Import samochodu zabytkowego z USA a rejestracja w Polsce.

14 Wrz 2019, 02:55

Witam serdecznie wszystkich. Po wielodniowych poszukiwaniach odpowiedzi nie znalazłem jej nigdzie, tak więc chciałbym prosić was o pomoc w odpowiedzi na pytania które mnie męczą.

Pracuję dość intensywnie ponieważ chcę spełnić swoje marzenie i kupić Chevroleta Impalę z 64 lub 67 roku. Jestem coraz bliżej do uzbierania kwoty na zadbany egzemplarz, jednak męczyć mnie zaczęła sprawa ze sprowadzeniem auta i rejestracją/ubezpieczeniem. Wszystko mi się miesza...

Przede wszystkim chodzi mi o to, czy opłata celna która na zabytkowe auto to 7%, zwolnienie z VAT i Cła, automatycznie oznacza, że muszę zarejestrować samochód na żółte blachy, jako zabytek? Wiadomo fajnie jest sprowadzić taki samochód i płacić tą symboliczną kwotę celnikom ale ja osobiście nie chcę rejestrować tego samochodu jako zabytek, nie chce mieć konserwatora zabytków nad sobą i w ogóle nie czułbym, że samochód jest mój.

Z góry dziękuje za odpowiedz.
ffar
Nowicjusz

15 Wrz 2019, 17:48

Z tego co wiem, to nie ma obowiązku rejestracji żadnego samochodu jako zabytkowy. Samochód może mieć nawet 100 lat i nie musi być zarejestrowany jako zabytkowy. Chyba, że coś się zmieniło, ale ja o tym nic nie słyszałem. Dopytaj w WK.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Kwi 2020, 00:24

Witaj odprawa celna to tylko 7% plus koszta portowe zajmuje się kupowaniem aut od osób prywatnych w USA w razie jakichkolwiek pytań podaje email [email widoczny po zalogowaniu]
1usparts
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Autobusy specjalne
    Autobusy są stosunkowo rzadko poddawane adaptacjom i wykorzystywane do innych niż tradycyjne zastosowań. Niemniej jednak czasami, szczególnie ze względu na duże wymiary nadwozi oraz wyższy niż w samochodach ciężarowych ...