Wtórnik karty pojazdu - da się to załatwić zdalnie?

10 Kwi 2020, 10:13

Cześć,
potrzebuję wyrobić wtórnik karty pojazdu, który jest zarejestrowany we Wrocławiu, a mieszkam w Warszawie, z tego co widzę, trzeba tam się stawić osobiście... Wie ktoś z Was czy w związku z epidemią coś się zmieniło w procedurach urzędów, dałoby się coś takiego załatwić zdalnie, może przez epuap?

Widzę, że wymagane jest "zaświadczenie potwierdzające dane z karty pojazdu ,jeśli pojazd będzie rejestrowany w innym urzędzie niż dotychczas –(właściciel uzyskuje zaświadczenie we właściwym urzędzie, w którym pojazd jest zarejestrowany);" - może chociaż takie zaświadczenie da się otrzymać "zdalnie" i wyrobić wtórnik w Warszawie?
Dziś urząd zamknięty a potrzebuję niestety szybko informacji... Dziękuję bardzo.

Edit: mało tego - nie ma też tablic. Obecny wlasciciel napisal mi "jest to uwzglednione w umowie z poprzednim wlascicielem", cokolwiek mialoby to znaczyc... Nie wiem co w takiej sytuacji?
Ostatnio edytowany przez Hal9000, 10 Kwi 2020, 10:29, edytowano w sumie 1 raz
Hal9000
Początkujący

10 Kwi 2020, 10:21

Tu chyba nie będzie można zamówić go online. A co ci się stało z oryginałem, zgubiłeś?

Generalnie będziesz miał teraz problem z jego wyrobieniem.

Normalna droga do wyrobienia takiego wtórnika to:
  • Pobierz, wydrukuj i wypełnij wniosek (formularze dostępne są również w Urzędzie).
  • Do wniosku dołącz wymagane dokumenty. Dokumenty do wniosku winny być złożone w oryginale.
  • Udaj się do Urzędu Dzielnicy, w którym pojazd jest zarejestrowany, złóż wniosek wraz z załącznikami oraz stosowną opłatą. Zabierz ze sobą dokument tożsamości. Jeżeli pojazd stanowi współwłasność - wymagana jest obecność wszystkich współwłaścicieli lub udzielone przez nich pełnomocnictwa. Możesz zarezerwować wizytę w Urzędzie. UWAGA! Zamieszkanie należy potwierdzić zameldowaniem na pobyt stały lub czasowy. Inny sposób potwierdzenia zamieszkania ma charakter indywidualny i będzie rozpatrywany w trakcie złożenia wniosku.
  • Wtórnik karty pojazdu zostanie zamówiony u producenta.
  • Odbierz wtórnik karty pojazdu. Przy odbiorze wtórnika karty pojazdu przedstaw dowód rejestracyjny oraz ważną polisę OC.

Dużo jest tu informacji które musisz potwierdzać osobiście dlatego myślę że nie da się tego zrobić online nawet w czasie pandemii którą mamy obecnie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Kwi 2020, 10:42

Dzieki wielkie. Probuje kupic motocykl. Obecny wlasciciel ma go od kilku miesiecy i nie zrobil wtornika ani nie zarejestrowal. Poprzedni rzekomo zgubil karte I TABLICE. Nie wiem jak mozna zgubic tablice i czy to nie oznacza po prostu że jest kradziony. I jakie bede mial problemy teraz zeby to wszystko wyrobić?
Ma dowór rejestracyjny, OC i przegląd.
Hal9000
Początkujący

10 Kwi 2020, 11:08

Hal9000 napisał(a): I jakie bede mial problemy teraz zeby to wszystko wyrobić?

duże...albo żadne jak sobie odpuścisz i kupisz gdzie indziej.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

10 Kwi 2020, 11:22

andrewb25 napisał(a):duże...albo żadne jak sobie odpuścisz i kupisz gdzie indziej.

A możesz coś więcej napisać? PRoblem w tym, że tego modelu za bardzo nie ma na rynku i zależy mi na nim...
Hal9000
Początkujący

10 Kwi 2020, 12:05

O wtórnik karty pojazdu może się zgłosić TYLKO osoba na którą jest zarajestrowany pojazd więc dotychczasowy właściciel

Zgubienie tablicy rej to nic nadzwyczajnego, mi się zdarzyło 2 razy, zależy jak jest zamocowana, jeżeli nie ma podpory czy ramki to może się wyłamać na śrubkach i sobie poleci :wink:

Ps. jaki to motocykl? mam dostęp do składu kilkunastu tyś motocykli może się taki znajdzie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Kwi 2020, 12:41

Kao napisał(a):O wtórnik karty pojazdu może się zgłosić TYLKO osoba na którą jest zarajestrowany pojazd więc dotychczasowy właściciel

Jesteś pewny? Bo na stronie urzędu widnieje: "Kto może wystąpić z wnioskiem/zainicjować sprawę: Wymagane jest osobiste stawiennictwo właściciela/właścicieli w celu złożenia oświadczenia."

Jesli nie moze byc nowy wlasciciel, tylko ten na ktorego jest zarejestrowany, to pozamiatane... W takim razie to chyba trzeba odpuścić, bo nie wyobrażam sobie "scigac" przed-właściciela zeby latal po urzedach po wtornik. Slabo...
Acha, i rozumiem, że żebym zarejestrował muszę mieć kartę i koło się zamyka? ;)

Chodzi o Romet SCMB 125. Ew. w gre wchodzilby jeszcze Mash Scrambler 125. Dzięki!!!
Hal9000
Początkujący

10 Kwi 2020, 13:33

Hal9000 napisał(a):Acha, i rozumiem, że żebym zarejestrował muszę mieć kartę i koło się zamyka?
no oczywiście, bez karty nie zarejestrujesz.

Hal9000 napisał(a):Jesteś pewny? Bo na stronie urzędu widnieje: "Kto może wystąpić z wnioskiem/zainicjować sprawę:
sam przez to przechodziłem. Chyba że coś się zmieniło
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Kwi 2020, 13:59

Kao napisał(a):sam przez to przechodziłem. Chyba że coś się zmieniło
Nic w tym temacie się nie zmieniło.Mozna ewentualnie jeszcze przy spisywaniu umowy k/s z włascicielem tego "wynalazka" zaznaczyć w umowie brak:
1/ Tablicy rej.
2/ Karty pojazu
Nie sugeruję ze to jest rozwiazanie w 100% prawidlowe i WK bez problemu wszystko załatwi po myśli nowego właściciela.Myslę ze najlepsza opcja to tel. do WK i tam przedstawić jak się mają sprawy i dopiero pózniej podjąć dalsze kroki w tej sprawie...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

10 Kwi 2020, 17:16

Dobrze, rozumiem. W takim razie bede probowal we wtorek sie dodzwonic do WK i zobaczymy, ale raczej slabo to wyglada. Dzieki wielkie!
Hal9000
Początkujący

10 Kwi 2020, 17:56

Większość WK i tak pozamykana, raczej nie załatwisz nic...niestety trzeba przeczekać...ja mam kilka aut porejestrowanych i nawet stałych dowodów nie odbiorę
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie