Wtyk do zapalniczki

26 Lip 2009, 01:28

witam, nie wiem jak nazwać to co ja chcę :D przejdę od razu do sedna. Jadąc raz taksówką zauważyłem, że do zapalniczki był włożony taki rozdzielacz z dwoma otworami (taki jak w normalnych zasilaczach) i pytanie, czy mozna gdzies to kupic i jak to się zwie, bo na allegro znalazłem tylko przetwornice napięcia, ale są one dość drogie, a u taksówkarza wyglądało to po prostu jak mini zasilacz (miał 3 wtyki) z końcówką pozwalającą używać go w samochodzie.
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

26 Lip 2009, 09:02

Prawdopodobnie jest to rozgałeźnik gniazda zapalniczki..Może być na dwa,a nawet na 4 gniazda.Może być taki,co się wkłada od razu do zapalniczki,a może być i taki,co ma wtyczkę,kabelek i dopiero gniazda.Może być z diodą sygnalizacyjną jak i z bezpiecznikiem.Pełno tego na allegro i w sklepach motoryzacyjnych.
Tu masz link na allegro - zobacz,czy o coś takiego ci chodzi -
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ja mam ten ostatni(na 4 gniazda i jest ok :smile:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Lip 2009, 12:47

No on miał coś w tym stylu ale z możliwością podłączenia normalnej domowej ładowarki (z dwoma bolcami ;) ) bo nie chciałbym kupować specjalnie ładowarki samochoodowej tylko chciałbym podłączyć domową. Istnieje taka możliwość?
warzywo
Aktywny

26 Lip 2009, 21:29

No pewnie,że możesz podłączyć ładowarkę do czego tylko chcesz.Nie wiem,co masz na myśli,pisząc "domową ładowarkę".Jeżeli chodzi ci o ładowarkę np. do telefonu,laptopa itd,to da się.Wystarczy tylko taką dokupić.
A jeżeli chodzi ci o przetwornicę 12/230V,to też są,ale czerpią one dużo prądu z akumulatora i nie są polecane.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Lip 2009, 03:17

po co zmieniać napięcie z 12 na 230 i dalej na ~5v jak można z 12 na te 5.
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

27 Lip 2009, 14:06

No chodzi mi o to czy mozna podlaczyc normalna domowa ladowarke (2 bolce) a nie na wtyk zapalniczki. czy istnieje jakas przejsciowka czy cos
warzywo
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Samochody klasy A - przegląd rynku
    Najmniejsze miejskie samochody mają na naszym rynku ustabilizowaną pozycję – przede wszystkim ze względu na swoją cenę, która rzadko przekracza kwotę 40 tys. zł. Co więcej, producenci coraz lepiej wyposażają ...

28 Lip 2009, 09:59

Niestety nie ma takiej możłiwości.Jak potrzebujesz w samochodzie naładować np. telefon to musisz mieć do tego ładowarkę do samochodu.Takie samochodowe ładowarki do telefonów kosztują około 20 zł.Zważ też na to,że problem nie jest tylko w samym napięciu.Ważny jest też prąd ładowania.Dlatego np. ładowarka do telefony nie nada się do ładowarki baterii np. do kamery.Każde urządzenie musi mieć swój zasilacz.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

28 Lip 2009, 13:52