Zamarznięty zamek.

14 Sty 2010, 17:29

Dzisiaj rano chce uruchomić samochód i nie było to żadnym problemem, niestety nie byłem w stanie wyjść z niego. Wszystkie zamki od środka były zamarznięte a niektóre też od zewnątrz. Wszystkie udało mi się odmrozić oprócz od pasażera z przodu. Kluczyk w ogóle się nie przekręca, klamki nie mogę ruszyć a od środka nie czuć aby o coś "łapała". Niestety rozwalił mi się zamek jakiś czas temu i zamykam auto tylko od strony pasażera. Czy mogę jakimiś domowymi środkami coś z tym zrobić jeszcze dzisiaj? Wolałbym nie kupować jakiś środków chemicznych ale jeśli nic innego nie pomoże to jeszcze dziś skocze do tesco (zależy mi aby samochód na jutro mieć sprawny w każdym calu).
Los_Emilos
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 15 04 2009
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Volvo V40
Silnik: 2.0 16V 140KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • 14 Sty 2010, 18:12

Normalna rzecz w seatach mi nie chciał dzisiaj od strony kierowcy otworzyć.
    Przed tymi mrozami ustawiłem farelke na zamki aby je rozmrozić, jak puściło to popsikałem do zamka środkiem o nazwie PENTROL, a czy domowe są to nie wiem.
    Co mogę poradzić to na wiosne porządnie przesmaruj całe zamki i unkniesz problemu w zimie. Ja też czekam do wiosny na taki manewr.
    Oczywiście grzałki używałem w garażu nie na otwartej przestrzeni.
    zima2005
    Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

14 Sty 2010, 18:38

Kupiłem w Tesco właśnie coś o nazwie Lock De-Icer (musiałem zostawić otwarty samochód) i zobaczymy co będzie jak naposzczę tego do środka zamka.
    Bo czasami prawda to za mało, ludzie czasem zasługują na coś więcej. Na to, by ich wiara została wynagrodzona.
    Los_Emilos
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
    Prawo jazdy: 15 04 2009
    Przebieg/rok: 5tys. km
    Auto: Volvo V40
    Silnik: 2.0 16V 140KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1998
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ewolucja Suzuki LJ-80
      Pytanie „czym różni się SJ od Samurai” jest jednym z częściej wracających na forum dyskusyjnym. Jednak niniejszy artykuł nie powstał w celu zestawienia parametrów technicznych, wymiarów czy ...
      Jakie silniki wybierają Europejczycy?
      Analitycy sygnalizują, że październik 2017 r. był momentem przełomowym pod względem wybieranego przez kierowców rodzaju paliwa. W ciągu tego miesiąca zarejestrowano ponad 619 tys. pojazdów z silnikami benzynowymi, ...