WV GOLF III - świecąca dioda hamulca ręcznego

30 Sty 2010, 20:39

Witam
jestem nowym uczestnikiem forum i mam problem z diodą od hamulca ręcznego. Świeci już od jakiegoś czasu, wymienione zostały klocki, tarcze i zacisk z jednej strony a dioda nadal świeci. Dodam, że samochód ma ABS, który też nie działa mniej więcej od momentu kiedy dioda hamulca zaczęła świecić, dioda ABS dla odmiany nie świeci nawet nie mignie. Proszę o informacje o przyczynach tych problemów. Pozdrawiam wszystkich.
xxxxxxxxx
aneta4321
Nowicjusz

Miejscowość: katowice
  • 30 Sty 2010, 20:42

Zacząłbym od najprostszej czynności czyli sprawdzenia wyłącznika pod dzwignią ręcznego.
    Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna

30 Sty 2010, 21:01

W jaki sposób to sprawdzić, czy potrzebny jest mechanik, czy można poradzić sobie z pomocą kogoś kto się orientuje w tych sprawach?
    xxxxxxxxx
    aneta4321
    Nowicjusz

30 Sty 2010, 21:04

Mechanik niepotrzebny do tego sprawdzenia,tylko kolega z przysłowiowym śrubokrętem...
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna

30 Sty 2010, 21:07

Super, dzięki za informacje. Mam nadzieję, że to będzie to.
    xxxxxxxxx
    aneta4321
    Nowicjusz

30 Sty 2010, 22:53

czujnik nie ma urwanego kabelka? nie wymieniałeś przypadkiem piasty w samochodzie? a żaróweczka w kontrolce ABS sprawna?

płyn w zbiorniczku jest? :mrgreen:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mistrzowskie szlify Toyoty GR Yaris
      Zaprojektowany z myślą o sporcie, produkowany w specjalnej fabryce, testowany przez gwiazdy motorsportu. Toyota GR Yaris ma wszystkie przymioty najbardziej wyjątkowego hot hatcha na rynku. Prezes japońskiego koncernu, Akio ...
      Ubezpieczenie samochodu krok po kroku
      Stając się właścicielem pojazdu, niezależnie od tego, czy jest to auto nowe czy używane, zachodzi konieczność wykupienia obowiązkowego ubezpieczenia OC. W przypadku zakupu auta używanego, które jest już zarejestrowane ...

01 Lut 2010, 12:07

Dzięki za wszystkie sugestie, wszystko po kolei sprawdzę i dam znać co było.

[ Dodano: Czw Lut 11, 2010 21:06 ]
    Witam
    Sprawdziłam bezpieczniki i czujnik przy ręcznym, i jest ok. Olej też jest na poziomie :wink: Odnośnie czujnika to wymieniane były na tylnej osi: łożyska, koła czujnikowe od ABS, tarcze, klocki i zacisk z jednej strony z tym, że wcześniej już nie działał ABS. Czy przy zmianie opon można uszkodzic czujnik, bo mam wrazenie że po wiosennej zmianie opon, ABS przestał działać? Zostało mi do sprawdzenia jeszcze żarówka i kabelki od czujnika. Mechanik skierował mnie do warsztatu który sprawdzi komputerowo czujniki. Tylko skąd będę wiedzieć czy to czujnik nie działa a może tylko kabelek się odłączył :roll: :?:
    xxxxxxxxx
    aneta4321
    Nowicjusz