WV Golf III. Ktos pomoże?

09 Sty 2010, 21:36

Witam. Dzis auto żony odmówiło jazdy.Golf 3 +LPG.Auto nie pali. Rozrusznik kręci, akumulator jest ok (nowy). Jednak wygląda jakby nie była podawana benzyna, lub nie było iskry. Kręci, kręci, ale nic. Nie chce palić. Ze słuchu myślę, że pompa działa. Co to może być? Może uda mi sie samemu cos zrobic bo w popniedziałek rano zonka juz musi jechac do pracy.
premier00
Początkujący

• 09 Sty 2010, 21:53

sprawdź kable wysokiego napięcia i świece
    demolka86
    Nowicjusz

Miejscowość: POLSKA

09 Sty 2010, 21:55

Świece i przewody wymieniane w lato, jakies 15tys km temu.
    Choc nie wykluczam tez przyczyny w swiecach
    premier00
    Początkujący

09 Sty 2010, 22:05

Sprawdź czy jest iskra.
    Jak jest iskra można auto zapalić bezpośrednio na gazie.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

09 Sty 2010, 22:17

Niestety auta nie da sie zapalic na zimnym silniku na gazie. Musi byc choć troche cieply. Trzebaby "oszukac " parownik przez podgrzanie, ale na ta chwile to jest malo realne. Auto stoi na parkingu pod blokiem.
    premier00
    Początkujący

09 Sty 2010, 23:24

filtr powietrza sprawdź czy nie jest mokry i czy nie jest zawalony na maxa syfem
    wykręć świece (po jednej) zostaw na kablu dotknij nią do silnika (masa) i niech ktoś zakręci rozrusznikiem jak iskra będzie na wszystkich to problem jest w dostarczeniu paliwa, czasem pompa buczy ale nie daje wystarczającego ciśnienia, zdarza się to przy zacierających się pompach.
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

10 Sty 2010, 11:30

Świece sprawdzone i wszystko ok. dalej nie odpala, ja stawiam na pompe raczej....
    premier00
    Początkujący

10 Sty 2010, 13:06

Odkręć zasilanie i zobacz czy leci paliwo.
    rafi195
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

10 Sty 2010, 22:57

Nie bardzo mam mozliwość bawienia sie i grzebania przy aucie. Raz to nie mam narzędzi, a dwa to nie chce dłubać bo nie jestem majsterkowiczem.
    Jesli możecie, podpowiedzcie zatem mozliwości: czego mozna sie spodziewać, gdy nie będzie zasilania paliwem, a co bedzie gdy bedzie zasilanie paliwem?
    Z doświadczenia wiem, że jadać do mechanika ( a jutro sie wybieram) ten będzie zakładał najdroższe mozliwości, gdzie może sie okazać cos innego, tańszego, a podliczony zostane za droższa "przyjemność".
    Może ktos ma doświadzcenia w takim problemie, gdzie auto nie chce odpalic.
    premier00
    Początkujący

11 Sty 2010, 03:28

wymiana pompy paliwa to nie jest trudna sprawa, koszt nie jest też wielki 80-150 zeta plus wymiana
    zmień mechanika na uczciwego
    pocieszny
    Forumowicz VIP

11 Sty 2010, 18:06

Pocieszny mówi bardzo dobrze - zmień mechanika. Nie będzie z tym problemu, bo jak ktoś prowadzi własny biznes, to zna zasadę - zadowolony klient przyciągnie kolejnych trzech, a niezadowolony sprawi, że dziesięciu się straci.

Wie o tym nawet zapijaczony murarz, czy hydraulik (z całym szacunkiem do przedstawicieli tych profesji).

I zawsze WYRAŹNIE ŻĄDAJ zwrotu zużytych, wymienionych części. Na kombinatora to nie jest żaden bat, bo jak chce, to i tak oszuka, ale kiedy na wstępie to zaznaczysz, to fachman będzie już wiedział, że nie ma do czynienia z gościem z pierwszej łapanki.
    gregor1975
    Nowicjusz

Miejscowość: Kędzierzyn - Koźle

11 Sty 2010, 22:19

Auto można odpalić bezpośrednio na gazie.
    Jeżeli masz przełącznik od gazu w formie przycisku z diodą to robisz tak
    włączasz zapłon i przyciskasz przycisk od gazu i czekasz aż usłyszysz jak odezwą się zawory od gazu i dioda zacznie świecić ciągłym światłem żółtym dopiero wtedy zaczynasz krecić rozrusznikiem. W czasie rozruchu wciskamy lekko pedał gazu. Po odpaleniu chwilę musimy trzymać silnik na obrotach aby się parownik zagrzał i dopiero ruszamy.
    Sprawdź bezpiecznik nr 18 od pompy paliwa.
    W czasie kręcenia rozrusznikiem musi na nim być napięcie.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

12 Sty 2010, 00:50

Dobra pompka paliwa do takiego golfa to koszt ok 350zł, syfu za 100zł lepiej nie pchać do zbiornika to tak po pierwsze.
    To co możesz zrobić we własnym zakresie to sprawdzenie czy auto ma iskrę. Jeśli niema to najprawdopodobniej uszkodzeniu uległ cewko moduł ( to bardzo częsta usterka w trójce ).
    Golf IV GTI 1.8 TURBO
    Nissan Terrano II 2.7 TDI
    BMW 328
    Bolo1989
    Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

12 Sty 2010, 09:20

Tak jak pisałem wcześniej auto ma iskrę. Odstawiłem auto do mechanika, ma niebawem sie nim zająć. Zobaczymy co wymysli...
    premier00
    Początkujący

12 Sty 2010, 14:38

Bolo1989 napisał(a):Dobra pompka paliwa do takiego golfa to koszt ok 350zł, syfu za 100zł lepiej nie pchać do zbiornika to tak po pierwsze.
    To co możesz zrobić we własnym zakresie to sprawdzenie czy auto ma iskrę. Jeśli niema to najprawdopodobniej uszkodzeniu uległ cewko moduł ( to bardzo częsta usterka w trójce ).
    jak przeczytasz co kolega napisał to byś wiedział że iskre sprawdził :mrgreen:
    kolega jeździ głównie na gazie pchanie pompy za 350 jest moim zdanie lekką przesadą ;) ale każdy naprawie jak chce
    moim zdaniem lepiej włożyć tańszą pompkę mieć w zbiorniku min 1/4 stanu benzyny i zrobić odcięcie zasilania pompy jak chodzi na gazie :wink: pompka wtedy nawet taka za 100 przeżyje tego golfa bez problemu :wink: a jak kolega jeździ na suchym zbiorniku z benzyną (najczęstszy stan w samochodach na gaz) to nawet jak kupi super hiper pompę za 500 to ją zatrze w 2 lata :mrgreen:
    pocieszny
    Forumowicz VIP