019, 14:18

Witam,

Jak w temacie, poszukuj autka, na które razem z opłatami, zimówkami itp przeznaczę do 15 tyś.
Przeznaczenie raczej do jazdy miejskiej/podmiejskiej, ale zdarzą się napewno kilka razy w roku podróże do innych dalszych miast, czasem może i gdzieś zagranice,
Więc super, jeśli prędkości autostradowe nie byłby problemem, no i żeby dało się przy tym słyszeć własne myśli w środku.
Benzyna z opcją pod gaz. Im mniej awaryjna całość tym lepiej.
Zdecydowanie 5drzwiowy hatchback, sedan tylko jeśli faktycznie będzie warto, i nie będzie to przy okazji ogromna limuzyna. Coś małego, ale z wystarczającym bagażnikiem żeby się tam na jakieś kilkudniowe wypady spakować, chociaż to nie będzie napewno decydujący argument przy wyborze.
Myślałem na audi a3 8l 1.6/1.8, ale autko już mocno wiekowe, i podobno na autostradzie z tą 5biegową skrzynią to 4000tyś obrotów i niemiłosierny huk. Fiat grande punto nie wydawał się złą opcją. Bravo już chyba cięzki do wyłapania w takich pieniądzach.

Będę wdzięczny za jakieś propozycję :)

No i jak ktoś by miał zamiar coś szukać, to Kraków+110km i Przemyśl podobnie.
Reliawan
Nowicjusz

03 Gru 2019, 15:15

Reliawan napisał(a):Jak w temacie, poszukuj autka, na które razem z opłatami, zimówkami itp przeznaczę do 15 tyś.
To może policz ile opłaty z ubezpieczeniem (nie wiemy jakie masz zniżki) wyniosą Cię i podaj nam kwotę realną jaką możesz zapłacić za auto opony zimowe to około 1000zł patrząc na samochody które podałeś.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

03 Gru 2019, 15:22

Przyjmijmy w takim razie, że 12/13 tyś za samo auto byłoby optymalne, ale jeśli będzie coś wartego to do 14/15 jestem w stanie dołożyć.
Reliawan
Nowicjusz

03 Gru 2019, 15:30

Standardowo w tym budżecie polecam:
Opel Astra H 1.8
Ford Focus MK2 1.6/2.0
Mazda 3 1.6/2.0
VW Golf V 1.6 MPI

I z segmentu D:
Opel Vectra C 1.8
Renault Laguna II FL 2.0
Peugeot 407 2.0
Citroen C5 II 2.0
VW Passat B5 1.8T/2.0

Z jakimi prędkościami chciałbyś poruszać się komfortowo po autostradzie? Do 110km/h powinno być komfortowo w autach kompaktowych, ale 140 to już bardziej coś z długą skrzynią i /lub 6-biegową.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

03 Gru 2019, 15:48

Na autostradzie jednak wolałbym trzymać się tych ~140km/h.
Reliawan
Nowicjusz

04 Gru 2019, 22:57

odrzuciłbym wszechstonne francuzy jeżeli ma być tanio a doruciłbym Corolle e12 1.6 110 koni, ew 1.4 ale tam mało kuca
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Urwana świeca zapłonowa NGK przy próbie odkręcenia
    Witajcie, dopadł mnie problem urwanej świecy NGK chciałem wymienić wczoraj świece w moim Voyagerze z silnikiem 3.3 i w tylnej głowicy środkowa świeca została ukręcona. Pozostałe dwie odkręciły się bez większych problemów ...

05 Gru 2019, 00:17

Kao napisał(a):doruciłbym Corolle e12 1.6 110 koni, ew 1.4 ale tam mało kuca

140km/h Corollą E11? Współczuję, tam nie będzie żadnego wyciszenia.

Ogólnie to przy takich prędkościach sprawdzi się lepiej segment D i to z jakąś długą skrzynią, najlepiej 6-biegową i/lub z dieslem.
Ossy
Forumowicz VIP

05 Gru 2019, 09:01

Jechałes?
Śmieszne jest jak psioczysz na corolle a sam poleciles chyba najmniej wyciszone auta jak Mazda 3 golf 1.6 itd
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

05 Gru 2019, 09:44

Zauważ, że najpierw poleciłem Mazdę, a później autor tematu dopiero napisał, że chciałby jeździć 140km/h autostradą. Dlatego w kolejnym poście napisałem, że sprawdzi się segment D i/lub coś z długą skrzynią.
Ossy
Forumowicz VIP

05 Gru 2019, 10:25

To chyba nie czytałeś że zrozumieniem :wink: i nie przesadzajmy już ze przy 140 takim autem nie da się żyć, z Francji do Pl zdarzało mi się jeździć Ibiza ponad 2 tys km i jakoś żyję i wcale nie mam urazu po tej jeździe, jesteście za bardzo ogolnikowi, patrzcie tylko na segmenty, tabelki, cyferki, i opinie pismakow a to nie o to chodzi
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

05 Gru 2019, 11:06

Ossy napisał(a):140km/h Corollą E11? Współczuję, tam nie będzie żadnego wyciszenia.

Tak chyba troszkę przesadzasz bo e11 (ostatnie jakie miałem z bratem od nowości) zrobiłem 320k.km. i nie ma żadnego problemu z wyciszeniem. W E12 jest znacząco lepiej a do tego za kwotę 15k jest wersja FL która można uznać jest totalnie bezawaryjna, jej silnik bije na głowę konkurencje a do tego
ma pewne śmiesznostki chociażby takie jak próba skopiowania wyciszenia z Lexa włącznie z odgłosem zamykania drzwi. :D
Kao napisał(a):z Francji do Pl zdarzało mi się jeździć Ibiza ponad 2 tys km i jakoś żyję i wcale nie mam urazu po tej jeździe

Eetam kiedyś wpadłem na pomysł tripa micrą z 95r.w 4ery osoby z bagażem, gdzie w PL nie było autostrad a było grudzień po świętach... i wylądowałem w... Paryżu na Polach Elizejskich. Dodam tylko że brat ma 195cm.wzrostu :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

05 Gru 2019, 21:48

A ja polecam Peugeota 308 z początku produkcji. Wyglądający nowocześnie, w środku dużo miejsca (zwłaszcza z przodu - cała deska jest mocno cofnięta), bagażnik daje radę (wchodziły dwie walizki i graty bez problemu). Objechałem nim pół Europy i zero zmęczenia, sama przyjemność z jazdy. Zwłaszcza z panoramicznym dachem w Alpach (ficzer budżetowo dostępny chyba tylko w PSA). Fajna, "miękka" skrzynia biegów, na pewno przyjemniejsza niż w Audi, choć co kto lubi.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co do awaryjności, to nie wiem, ale ten model był dość udany. Mi przez rok nic się nie zepsuło, a auto z importu. Czasem nie warto słuchać stereotypów.
Ekhangel
Początkujący

15 Gru 2019, 18:16

Mam e12 1.6 i przy 140 km/h jest trochę głośno ale nie ma tragedii. Ogólnie nieźle wyciszone autko
MrXXX
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Toyota Corolla E12
Silnik: 1.6
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006