Wtyczka diagnostyczna OBD Bluetooth do Opel Vectra 1997

17 Lip 2016, 19:12

Witam.
Chciałbym do mojego Opel Vectra (silnik 1.8) z roku 1997 podłączyć wtyczkę OBDII z Bluetooth i następnie używać jej poprzez aplikację Torque na androidzie.
Słyszałem coś ,żę podobno w tych latach zaczęto wprowadzać wejścia OBDII do samochodów. Tutaj jest link do zdjęcia Vectry http://starmoz.com/images/opel-vectra-1997-14.jpg (nie ja robiłem to zdjęcie) ,nie wiem jaki to dokładnie model więc może ktoś rozpozna.
Ostatnio próbowałem do niej podpiąć wtyczkę mini OBD Bluetooth taką jak tutaj http://g04.a.alicdn.com/kf/HTB1xPwfJFXXXXcmXXXXq6xXFXXXz/Latest-Version-V2-1-Universal-Bluetooth-MINI-OBD-OBD2-OBDII-ELM327-Wireless-Diagnostic-Tool-for-Android.jpg ale Torque jej nie wykrywa, może dlatego ,że ta wtyczka jest w wersji 2.1 . Wykluczyłbym błędy aplikacji albo zepsutą wtyczkę bo w nowszym aucie działała bez większych problemów.
Co byście doradzali ? Może kupić wtyczke w wersji 2.0 ?
Autoker
Obserwowany

Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

18 Lip 2016, 08:22

Autoker napisał(a):Słyszałem coś ,żę podobno w tych latach zaczęto wprowadzać wejścia OBDII do samochodów.
Co nie oznacza że jest w systemie OBDII. Twoje prawdopodobnie nie jest mimo posiadania takiego złącza .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

18 Lip 2016, 10:23

Jak doradzałbyś to sprawdzić ? Czy jest możliwość ,że jest to nie wina auta tylko wersji wtyczki (2.1) ?
Autoker
Obserwowany

Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

18 Lip 2016, 20:18

Autoker napisał(a):Jak doradzałbyś to sprawdzić
Ty już to sprawdziłeś -
Autoker napisał(a):bo w nowszym aucie działała bez większych problemów.
Czyli twój stary rydwan nie jest w OBDII.
Autoker napisał(a):Może kupić wtyczke w wersji 2.0 ?
Ależ oczywiście możesz lecz marzenie o bajerach się nie spełni. Kup nowsze auto . Moje jest z 2002 ale niestety Torque
go nie bierze :mrgreen: więc Jak myślisz dlaczego ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi